Pagal „Intel“ apibrėžimą, „ultrabook'as“ turi būti itin plonas, iki 18 mm storio (kai ekrano įstrižainė yra iki 13,3 colio) arba iki 21 mm (įstrižainė nuo 14 colių), atitinkamai lengvas, su geru akumuliatoriumi (turinčiu veikti ne trumpiau nei 5 valandas) ir iš miego režimo į pilnai darbingą būseną grįžtantis ne ilgiau nei per 7 sekundes.

Iki šiol vartotojams 8 gamintojai jau pasiūlė 14 tokių „ultrabook“ linijų, dvi linijas su skirtingo dydžio ekranais (13,3“ ir 14“ įstrižainėmis) pasiūlė ir „Samsung“, kurių mažesnįjį kompiuterį teko išbandyti.

Pirmasis įspūdis ištraukus jį iš dėžės - „O, ir „Samsung“ gamina „MacBook Air“. Tiesa, forma truputėlį kitokia, kompiuterio storis beveik per visą korpusą vienodas, jis švelniai paploninamas ties pakraščiais. Korpusas pagamintas iš šlifuoto metalo – tai reiškia, kad pirštų atspaudai „nepuoš“ jo po kiekvieno prisilietimo, kompiuteris išoriškai atrodys švaresnis. Svoris – 1,38 kg, storis 17,6 mm.

Viename korpuso šone yra 2 USB jungtys ir universalus atminties kortelių skaitytuvas, priešingame šone – viena „SS USB“ (USB 3.0) jungtis, sumažinta išorinio ekrano jungtis, HDMI lizdas ir labai įdomus interneto laido jungties sprendimas – šis lizdas yra „priveriamas“ kad neužimtų daug vietos ir nebjaurotų kompiuterio dizaino.

Optinių diskų skaitytuvo kompiuteryje su šios įstrižainės ekranu nėra, tačiau jis būna kai kuriuose „Series 5 Ultra“ kompiuteriuose su 14 colių įstrižainės ekranu.

Viena puikiausių „ultrabook“ kompiuterių savybė, būdinga visiems šios klasės atstovams – itin greitas užkrovimas: bent jau bandymų metu išjungto kompiuterio įjungimas truko apie 20 sekundžių, perėjimas iš miego režimo į darbo režimą – porą sekundžių. Lyginant su įprastiniais nešiojamaisiais – žaibiškai greitai. O to greičio priežastis nėra stebuklas – kompiuteryje yra 16 GB SSD atminties (tokios, kaip įprastiniuose USB „raktuose“), su kuria dirbama kur kas greičiau nei su standartiniais diskiniais kaupikliais. Beje, standartinis kaupiklis kompiuteryje taip pat yra – 500 GB talpos.

Akumuliatorius, sprendžiant pagal technines specifikacijas, šiame kompiuteryje yra vienas silpniausių lyginant su konkurentų siūlomais produktais: jis vos atitinka minimalius „Intel“ pateiktus reikalavimus ir oficialiai gali palaikyti kompiuterio veikimą iki 6 valandų. Neoficialiai, įjungus „wi-fi“ ryšį, išjungus visus energijos taupymo režimus ir uždavus gana intensyvų darbą akumuliatorius „netraukia“ ir 4 valandų.

Nors savo gabaritais „ultrabok“ smarkiai priartėjo prie planšetinių kompiuterių, niekur neišgyvendinta lieko viena iš didžiausių nešiojamųjų kompiuterių savybių – kaitimas. Pasirinkus paprasčiausią variantą – didelei procesoriaus apkrovai sukurti panaudojant ne patį naujausią kompiuterinį žaidimą – po pusvalandžio ties oro išpūtimo anga nebesinori kišti rankos ir susidaro įspūdis, kad kompiuterį apvertus aukštyn kojomis ant jo galima būtų sėkmingai iškepti kiaušinį.

O štai garso klausimas išspręstas puikiai – net ir įjungus stiprų vėdinimą (jis nesunkiai reguliuojamas panaudojant klavišų kombinaciją) ūžesio beveik nesigirdi.

Puikų įspūdį paliko lietimui jautri aikštelė („trackpad“): ji didelė, patogi, su dviem fiziniais mygtukais (kai kurie ultrabook gamintojai perėjo prie lietimui jautrių mygtukų, kurie susilaukė ekspertų kritikos) ir, kas maloniausia, moka gestų kalbą: vaizdą galima padidinti ar sumažinti pirštais išplečiant ar sugnybiant tariamą vaizdą aikštelėje, braukant per aikštelę dviem pirštais atliekamas ekrano vaizdo perslinkimas norima kryptimi (scroll), o pridėjus trečią pirštą aikštelė išmoksta ir naršyklėse naudojamus „atgal“ bei „pirmyn“ žingsnius.

Iš tokio storio kompiuterio didelio našumo tikėtis neverta – vaizdo apdorojimo procesorius integruotas, taigi, žaidimams (bent jau naujesniems) šis kompiuteris iš esmės nėra tinkamas, bet atliekant įprastinius biuro darbus su naršykle, tekstų redagavimo programa, skaičiuokle ir viena kita daug grafinių išteklių nenaudojančia specializuota programa tai būtų visai patikimas įrankis. Bandytame kompiuteryje buvo „Intel Core i5-2467M“ procesorius (1,6 GHz dažnio), 4 GB DDR3 darbinės atminties.

„Ultrabook“ formatas dar ganėtinai jaunas, bet jau antroje šių metų pusėje jis turėtų gerokai „subręsti“ - atsiras „Ivy Bridge“ architektūros procesoriai, pasirodys „Windows 8“ operacinė sistema, visuomenei jau pademonstruoti ir nešiojamojo bei planšetinio kompiuterių hibridai – su fizine klaviatūra ir lietimui jautriu ekranu. Taigi, jeigu planuojate įsigyti mažą nešiojamąjį kompiuterį, bet per daug neskubate – pakentėkite iki vasaros pabaigos. Kita vertus, jeigu kompiuterio reikia dabar, tai dėl savo gana patrauklios išvaizdos šis modelis tiktų ne tik ant eilinio darbuotojo, bet ir ant vadovo stalo. Kaina – nei didelė, nei maža: apie 2800 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)