Planšetiniai kompiuteriai nešasi išmaniųjų telefonų kraitį: operacinę sistemą, tuos pačius gamintojus ir pardavimo kanalus, tačiau skiriasi geresne vartotojo patirtimi jo vidinėje „ekosistemoje“. Didesnis ekranas leidžia lengviau „vartoti“ medžiagą, patogiau naršyti internete, todėl tai – patogus įrankis nedideliam informacijos kiekiui įvesti, pvz. tvirtinti užsakymus. Tai puikiai pritaikė tinklinio marketingo pagrindu dirbantys bei gyvai ir kataloguose produktus pristatantys darbuotojai. Jie gali ne tik parodyti prekes vartotojui, bet ir rezervuoti jas sandėlyje, nurodydami prekių pristatymo adresą.

Pasak UAB „Baltnetos komunikacijos“ rinkodaros skyriaus vadovo Modesto Anciaus, praėjusiais metais pasaulyje pirmosios aktyviausiai planšetinius kompiuterius taikė medicinos ir finansų srityse dirbančios įmonės. „Jos kol kas geriausiai išnaudoja verslui aktualiausią planšetinių kompiuterių ypatybę – informacijos vartojimo galimybes arba paprastą prieigą prie „debesyse“ talpinamų duomenų. Tai nėra informacijos kaupimui ir turinio kūrimui skirtas prietaisas. Tai – turinio vartojimo įrenginys, leidžiantis įmonės darbuotojui lengvai pasiekti reikalingą informaciją, talpinamą duomenų saugyklose. Paprastas kompanijoje saugomų duomenų prieinamumas ir galimybė juos redaguoti tampa ypač svarbūs konkrečioje darbo vietoje retai būnantiems darbuotojams: pardavimų žmonėms, brokeriams, daugybę pacientų lankantiems gydytojams ir kt.“

„Lietuvoje, deja, planšetinių kompiuterių pritaikymo versle pavyzdžių kol kas nėra daug – šie įrenginiai pas mus dar nėra tinkamai išnaudojami procesų palengvinimui. Kol kas darbdaviai nėra linkę investuoti, nes atrodo neracionalu pirkti kompiuterį darbo vietoje ir papildomai – planšetinį kompiuterį. Tačiau yra daugybė darbo pozicijų, kurioms nereikia kompiuterio, kadangi darbuotojai įveda nedaug duomenų, bet vis dėlto juos vartoja ir perduoda. Panaudojimo galimybės yra plačios paslaugų, o ypač – aptarnavimo sektoriuje. Pasitelkus planšetinį kompiuterį, patogu kavinėse priimti užsakymus, sandėliuose inventorizuoti prekes, pardavėjai juose gali rodyti pristatymus klientams,“ – teigia M. Ancius.

Pasaulyje planšetiniai kompiuteriai naudojami įvairiose srityse – nuo aviacijos iki maitinimo sektoriaus. JAV oro linijų kompanija „United Airlines“ planšetiniais kompiuteriais pakeitė seniau pilotams dalintas popierines instrukcijas. Iš viso pilotams išdalinta daugiau nei 11 tūkst. planšečių. Skrydžio metu pilotai per specialią aplikaciją kompiuteryje seka skrydžio eigą bei varto virtualius navigacijos žemėlapius. Anksčiau šie buvo popieriniai, taigi užėmė daugiau vietos, o jų peržiūra pilotams užtrukdavo ilgiau. Be to, įvykus net mažiausiems informacijos pasikeitimams žemėlapiuose, šiuos tekdavo išmesti ir ruošti naujus, dabar visai tai aplikacijos vystytojai atlieka realiu laiku.

JAV „Buffalo Wild Wings“ greitojo maisto restoranų tinklas planšetes naudoja klientų užsakymams priimti bei apmokėjimams atlikti. Restorano lankytojai taip pat gali atnaujinti savo statusus „Facebook“ ar „Twitter“ socialiniuose tinkluose. JAV vaflinė „Zinneken's“ planšetes su specialiomis „ShopKeep“ aplikacijomis naudoja vietoje kasos terminalo sistemos. Taip vaflinė sutaupo nemažai lėšų, nes tokią sistemą įdiegti kainuoja maždaug tris kartus pigiau nei įprastinę, o darbuotojų apmokymas tetrunka keletą minučių.

Vienas Sidnėjaus restoranas pažengė dar toliau ir apskritai atsisakė visų įprastų meniu, juos pakeitęs planšetiniais kompiuteriais. Restorano svečiai interaktyviajame meniu gali ne tik išsirinkti patiekalus ar peržiūrėti jų nuotraukas, tačiau ir juos patys užsisakyti bei informuoti virėją apie papildomus savo pageidavimus. Padavėjui belieka atnešti maistą klientams.

Kalbant apie nedažnus planšetinių kompiuterių taikymo pavyzdžius Lietuvos versle, verta paminėti Lietuvos maitinimo įstaigas. Kauno Senamiestyje veikiantys restoranai „Skliautas“ bei „Sadutė“ „iPad“ kompiuterius naudoja klientų užsakymų priėmimui. Padavėjams nebereikia priėjus prie staliuko užsirašyti užsakymą ant lapelio, o po to suvesti jį į kompiuterį prie baro. Padavėjai priimdami užsakymą iškart suveda jį į kompiuterį ir išsiunčia virtuvei – tai pagreitina klientų aptarnavimo procesą.

Kaip bebūtų keista, Lietuvoje aktyviau nei verslas planšetes išnaudoja visuomeninės ir valstybinės įstaigos. Kai kurioms jų planšetes padovanojo verslas, kitos įstaigos pačios inicijuoja šių prietaisų pirkimus procesų palengvinimui. Pavyzdžiui, Pasvalio rajono Pajiešmenių pagrindinė mokykla, Biržų „Atžalyno“ vidurinė mokykla ir Šiaulių Didždvario gimnazija gavo po 31 planšetinį kompiuterį, aprūpintą 3G mobiliuoju interneto ryšiu bei elektroninėmis vadovėlių versijomis. Mokiniai planšetėje ne tik skaito vadovėlius, bet ir braižo geometrines figūras, žaidžia loginius žaidimus. Tai leidžia atsisakyti sunkių vadovėlių nešiojimosi į mokyklą bei sumažinti tėvų išlaidas mokyklinei literatūrai.

Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“, užsiimanti miesto automobilių statymo sistemos priežiūra, nuo pernai gegužės planšetinius kompiuterius pritaiko pažeidimų fiksavimui. Speciali aplikacija leidžia automatizuoti didelę dalį darbo ir baudas duomenų bazėje fiksuoti realiu laiku. Planšetiniai kompiuteriai pakeitė atsiskaitymo už stovėjimą lipdukų skaitytuvus – nuo šiol kontrolieriai brūkšninius kodus nuskenuoja specialia planšetinio kompiuterio programėle. Be to, kontrolieriams pakanka į kompiuterį įvesti tik automobilio valstybinį numerį – pažeidimo data ir laikas fiksuojami automatiškai, o vietą bei automobilio modelį galima pasirinkti iš sąrašo. Kontrolieriui nufotografavus automobilį ir kompiuteryje sužymėjus pažeidimo aplinkybes, visi duomenys siunčiami įmonei „Susisiekimo paslaugos“ ir savivaldybei.

Vilniuje, Santariškių klinikose, baigiamame statyti akušerijos ir chirurgijos korpuse prie kiekvienos paciento lovos bus įtaisyta po planšetinį kompiuterį. Gydytojai jame galės sekti paciento ligos istoriją, o nuobodžiaujantys ligoniai galės žaisti žaidimus, žiūrėti filmus ir naršyti internete. Užsienio šalyse tokia praktika taikoma jau kurį laiką. Štai kai kuriose JAV ligoninėse planšetiniai kompiuteriai įrengti ne tik palatose, tačiau ir pacientų laukiamuosiuose. Apžiūros laukiantys ligoniai gali naršyti internete ir tuo pat menu gauti pranešimą, kai gydytojas pasirengęs priimti pacientą.

Dar labiau paskatinti planšetinių kompiuterių vartojimą versle turėtų sukelti bendrovė „Microsoft“, 2012 metais rinkai pristatysianti ir planšetiniams, ir įprastiniams kompiuteriams skirtą „Windows 8“ operacinę sistemą. Įmonių IT skyriai galės paprasčiau integruoti turimą „Microsoft“ programinę įrangą į planšetinius kompiuterius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)