„Šiandien Vilniaus miestas dirba su daugeliu e. produktų: e. transportas, e. bilietas, e. taksi, e. mokykla ir daugelis kitų e. projektų, kuriuos vilniečiai pamatys birželio mėnesį. Šiame renginyje norisi pasižiūrėti, kuo pasaulis kvėpuoja – ar tai, apie ką mes galvojame, yra ateitis, ar dabartis. Nesinorėtų, kad būtų orientuojamasi į praeitį, o buvimas čia yra akiračio plėtimas“, - sakė A. Zuokas.

Naujasis mero planas antrą kartą realizuoti oranžinių dviračių idėją šiuokart gali ir pasiteisinti – Vilniaus savivaldybė svarsto galimybę registruoti dviračių vartotojus taip, kaip tai daroma, pavyzdžiui, Londone, Paryžiuje ar Vienoje.

„Tai būtų 350 dviračių miesto centrinėje dalyje, paskirstytų per 30 taškų, kur juos būtų galima paimti ar palikti. Ir dar bus elektrinis dviratis“

Jau dabar veikianti elektrorolerių sistema – 15 dviračių transporto priemonių, kurių laikymo punktai yra ties savivaldybe ir trimis turizmo informacijos centrais, bus išplėsta iki 40 elektrorolerių ir aštuonių laikymo punktų. Juos nuo piktavalių vagių saugo GPS jutikliai, taigi, elektrorolerių buvimo vieta yra visuomet žinoma.

Vysto naujo kiosko koncepciją

„Dar reikalinga įstatymo pataisa, kad nereikėtų šalmo važiuojant iki 25 kilovatų galingumo transporto priemone – Seimas tą pataisą jau patvirtino. Nes dabar imi dviratį ir kai turi dėtis šalmą ant galvos, tai labai apsunkina vartotojo pasirinkimą, ypač moterims – joms dėtis šalmą sudėtinga“, - sakė Vilniaus meras.

„Be to, išvystėme naujo kiosko koncepciją – kaip tik dabar paskelbtas konkursas, pagaminti prototipą kiosko, kuriame numatyta vieta bet kam, kas nori nuomotis paprastą arba elektrinį dviratį ar riedį („Segway“), kioskas naktį būtų apsaugomas nusileidžiančiomis žaliuzėmis“, - pridūrė Vilniaus transporto sistemą tobulinti pasišovęs meras.

Elektroroleriais per du mėnesius (žiemą jais važinėtis nebuvo siūloma) pasinaudota apie tūkstantį kartų.

Mokyklose įrengs turniketus

Ilja Laursas ir Artūras Zuokas
Įdomią e. mokyklos koncepciją nusakė kartu su A. Zuoku į Barseloną atvykusi Vilniaus miesto tarybos narė Indrė Jakaitytė. Pasak jos, nuo kitų metų rugsėjo 1 dienos penkiose pilotinėse Vilniaus mokyklose tikimasi paleisti integruotą elektroninę įėjimo į mokyklą bei biblioteką, stebėjimo, apmokėjimo už maistą valgykloje, dienyno, pamokų ir vadovėlių sistemą.

„Pagrindas yra e. moksleivio pažymėjimas: kortelė yra elektroninis dokumentas su e. bilietu. Mokinys praeina pro turniketą ir keliauja į pamokas. Tėvai gali stebėti, ar vaikas jau atėjo į mokyklą. Sistema bus sujungta su e. dienynu, taip užtikrinant gerą pamokų lankomumą. Vėliau norima išvystyti e. pamokų „online“ idėją: bus įrašinėjamas mokymosi kursas, kad pamokas praleidę mokiniai galėtų jas stebėti internetu“, - teigė I. Jakaitytė.

E. knygų idėja Vilniaus mokiniams pasidžiaugė ir miesto meras: „E. miesto idėjų skyriuje du vaikinukai dirba su e. mokyklos komponentu – e. pamokomis: tai yra mokymo programa, perkelta į kompiuterį. Ji apmoko, jei padaroma klaida, ji parodoma ir paaiškinama. Galima įtraukti žaidimo elementų: kuo daugiau matematikos uždavinių per laiką išsprendi, tuo daugiau gauni taškų“.

Maždaug po savaitės Vilniaus miesto savivaldybė turėtų paskelbti konkursą šioms idėjoms įgyvendinti. Konkursas bus suskaidytas į dvi dalis: vienoje dalyje bus ieškoma e. pažymėjimo ir mikromokėjimų sprendimo teikėjų, kitoje – turniketų ir bendros e. mokyklos sistemos įgyvendinimo sprendimo teikėjų.

Elektroninio bilieto sistema vis dar neveikia

Šią vasarą turėtų pradėti veikti ir ilgai buksavusi e. bilieto sistema.

„E. bilieto sistema, galima sakyti, nebe buksuoja, o buksavo. Sprendimas jau patobulintas. „Susisiekimo paslaugos“ vykdė neskelbiamas derybas su tiekėjais ir visas klaidas taiso. Birželio mėnesį viskas veiks puikiai. Lygiagrečiai tobuliname galimybę įsigyti e. bilietą mobiliuoju telefonu per programėlę – tai turėtų būti įgyvendinta tuo pačiu metu, iki liepos mėnesio“, - sakė I. Jakaitytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją