Ekspertų aptiktas „Trojos arklys“ „Delf-HA“ įsiveržia į neapsaugotą kompiuterį ir iš jo pradeda siuntinėti masinį trumpųjų žinučių srautą vieno Rusijos mobiliųjų telekomunikacijų operatoriaus abonentams, nelegaliai pasinaudodamas tokiomis techninėmis galimybėmis.

Ir nors kol kas šiuo „Trojos arkliu“ yra užkrėstas nedidelis skaičius kompiuterių, ekspertų nuomone, tai gali reikšti naujos virusų kartos pradžią.

„Computer Associates“ ekspertų teigimu, tai rodo nepageidaujamų reklaminių laiškų (spam) siuntėjų aktyvų bendradarbiavimą su įsilaužėliais-hakeriais ir virusų kūrėjais.

Specialistų nuomone, piktadariams pradėjus siuntinėti SMS žinutes tarptautiniu mastu, ši problema išplistų visame pasaulyje.

Jau dabar „Trojos arkliai“, įsitvirtinę nieko apie tai nenutuokiančių žmonių kompiuteriuose, siuntinėja reklaminio turinio žinutes tūkstančiams adresatų. Manoma, kad tokius „kompiuterinius zombius“ kompiuterių užgrobėjai reklamos siuntėjams parduoda už tūkstančius JAV dolerių.

Europoje jau šiuo metu bemaž pusė besinaudojančiųjų mobiliaisiais telefonais yra nepatenkinti gaunamų reklaminių žinučių kiekiu, nors jų dabar ateina vos viena kita per mėnesį. Tiesa, kai kurios žinutės yra siunčiamos apgaulės tikslais – siekiant priversti skambinti numeriais ypač brangiais tarifais ar užsisakyti brangias paslaugas.

Mobiliųjų paslaugų specialistų teigimu, reklaminės SMS žinutės sukelia dar didesnį pasipiktinimą, nei elektroninio pašto laiškai, nes jos reklaminis pobūdis sužinomas tik ją atidarius ir perskaičius. Jau nekalbant apie tai, jog jos gali ateiti ypač nepatogiu laiku...

„Computer Associates“ ekspertų nuomone, užkirsti kelią reklaminėms žinutėms mobiliuosiuose telefonuose gali tik bendros operatorių pastangos bei mažinamos galimybės įsilaužėliams kompiuterius paversti „zombiais-siuntinėtojais“.