„Microsoft“ atstovai tryško entuziazmu – jų pademonstruotos naujosios operacinės sistemos galimybės iš tiesų taip padidėjo, kad sistema pagrįstai pavadinta ne tik nauja „Windows“ versija, bet ir nauja „Windows“ karta – dabar daugelio žmonių naudojamų „Windows 7“ karta atsirado prieš 15 metų, kartu su „Windows 95“.

Davidas Sinofsky, vadovaujantis operacinę sistemą kuriančiam „Microsoft“ padaliniui, pristatymo metu tvirtino: „Žmones dabar riboja gausybės techninių įrenginių galimybių vienpusiškumas: vartotojams reikia rinktis tarp ilgos veikimo trukmės tarp įkrovimų ir produktyvumo, tarp produktyvumo ir geros vartojimo. Su naujaisiais „Windows 8“ žmogui norima suteikti galimybę rinktis įrenginį tik pagal jo išvaizdą visais atvejais gaunant tą pačią vartojimo patirtį“.

Nuo „Developer Preview“ versijos išleidimo rugsėjį iki „Consumer preview“ versijos išleidimo šiandien operacinės sistemos programiniame kode atlikta daugiau nei 100 000 pakeitimų visose subsistemose – nuo operacinės sistemos branduolio iki programėlių. Dabartinėje sistemos versijoje patobulintas akumuliatoriaus energijos naudojimas, sistemos saugumas, vartotojo sąsaja, daugybė kitų dalykų.

Beje, įdomu tai, kad „Microsoft“ atstovai operacinės sistemos programas („applications“) jau pradėjo vadinti programėlėmis („apps“).

Už „Windows 8“ dizainą atsakinga Julie Larsson-Green pademonstravo kaip „Windows 8“ veikia su planšetiniu kompiuteriu.

Pirmasis maloniai nustebinęs dalykas – vartotojo paskyros slaptažodžio įvedimo būdai: su planšetiniu kompiuteriu mažiau patogu suvedinėti tekstinį ar skaitinį kompiuterį, todėl galima susikurti „paveikslėlio slaptažodį“. Pavyzdžiui, J. Larsson-Green savo kompiuterį atsirakino paliesdama pradiniame puslapyje buvusioje nuotraukoje pavaizduoto savo vyro nosį, po to – toje pačioje nuotraukoje buvusio sūnaus nosį ir perbraukdama per stalo šoną.

„Metro“ vartotojo sąsaja veikia intuityviai ir patogiai: programėlių ir nuorodų piktogramas (tiksliau, langelius) galima labai patogiai susigrupuoti taip, kad ekrane vienu metu būtų rodoma tik viena grupė, galima atitolinti vaizdą kad matytųsi visos grupės, navigacija tarp grupių yra tokia pati, kaip keičiant darbalaukius, tarkim, planšetiniuose kompiuteriuose su „Android“ sistema.

Persijungti tarp skirtingų programų galima natūraliai laikant planšetinį kompiuterį nykščiu pabraukti juo tiek kiek pirštas siekia link ekrano vidurio, o įjungtų programėlių sąrašas iškviečiamas šiek tiek pastūmus nykštį link ekrano vidurio ir patraukus atgal. Įjungtą programą galima išjungti perbraukus ekraną žemyn. Ekraną galima ir sudalinti kelioms programoms – programėlėms skirtas plotas parenkamas automatiškai, nors plotų sudalinimą nesunku ir pakoreguoti, keičiant vienos programėlės lango dydį automatiškai savo išdėstymą pakeičia ir kita programėlė.

Puikiai realizuota dalinimosi informacija funkcija: dabar nebereikės diskiniame kaupiklyje išsaugoti norimo dalintis turinio, jungtis pašto programos, kurti naują laišką, įrašinėti el. pašto adresą, diskiniame kaupiklyje susirasti išsaugotą turinį, jį prisegti prie laiško ir siųsti. Pakaks peržiūrint turinį pasirinkti nesunkiai iškviečiamą „Share“ funkciją, pasirinkti kontaktą iš paskutiniu metu naudotų kontaktų sąrašo ar informacijos skleidimo šaltinį ir pasidalinti informacija.

Ne mažiau dėmesio skirta ir operacinės sistemos valdymui kuomet nenaudojamas lietimui jautrus ekranas. Nestandartiškai atrodantis kompiuterio darbastalis be užduočių juostos gali kiek gluminti, bet demonstracijos metu naudojimasis sistema atrodė visiškai natūralus, o vietoj judesių, atliekamų pirštais, panaudoti patys paprasčiausi judesiai pele: pelės žymeklio perstūmimas į kairį apatinį ekrano kampą atitinką komandą „atgal“, vaizdo atitolinimas („zoom out“) atliekamas žymeklį nustūmus į ekrano dešinį apatinį kampą, persijungimas tarp programų vykdomas pastūmus žymeklį į viršutinį kairį ekrano kampą, o dešinys viršutinis ekrano kampas įjungia „charms“ meniu (jame rodomos pagrindinės funkcijos kurias galima atlikti daugumoje programėlių – paieška, dalinimasis informacija ir pan.) Paieška automatiškai įsijungia vos paspaudus bet kokį klavišą. Beje, paieška taip pat labai patogiai patobulinta: ieškant kokio nors turinio pateikiami ne tik interneto paieškos variklio rezultatai, bet ir rezultatų suskaidymas į kategorijas (vaizdo informacija, žaidimai, programėlės ir pan.), o paieška neapsiriboja internetu – ji taip pat atliekama ir kompiuteryje.

Daugeliui vartotojų bus patogu tai, kad naudojant kelis skirtingus įrenginius jų turinys bus sinchronizuotas, t.y., darbalaukio išdėstymas ir informacijos turinys dirbant su galingu staliniu kompiuteriu namie visiškai nesiskirs nuo išdėstymo ir turinio kelioniniame planšetiniame kompiuteryje.

Įdomiai vykdomas turinio kopijavimas iš vienos duomenų talpyklos į kitą: vartotojui pateikiama kur kas daugiau informacijos, galima pristabdyti bet kurį kopijavimo procesą.

"Windows 8" pristatymas,  DELFI (V.Neverausko nuotr.)

Pastaruoju metu pradėjo rastis ir įrenginių, valdomų visais būdais – pele, klaviatūra ir lietimui jautriu ekranu. Pasak D. Sinofsky, ateityje nieko nestebins vaizdas, kai apsnūdęs žmogelis viena ranka braukys ekraną skaitydamas naujienas internete, bet staiga aptikęs ką nors įdomaus pradės naudotis klaviatūra.

Patobulinta ir papildyta programėlių parduotuvė, kurioje viso „Preview“ periodo metu visos programėlės bus nemokamos.

„Windows“ planavimo ir ekosistemos vystymo viceprezidentas pristatė įvairius įrenginius, kuriuose veiks „Windows 8“: operacinė sistema galės būti naudojama įrenginiuose su „nVidia Tegra 3“, „Qualcomm Snapdragon“, ARM ir x86 architektūros procesoriais. Naudojant x86 procesoriaus pagrindu pagamintus kompiuterius juose veiks ankstesnėse „Windows“ sistemose naudotos programos.

Patobulinta užduočių tvarkyklė (Task Manager) pateikia daugiau informacijos, o paleistų programėlių valdymo sistema nedelsiant pristabdo visas tuo metu nenaudojamas programas kad šios nenaudotų kompiuterio resursų.

Vienas iš įdomiausių operacinės sistemos naujos versijos pristatymo metu parodytų produktų buvo 82 colių lietimui jautrus ekranas: tokiame ekrane „Windows 8“ galės naudotis iki 10 žmonių vienu metu, ekraną vienu metu liečiant iki 100 pirštų.

Naudojant kompiuterį su keliais ekranais ekrane atvertos programos piktograma matoma tik to ekrano užduočių linijoje, pervilkus programos langą į kitą ekraną kartu pasikeičia ir piktogramos užduočių linijoje vieta.

Nustebino operacinės sistemos gebėjimas į vieną virtualią kaupyklą sujungti visus prie kompiuterio prijungtus diskinius kaupiklius. Netgi prie kompiuterio USB jungtimi prijungus naują kaupiklį jį nesunku paversti bendros virtualios duomenų kaupyklos dalimi.

Labai įdomi naujosios operacinės galimybė yra „Windows to go“ - USB duomenų kaupykloje įrašyta operacinės sistemos versija. Tokią kaupyklą prijungus prie kompiuterio su kokia nors senesne „Windows“ versija bus įkraunama „Windows 8“ sistema, pilnai išnaudojanti kompiuterio pajėgumus.

Sistemos bandomąją versiją galima atsisiųsti iš preview.windows.com svetainės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)