Gandai ir „nutekinta“ informacija leidžia manyti, kad šiandien susipažinsime su dviem naujais telefonais, kuriuos bus galima rinktis pagal patikusią korpuso spalvą. Bent viename iš jų bus „Nokia PureView“ kameros technologija ir belaidžio akumuliatoriaus įkrovimo galimybė naudojant specialų padėklą.

Abiems bendrovėms tai – itin svarbus renginys..

Suomijos bendrovės nuostoliai nepaliaujamai didėja, o balandį ji buvo priversta užleisti 14 metų išlaikytą vienvaldžio mobiliųjų telefonų rinkos lyderio poziciją konkurentams iš Pietų Korėjos „Samsung“.

O dar įvertinus 40 000 atleistų ar numatytų atleisti „Nokia“ darbuotojų bei planus visą gamybą perkelti į Aziją ir pranešimus apie ne ne pačią sėkmingiausią dabartinių „Lumia“ serijos telefonų prekybą, galima susidaryti įspūdį, kad prieš dvejus metus Suomijos bendrovės vairą perėmusio Stepheno Elopo darbo pradžia nebuvo pati paprasčiausia.

„Microsoft“ finansinė padėtis yra kur kas sveikesnė, tačiau ir ši korporacija žino, jog jai būtina įsiveržti į išmaniųjų telefonų sektorių.

Neseniai bendrovės „Canalys“ balandžio-birželio mėnesiais atlikta analizė parodė, kad kol kas „Windows Phone“ operacinė sistema užima vos 3 proc. rinkos. Ir tai yra ganėtinai nedaug, lyginant su „iOS“ 16 procentų ir „Android“ 68 procentais. Tiesa, abi glaudžiai bendradarbiaujančios įmonės tvirtina, kad jokia kita mobilioji operacinė sistema taip greitai vartotojų širdžių nesugebėjo užkariauti.

Apie planus gaminti telefonus su „Windows Phone 8“ sistema jau paskelbė ir „Samsung“, HTC bei „Acer“.

Tačiau „Microsoft“ sprendimas naujų „Nokia“ įrenginių pristatymo renginį organizuoti bendromis pajėgomis ir faktas, jog S. Elopas anksčiau yra dirbęs „Microsoft“ reiškia, kad JAV korporacija labiausiai laukia būtent „Nokia“ sėkmės.

Kai kurie ekspertai ir rinkos stebėtojai prieš pristatymą BBC žurnalistams pateikė savo nuomones apie tai, kokios galimybės ir sunkumai ateityje laukia „Nokia“.

Rinkoje – laisva vieta?

Technologijos konsultacijų bendrovės „CCS Insight“, besispecializuojančios mobiliųjų įrenginių srityje, vyriausiasis analitikas Benas Woodas mano, kad „Nokia“ ir „Microsoft“ teks gana aršiai pakovoti norint įtvirtinti „Windows Phone“ sistemą trečioje pagal populiarumą mobiliųjų operacinių sistemų vietoje.

„Tai – neabejotinai pats svarbiausias naujų produktų pristatymas vadovaujant naujam „Nokia“ generaliniam direktoriui Stephenui Elopui.

Pristatymo metu turi būti parodyta, jog realizuota jo vizija, išdėstyta 2011 metų vasario „degančios platformos“ žinutėje, po kurios „Nokia“ atsisakė jų pačių kuriamų mobiliųjų platformų ir ėmėsi kurti įrangą „Windows Phone“ sistemos pagrindu.

Po keturių pirmųjų jau egzistuojančių „Lumia“ telefonų, naujieji produktai bus pirmieji įrenginiai, kuriuose bus iš tiesų matomi bendradarbiavimo tarp dviejų firmų privalumai.

Tačiau, įvertinus tai, kad dauguma potencialių vartotojų išsivysčiusių šalių rinkose jau dabar naudoja vienokius ar kitokius išmaniuosius telefonus, kyla svarbus klausimas – ar trečiai platformai atsiras vietos rinkoje? „Nokia“ reikės ryšio operatorių ir mažmenininkų pagalbos aktyviai siūlant produktus vartotojams siekiant tą vietą užimti.

Įrenginių sėkmė ne mažiau svarbi ir „Microsoft“. „CCS Insight“ prognozuoja, kad 2012 metais bus nupirkta 700 mln. išmaniųjų telefonų – jie taps labiausiai paplitusiais kompiuterizuotais įrenginiais pasaulyje ir aplenks asmeninius kompiuterius.

O tai yra galimybė, kurios „Microsoft“ praleisti negali. Bet jų padėtį apsunkina tai, kad „Windows“ sistema suvokiama kaip funkcionali programinė įranga asmeniniams kompiuteriams.

Daugelio žmonių sąmonėse „Windows“ yra labai toli nuo plačiajai rinkai skirtų išmaniųjų telefonų rinkai, realiai susiformavusiai 2007 metais, kuomet „Apple“ išleido savo pirmąjį „iPhone“. Tai buvo žingsnis, privertęs suklupti nemažą dalį tradicinių telefonų gamintojų ir smarkiai komplikavęs „Nokia“ padėtį.

Visgi vien programinės įrangos nepakaks. „Nokia“ privalės kurti išskirtinės kokybės ir puikaus dizaino techninę įrangą, kuri nuvilios vartotojus nuo konkurentų produktų – jau laukiamo naujojo „iPhone“ ar „Samsung Galaxy S3“.

Sėkmė priklausys nuo sudėtingos programinės ir techninės įrangos bei paslaugų kombinacijos. Kol kas nemažai daliai garsiausių kompiuterinės įrangos gamintojų tinkamos kombinacijos atrasti nepavyko. Nuo to priklausys „Nokia“ ateitis“, - tvirtina ekspertas.

Kameros technologijos

Savo nuomonę apie fotoaparato svarbą išmaniąjam telefonui pateikė žurnalo „Amateur Photographer“ vyriausio redaktoriaus pavaduotojas Matas Gallagheris. Praėjusį mėnesį žurnalas negailėjo komplimentų pirmajam „Nokia“ aparatui su „PureView“ technologija, tačiau M. Gallagheris įspėja, kad technologijoms kyla nauja grėsmė.

„Nokia“ istoriškai yra pirmaujantys telefonų fotoaparatų gamintojai. Jų 7610 modelis 2004 metais buvo pirmasis,peržengęs 1 MP raiškos ribą, o 2006 metais pristatytame N93 modelyje jau buvo 3x optinis didinimas.

Bendrovės tvirtinimu, jų paskutinis svarbus žingsnis fotografavimo technologijose - „PureView“ sistema, derinanti didelės raiškos jutiklį su nauja technologija, vadinama „oversampling“ – taps nauju fotografijų etalonu.

"Nokia 808 PureView" išmanusis telefonas
Šios technologijos pagrindas – iš kelių jutiklio taškų sukurti tai, ką „Nokia“ vadina „supertašku“. Pirmojo modelio atveju - „Nokia 808“ su „Symbian“ operacine sistema – panaudotas 41 MP raiškos jutiklis, kuriuo buvo fiksuojamos aukštesnės kokybės 8 MP ar mažesnės raiškos nuotraukos.

Telefonas geriau fotografuoja prastesnio apšvietimo sąlygomis, geriau išgaunamos spalvos. „PureView“ tobulinimas truko ilgai, tačiau rezultatas yra įspūdingas ir iš tiesų gali konkuruoti su veidrodiniais fotoaparatais pagal vaizdo detalumą.

Ta pati technologija, ją pritaikius „Windows Phone 8“ platformai, vėl galėtų išsviesti „Nokia“ į pirmą poziciją fotografavimo telefonu srityje.

Tačiau jau pristatyti pirmieji fotoaparatai su „Android“ sistema - „Samsung Galaxy“ ir „Nikon S800c“, taigi, „Nokia“ turėtų stebėti konkurentus ne tik iš telefonų bet ir iš fotoaparatų rinkos. Šie kompaktinės klasės fotoaparatai turi galimybę nuotraukas belaidžiu ryšiu įkelti tiesiai į socialinius tinklus, bet turi svarbų pranašumą - jų jutiklis bei optiniai elementai yra fiziškai didesni.

Kad telefonas būtų mėgiamas dėl fotoaparato, jis turi viską daryti be didelių pastangų.

Procesas nuo kameros režimo pasirinkimo iki nuotraukų sukėlimo į tinklą turi būti kiek įmanoma trumpesnis ir paprastesnis, o fotografijos turi būti puikios kokybės, nepriklausomai nuo apšvietimo – ir fotografuojama turi būti vienu prisilietimu. Visi, kuriems įdomu krapštytis su įvairiausiais nustatymais, turėtų žvalgytis į rimtus fotoaparatus“.

Kalbos apie „Nokia“ perėmimą

Niujorko finansinių paslaugų bendrovės „BGC Partners“ technologijų analitikas Colinas Gillisas netiki svarstymais, kad „Nokia“ partnerystė su „Microsoft“ ateityje baigsis tuo, kad Suomijos bendrovę prarys amerikiečių korporacija.

„Microsoft“ visomis išgalėmis siekiant stiprinti dar labai jauną mobiliosios operacinės sistemos ekosistemą, mums dažnai užduoda klausimą, ką manome apie galimybę, jog „Microsoft“ įsigys vieną iš didžiųjų savo partnerių „Nokia“.

Nors viskas įmanoma ir esama nemažai realių argumentų tokiam susijungimui vykdyti, mes manome, kad šiemet susijungimas neįvyks dėl kelių priežasčių.

„Nokia“ jau dabar visokeriopai įsipareigojo kurti „Windows Phone“ telefonus ir galima teigti, kad „Microsoft“ ir be įsigijimo gauna praktiškai visą naudą, kurią gautų įsigijus „Nokia“.

Neseniai JAV teismo priimtas sprendimas „Apple“ ir „Samsung“ byloje dėl patentinių teisių pažeidimo turėtų paskatinti ir kitų telefonų gamintojų domėjimąsi „Windows Phone“ platforma. Kai kurie „Android“ įrenginių gamintojai jau dabar moka „Microsoft“ licencinius mokesčius už intelektinės nuosavybės naudojimą.

Techninės įrangos gaminimas įvairių bendrovių rankomis yra istorinis „Microsoft“ verslo modelis, kuriuo siekiama išnaudoti visus rinkos segmentus. Jeigu „Microsoft“ įsigytų „Nokia“, suprastėtų santykiai su kitais techninę įrangą gaminančiais partneriais, tačiau reikia pažymėti, kad „Microsoft“ šiuo požiūriu imasi agresyvesnių veiksmų ir gamins savo prekės ženklu padabintus planšetinius kompiuterius.

Tikėtina, kad „Nokia“ perėmimas būtų brangus, ilgai truktų ir būtų nepageidaujamas pastangų blaškymo šaltinis tuomet, kai „Microsoft“ vadovybė visą dėmesį skiria kito itin svarbaus produkto - „Windows 8“ - išleidimui.

Vertinant kainą, reikia užsiminti, kad dabartinė „Nokia“ rinkos kapitalizacija yra didesnė nei iki šiol brangiausias „Microsoft“ pirkinys - „Skype“ (Estijos bendrovė nupirkta už 8,5 mlrd. JAV dolerių).

O taip pat reikia užsiimti, kad didžiausia paskutinių 52 savaičių „Nokia“ akcijų vertė – 7,38 dolerio – yra gerokai aukštesnė už dabartinę akcijų vertę, o tai reiškia, kad norint perimti Suomijos įmonės kontrolę dabar reikėtų sumokėti gerokai didesnę kainą“.

Patentų portfelis

Londone įsikūrusios konsultacijų bendrovės „Informa Telecoms & Media“ vyriausiasis analitikas Malikas Saadi mano, kad nereikia nuvertinti itin storo „Nokia“ patentų portfelio – ypač po to, kai teisėjas nurodė, jog dėl patentinių teisių pažeidimo „Samsung“ turės sumokėti 1,05 mlrd. JAV dolerių konkurentams „Apple“

„Rinka dar aptarinėja 7,7 proc. „Nokia“ akcijų vertės šuolį tą pačią dieną, kai JAV teismas priėmė „Apple“ naudingą sprendimą byloje prieš „Samsung“ dėl patentų teisių pažeidimo.

Tiesą sakant, esama keleto priežasčių, dėl kurių konfliktas tarp „Apple“ ir „Samsung“ yra naudingas „Nokia“ bendrovei ir dėl ko sprendimas pasirinkti „Windows Phone“ kaip pagrindinę platformą gali duoti pirmuosius realius vaisius.

Visų pirma, iš bylos tarp „Samsung“ ir „Apple“ bylos klausymų panašu, kad „Microsoft“ ir „Apple“ yra pasirašę kryžminio licencijavimo sutartį, pagal kurią numatyta, kad šios dvi bendrovės nepateikinės viena prieš kitą ieškinių tol, kol „iPhone“ ir „Windows Phone“ įrenginių dizainai bus pakankamai skirtingi.

„Nokia“, kaip privilegijuotas „Microsoft“ partneris, iš tokio susitarimo gauna tiesioginę naudą.

Antra, „Nokia“ įmonei gali būti naudingos ir neseniai paviešintos „Windows 8“ strategijos permainos.

„Microsoft“ nori skatinti unifikuotą kortelėmis grįstos vartotojo sąsajos naudojimą visuose įrenginiuose nuo asmeninių kompiuterių iki išmaniųjų telefonų. Kalbant praktiškai, tai yra pirmas kartas, kai „Microsoft“ mobiliųjų technologijų padalinys gaus tiesioginės naudos iš korporacijos rinkodaros biudžeto, nemažai naudos gausi ir „Nokia“ bei kiti „Windows Phone 8“ produktų gamintojai.

Trečia, „Nokia“ intelektinės nuosavybės portfelis yra labai didelis – įmonė turi daugiau nei 12 000 patentų, susijusių su įvairiais technologijų sektoriais nuo belaidžių komunikacijų ir terminalų programinės įrangos iki fotografavimo, navigacijos, techninės įrangos ir paslaugų.

„Informa“ ekspertai mano, kad „Nokia“ patentų portfelis yra labiausiai subalansuotas visuose pramonės sektoriuose ir jis suteiks galimybę Suomijos bendrovei pirmauti konverguojančio pasaulio inovacijose, o taip pat apsaugos juos nuo konkurentų teisinių išpuolių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)