"Apskaitos modelis, vadinamas LRAIC, yra įdiegtas beveik visose ES šalyse, išskyrus gal tris ar keturias", - Eltai sakė RRT Strategijos departamento direktorė Diana Korsakaitė.

Šis modelis, pasak jos, leis apskaičiuoti kainas, kokios jos būtų esant visiškos konkurencijos sąlygoms.

"Dabartinė kainų skaičiavimo sistema tokia: jei prieš dvidešimt metų koks nors įrenginys kainavo labai brangiai, dabar už paslaugą, kurios teikimui jis naudojamas, mokame brangiai. Pagal naująjį modelį, jei šiandien tas įrenginys kainuoja vieną litą ir už paslaugą mokėsime pagal tą kainą", - aiškino D. Korsakaitė.

Kai kurie nauji fiksuotojo ryšio rinkos žaidėjai piktinosi, kad "Lietuvos telekomas", remdamasis anksčiau patirtomis sąnaudomis, nustatė esą per dideles didmenines paslaugų kainas.

D. Korsakaitė pasakojo, kad remiantis LRAIC modeliu kaštai bus skaičiuojami trimis etapais.

Pirmiausia didmeninių paslaugų kainas, kokios jos būtų absoliučios konkurencijos sąlygomis, teorinio modelio pagrindu nustatys RRT. Per tą patį laiką savo modelio pagrindu kainas paskaičiuos ir didelę įtaką rinkoje turintis fiksuotojo ryšio operatorius "Lietuvos telekomas".

Turint šiuos skaičiavimus bus atliekamas vadinamasis modelių suderinimas (trečiasis etapas), kuriame konkrečius dydžius vertina konsultantai bei abi modelius formavusios pusės. Galutinį sprendimą dėl kainų priima RRT.

Pirmasis modelio etapas - per kurį kaštus apskaičiuos RRT ir telekomas - baigsis ateinančių metų gruodį; modelių suderinimo etapas bus baigtas ne anksčiau kaip 2006 metų vasarą. Kainos, skaičiuojamos pagal LRAIC modelį, pasak D. Korsakaitės, gali būti keičiamos anksčiausiai 2006 metų vasarą.

"Bet tai nereiškia, kad didmeninių paslaugų kainos nekis anksčiau dėl kitų priežasčių", - pridūrė RRT Strategijos departamento direktorė.

Naudojant LRAIC modelį, kuriam paskelbtas šis konkursas, bus perskaičiuojamos dviejų pagrindinių didmeninių telekomunikacijų paslaugų - tinklų sujungimo ir tinklų sujungimo taškų suteikimo - kaštai. Rinkoje kai kurie žaidėjai yra reiškę nepasitenkinimą šių paslaugų kainomis.

Paskelbtame LRAIC apskaitos modelio programinės įrangos ir susijusių produktų (paslaugų) pirkimo konkurse galės dalyvauti konsultacinės įmonės, vykdžiusios tokius projektus kitose šalyse. Tai suteikia galimybę pasiūlymus teikti Lietuvos audito ir konsultacijų kompanijoms, priklausančioms tarptautiniams tinklams.

RRT reguliuoja telekomunikacijų, pašto ir pasiuntinių veiklą ir privalo užtikrinti veiksmingą konkurenciją elektroninių ryšių rinkoje. Preliminariais RRT duomenimis, 2004 metų trečiąjį ketvirtį elektroninių ryšių rinka sudarė apie 538 mln. litų. Pajamos už fiksuoto ryšio paslaugas sudarė 111,5 mln. litų, už interneto prieigos teikimą - apie 40 mln. litų, už mobiliojo ryšio paslaugas - 275 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją