Šių metų spalio mėnesį penkios Lietuvos įmonės pasirašė sutartis su programinės įrangos gamintojų autorių teises atstovaujančiu Verslo programinės įrangos aljansu (“Business Software Alliance”, BSA) dėl nuostolių atlyginimo t.y. kompensacijų už programinės įrangos autorių teisių pažeidimus sumokėjimo. Iš viso šiais metais tokias sutartis pasirašė 12 Lietuvos įmonių.

Keturios Jurbarko, Telšių, Šiaulių ir Klaipėdos įmonės pasirašydamos sutartis su BSA, susitarė dėl mažiau nei 200% kompensacijos, nei numatyta “Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme” ir šiuo išvengė civilinių bylų iškėlimo ir tolesnio teismo proceso.

Tauragės įmonė “Televizijos komunikacijos” sutiko sumokėti 200% dydžio kompensaciją, kas sudaro 8.484 LTL, po to, kai BSA narės pateikė civilinį ieškinį į Klaipėdos Apygardos teismą dėl pažeistų autoriaus teisių gynimo.

Kiti susitarimai pasirašyti su Viktoro Katarskio projektavimo studija “Katedra” iš Telšių, Jurbarko įmone “Didelis pliusas”, Šiaulių įmone “Ridvija”. Bendra kompensacijos suma sudaro 12.600 LTL, be to, įmonės įsipareigojo nenaudoti nelegalios programinės įrangos ateityje ir suteikė BSA teisę 3 metus vykdyti programinės įrangos auditą.

BSA yra pasaulinė ne pelno organizacija, atstovaujanti tarptautinių programinės įrangos gamintojų autorių teises. BSA narėmis yra tokios kompanijos, kaip "Adobe Systems", "Autodesk", "Macromedia”, "Microsoft", "Symantec" ir kitos.