Piešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Remigijus Baniulis sako, kad šiuo metu kaip tik pradedamas darbas su žmonėmis, kad jie teisingai nustatytų savo telefonus. Tiesa, išmaniųjų telefonų turėtojams teks palaukti, mat sistema orientuota į didžiąją Lietuvos gyventojų dalį, kuri naudojasi 2 G ryšiu.

„Sunkiausias darbas atsiranda po šios dienos – žmonės sako, kad manęs valstybė neinformavo. Pirma žmogus turi pats norėti, kad jį informuotų apie ekstremalius įvykius. Mes jį turime išmokyti rimtai priimti tą žinią, ne taip, kaip prekybos tinklų akciją. Jei žmogus norės, jis sureaguos į perspėjimą, jei nenorės – mes negalėsime jiems padėti“, – sakė R. Baniulis.

Civilinės saugos valdybos (CSV) viršininkas Jūris Targonskas sako, kad jau teko susidurti su tuo, kad sistema nustato ne konkretų asmenį, o tam tikroje zonoje esančius nustatytus įspėjimų gavimui telefonus.

Anot J. Targonsko, sistema pakankamai universali, ja galima siųsti ir prašymą padėti, jei dingsta vaikas, ar skubiai reikalinga tam tikra kraujo grupė. Planuojama, kad pati sistema bus nuolat pastoviai testuojama, tikrinama, ar žmonės gauna įspėjimus. Jei kyla klausimų, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento puslapyje, nuorodoje „Gyventojai bus perspėjami trumpaisiais pranešimais“, galima sulaukti ir paaiškinimų kokios klaidos buvo padarytos nustatant nuorodą įspėjimų gavimui.

R. Baniulio teigimu, sistema sukurta, kad pakeistų jau sirenas, kurios buvo naudojamos ilgus metus.

„Turime seną palikimą – sirenas, skirtas atkreipti žmonių dėmesį į artėjančią nelaimę. Sirenų patikimumas gana menkas ir jų darbo laikas eina į pabaigą, susidūrėme su grėsme, kad neturėsime jokių fizinių galimybių įspėti žmones apie artėjančią nelaimę“, – sakė R. Baniulis.

Sistema orientuota į atokiau gyvenančius vyresnio amžiaus žmones, kuriems patiems sudėtinga patiems nustatyti telefonu ir jiems pagelbės.

Europos sąjunga šios sistemos diegimui skyrė 15 milijonų litų. Anot priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovų, signalas siunčiamas ne kaip SMS žinutė, o siunčiamas radijo signalų, todėl už jos siuntimą nėra mokama. Visgi jei vartotojas bus ne ryšio zonoje – įspėjimas jo nepasieks. Instrukcijas, kaip nustatyti telefoną, kad būtų gaunami įspėjimai, rasite čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)