Silicio slėnio gigantai teisme aiškinosi, ar „Google“ teisėtai pasinaudojo „Oracle“ priklausančia programavimo kalba „Java“ kuriant operacinę sistemą „Android“.

Prieš dvi savaites tie patys prisiekusieji nusprendė, kad „Google“ pažeidė „Oracle“ patentines teises, bet negalėjo sutarti, ar tas „Google“ pažeidimas vertintinas kaip „sąžiningas naudojimas“.

Interneto paieškų gigantai tvirtina, kad „Android“ buvo sukurtas jų pačių „nuo nulio“.

2010 metų rugpjūtį „Oracle“ kreipėsi į teismą su tvirtinimu, kad „Android“ pažeidžia jų intelektinės nuosavybės teises.

„Google“ pareiškė, kad „Oracle“ patentų nepažeidė ir kad „Oracle“ negali autorinėmis teisėmis saugoti tam tikrų „Java“ dalių, mat tai yra „atviro kodo“ (viešai prieinama) programavimo kalba.

Teismui nepripažinus, kad „Google“ pažeidžia „sąžiningo naudojimo“ principus, „Oracle“ negali tikėtis reikalaujamo 1 mlrd. dolerių žalos atlyginimo.

Bylos pagrindas buvo ne pati „Java“ programavimo kalba, bet 37 aplikacijų kūrimo sąsajos (API), kuriomis pasinaudojant kuriama „Android“ programinė įranga.

Prisiekusieji nusprendė, kad „Google“ pažeidė 37 patentais ginamų API autorines teises, bet sutarė, kad „Google“ įrodė, jog buvo sudarytos sąlygos, dėl kurių ši bendrovė turėjo pagrindo manyti, jog jiems nereikia licencijos „Java“ programavimo kalbai naudoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)