Tačiau brangiausiai pasaulio bendrovei nusprendus formuoti greitai augančias „iPad“ ir „iPhone“ sukurtas rinkas bei jose dominuoti, panašu, „Apple“ teks gerokai pakovoti su antimonopolininkais, besistengiančiais apriboti šios įmonės vienvaldiškumą.

JAV Teisingumo departamentas svarsto kelti bylą šiai vis daugiau galios įgyjančiai bendrovei dėl to, kad, kaip manoma, „Apple“ po 2010 metais įvykusios „iPad“ debiuto susitarė su penkiomis JAV knygų leidybos bendrovėmis pakelti elektroninių knygų kainas.

Tiesa, pasak „The Wall Street Journal“, galimoje byloje minimos bendrovės stengiasi išvengti teisinio triukšmo ir bando tartis su Teisingumo departamentu. Praėjusią savaitę šis laikraštis paskelbė, kad JAV Teisingumo departamentas ketina apkaltinti „Apple“ ir leidėjus sudarius kainų fiksavimo sutarimą, kuriuo stengtasi pažaboti „Amazon.com“ teikiamas nuolaidas knygoms.

„Manau, kad tai bendrovei „Apple“ bus aliarmo signalas“, - sakė teisininkų bendrovės „Orrick“ antimonopolijos bylų teisininkas Tedas Henneberry.

„Apple“ situacijos nekomentuoja.

Atvejis su elektroninėmis knygomis parodo „Apple“ įtaką, kurią ši bendrovė įgijo su savo prie interneto ir elektroninės parduotuvės „iTunes“, kur galima rasti programėlių, knygų, laikraščių, žurnalų, vadovėlių, muzikos ir filmų, prijungtais įrenginiais.

„Ši platforma daugeliui žmonių tapo tikrai svarbia. „Apple“ neabejotinai įgijo daug įtakos kai kuriose rinkose“, - sakė kitas antimonopolinių reikalų teisininkas Davidas Balto.

Bendrovė jau yra pardavusi 315 mln. „iPhone“, „iPad“ ir „iPod“ įrenginių, kuriuose veikia bendrovės mobilioji operacinė sistema, taigi, jų rankose yra labai galingi svertai, galintys paveikti rinką, kuri ateityje tik plėsis, nes žmonės vis dažniau pirks skaitmeninį turinį naudojantis elektroniniais įrenginiais.

Verslo sėkmė per pastarąjį dešimtmetį „Apple“ iš mažos gražiai atrodančių įrenginių gamyklos pavertė mados gaires diktuojančiu milžinu. Bendrovės metinės pajamos išaugo nuo 5 mlrd. JAV dolerių 2001 metais iki 105 mlrd. dolerių praėjusiais metais. Apie tris ketvirčius šių pajamų gaunama iš „iPhone“, „iPad“ ir „iPod“ pardavimų. Dabar šios įmonės rinkos vertė yra beveik 510 mlrd. dolerių – daugiau nei „Microsoft“ ir „Google“ kartu sudėjus.

Iki šiol JAV rinką stebinčios vyriausybinės organizacijos per daug dėmesio „Apple“ neskyrė, nors paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje tos pačios organizacijos labai akylai stebėjo „Microsoft“, o pastaruosius ketverius metus lygiai taip pat akylai stebima „Google“ veikla.

„Microsoft“ pastangos išlaikyti ir stiprinti dominavimą asmeninių kompiuterių programinės įrangos rinkoje tapo priežastimi kelti antimonopolinę bylą, kurios metu buvo nesėkmingai bandoma suskaidyti korporaciją.

Tvirtinimai, kad „Google“ piktnaudžiauja savo dominuojančia padėtimi interneto paieškų ir reklamų rinkoje, paskatino ne vieną vyriausybinį tyrimą, kuriais buvo aiškinamasi ar teisėti yra tam tikri šios bendrovės veiklos aspektai JAV ir Europoje.

Galbūt „Apple“ elgiasi ir gražiau už kai kuriuose konkurentus, o galbūt jų verslo interesai stipriausi tose srityse, kuriose verslo kontrolės įstaigų atstovai dar nėra patyre ir kol kas tik aiškinasi kaip tis augančios rinkos veikia, sakė Floridos universiteto (JAV) teisės profesorius Danielis Sokolas, besispecializuojantis antimonopolijos teisėje.

„Norint patraukti antimonopolininkų dėmesį nepakanka būti vien dideliam. Turi būti didelis ir blogas. „Apple“ pristatė „iPhone“ tik 2007 metais, „iPad“ - tik 2010 metais. Bendrovė, jei ji iš tiesų ir elgiasi blogai, taip blogai elgiasi pakankamai neilgai“, - aiškino teisininkas.

Visgi negalima teigti, kad JAV vyriausybinės organizacijos visai užmerkia akis prieš tai, ką daro „Apple“.

2009 metais Federalinė prekybos komisija pradėjo tyrimą, kuriuo siekta nustatyti, ar „Apple“ ir „Google“ nebando riboti konkurencijos pasidalijant dviem aukščiausio lygio vadovais – Ericu Schmidtu ir Arthuru Levinsonu. Dėl šio tyrimo tuometinis „Google“ generalinis direktorius E. Schmidtas atsistatydino iš „Apple“ direktorių tarybos, o buvęs biotechnologijų bendrovės „Genentech“ generalinis direktorius pasitraukė iš „Google“ direktorių tarybos.

2010 metais „Apple“, „Google“ ir keletas kitų Silicio slėnio valstybių pasiekė sutarimą Teisingumo departamento tyrime dėl šių bendrovių tarpusavio susitarimo nesamdyti darbuotojų, šiuo metu dirbančių kitoje susitarime dalyvaujančioje bendrovėje. „Apple“, „Google“, „Intel“ ir dar trys bendrovės pažadėjo penkerius ateinančius metus nebesudarinėti tokių sutarimų. Darbuotojų, kurių teisės buvo pažeistos, vardu iškelta federalinė byla, kurioje reikalaujama atlyginti darbuotojų patirtus nuostolius, tebesprendžiama.

„Apple“, „Google“ ir „Microsoft“ veikla pro padidinamąjį stiklą dabar stebima ne tik JAV, bet ir Europoje. Bet koks ženklas, kad bendrovės naudojasi savo patentais kaip ginklu siekiant įgyti nesąžiningą pranašumą mobiliųjų telefonų rinkoje, gali tapti priežastimi iškelti bylą dėl nesąžiningos konkurencijos.

„Apple“ populiariųjų mobiliųjų įrenginių ir prekybos skaitmeniniu turiniu junginys ateityje gali tapti ir dar svarbesniu, jeigu bus realizuota velionio „Apple“ vadovo ir vieno iš įkūrėjų Steve'o Jobso vizija.

Prieš mirtį S. Jobsas manė, kad technologijos šiuo metu yra ankstyvoje stadijoje fazės, kurios metu vis labiau mažės įrenginyje veikiančios operacinės sistemos svarba ir vis labiau didės interneto spartos svarba, o žmonės norės naudotis mažesniais, lengvesniais įrenginiais, per kuriuos naudosis turiniu, saugomu kitame pasaulio gale esančiuose duomenų centruose.

Jeigu tokia S. Jobso numatyta ateitis tikrai ateis, „Apple“ dominuose „post-PC“ eroje su savo išmaniaisiais telefonais, planšetiniais kompiuteriais, o gal net ir revoliuciniais televizoriais. Apie galimą „Apple“ proveržį televizijos srityje praėjusiais metais S. Jobsas užsiminė savo biografijos autorius Walteriui Isaacsonui.

Rinkos tyrimų bendrovės „IMS Research“ duomenimis, „iPad“ šiuo metu užima 62 proc. planšetinių kompiuterių rinkos.

Net jeigu „Apple“ rinkos dalis išaugs, ši bendrovė galimus galvos skausmus dėl antimonopolinio bylinėjimosi gali sumažinti nukreipdama dėmesį į aršią konkurenciją išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių rinkoje, mano T. Henneberry. Pavyzdžiui, jau yra daugiau nei 300 mln. įrenginių, kuriuose veikia „Google Android“ operacinė sistema, o didieji kompiuterių gamintojai – tokie, kaip HP ir „Dell“ - tikisi kiek vėliau šiais metais nusiriekti sau dalį rinkos pyrago pasiūlydami įrenginius su naująja „Mocrosoft“ operacine sistema „Windows 8“.

Be to, „Apple“ jau ruošiasi antimonopolinėms kovoms su įvairių valstybių rinkos priežiūros įstaigomis. 2010 metais ši bendrovė pasamdė antimonopolinių bylų teisininką, iki tol dirbusį JAV Federalinėje prekybos komisijoje ir Teisingumo departamente Kyle'ą Andersoną, kuris tapo pirmuoju antimonopolinių bylų specialistu vidinėje „Apple“ teisininkų kariuomenėje.

„Bet kokia didelė JAV technologijų įmonė supranta, kad įgijus pakankamai galios kurti ir plėsti rinkas, jie gali sudominti vyriausybę. „Apple“ artimiausiu metu antimonopolinės teisės specialistams duos labai daug darbo“, - sakė teisinės bendrovės „Dewey & LeBoeuf“ atstovas Davidas Turetsky.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją