Pagal pirminį planą, L. Nybergas turėtų vadovauti „TeliaSonera“ iki 2013 metų pabaigos. Didžioji dalis bendrovės akcijų priklauso Švedijos vyriausybei. Oficialiame bendrovės pranešime, kuriuo sureaguota į žiniasklaidoje pasirodžiusias žinias, tvirtinančias, kad įmons vadovas keisis artimiausiu metu, nurodoma, kad L. Nybergas dirbs tiek, kiek numatyta sutartyje.

„Galime manyti, kad generalinio direktoriaus pasikeitimas įvyks anksčiau nei iki šiol planuotu metu – kitų metų pabaigoje“, laikraščiui „Dagens Nyheter“ sakė su personalo atrankos procesu susijęs šaltinis, kurio tapatybė neatskleidžiama.

Laikraštyje rašoma, kad L. Nybergo pasitraukimą gali pagreitinti nepasitenkinimas dėl „TeliaSonera“ bendradarbiavimo su Baltarusios ir Uzbekistano diktatūromis, be to, įmonės veikoje nestigo ir papirkinėjimo skandalų.

Thelocal.se skelbia, jog bendrovė jau susisiekė su stipriausiomis Europos vadovų paieškos įmonėmis, kad šios padėtų ieškant pamainos L. Nybergui.

Praėjusią savaitę Švedijos Finansinių rinkų ministras Peteris Normanas pareikalavo permainų „TeliaSonera“ direktorių taryboje tvirtindamas, kad vyriausybė norėtų į tarybą įtraukti žmonių, kurie turi patirties žmogaus teisių srityje.

„Mes, kaip pagrindiniai akcininkai, išsiųsime reikalavimą kandidatų atrankos komitetui, kad į tarybą būtų įtraukti kandidatai su tokia patirtimi“, - prieš Švedijos parlamento komiteto susirinkimą žurnalistams sakė P. Normanas. Susirinkimo metu buvo aptarinėjami „TeliaSonera“ verslo sandoriai Uzbekistane.

Anksčiau šią savaitę naujienų agentūra TT paskelbė dokumentus, pagal kuriuos matomas tiesioginis ryšys tarp „TeliaSonera“ partnerių Uzbekistane ir šios šalies prezidento Islamo Karimovo šeimos – vakaruose neretai kritikuojamas I. Karimovas šią šalį valdyti pradėjo 1991 metais.

Papirkinėjimu įtariamas žmogus, dirbęs „TeliaSonera“ partnerio atstovu, taip kartu su Uzbekistano prezidento dukterimi Gulnara Karimova valdo bendrą įmonę. Jų parašai matomi vienas šalia kito bendrovės steigimo dokumentuose.

Kaip pagrindinė įmonės savininkė nurodoma G. Karimova, o generaliniu direktoriumi paskirtas papirkinėjimu įtariamas Ališeris Ergaševas, taip pat dirbantis „TeliaSonera“ Gibraltare registruoto partnerio „Takilant“ partneriu, vykdančiu veiklą Uzbekistane.

Balandį „TeliaSonera“ taip pat buvo kritikuojama už tai, kad siekiant pasirašyti tam tikras sutartis buvusios Sovietų sąjungos valstybėse, bendrovė mainais išdavė priėjimą prie jos valdomų sistemų tų valstybių saugumo tarnyboms.

O rugsėjį „TeliaSonera“ Stokholme dirbantis vadybininkas buvo minimas korupcijos skandale, kuomet siekiant pasirašyti sutartis mainais buvo siūlomi brangūs mobilieji telefonai, bilietai į ledo ritulio rungtynes, apsilankymai sekso klubuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)