"Priėmus įstatymą, reikėjo priimti poįstatyminius aktus - tai buvo atlikta vasarą. Tada priimtas sprendimas atlikti tyrimą ir parengtos anketos, klausimynai", - vėlyvą tyrimo pradžią Eltai aiškino RRT direktoriaus pavaduotojas Tomas Lamanauskas.

Pasak jo, naujasis įstatymas numato ne vadovautis standartiniais įpareigojimais, priskirtais rinkos dalyviams, bet parinkti įpareigojimus konkrečiam atvejui ar problemai. Jei tyrimo metu bus nustatyta, kad tam tikros tinklų sujungimo kainos, nustatytos didelę įtaką turintiems operatoriams, trukdo konkurencijai, jos gali būti perskaičiuojamos.

Rinkoje kai kurie žaidėjai yra reiškę nepasitenkinimą tinklų sujungimo kainomis. "Tele2 fiksuoto ryšio" atstovai buvo sakę, kad dėl per didelių kainų, nustatytų naudojimuisi "Lietuvos telekomo" tinklu, negali teikti vietinių ir tarpmiestinių fiksuotojo ryšio paslaugų ir garantuoti žemos jų kainos vartotojams. "Europoje tinklų sujungimo kainos du su puse karto mažesnės", - sakė "Tele2" komercijos direktorius Pranas Kuisys.

T.Lamanauskas teigė, kad tarnyba pastaruoju metu iš šio operatoriaus skundų nėra gavusi. Tinklų sujungimo, arba pokalbių užbaigimo sritis tyrimui pasirinkta, anot pavaduotojo, nes šios rinkos svarbios konkurencijai ir Europos reguliuotojų patirtis įpareigoja pradėti tyrimus nuo didmeninių rinkų.

Tyrimas, kuris turėtų būti baigtas pirmąjį 2005 metų ketvirtį, apibendrins informaciją, gautą iš 34 telefono ryšio operatorių - tiek jų yra užsiregistravę RRT.

RRT reguliuoja telekomunikacijų, pašto ir pasiuntinių veiklą ir privalo užtikrinti veiksmingą konkurenciją telekomunikacijų rinkoje. Preliminariais RRT duomenimis, 2004 metų trečiąjį ketvirtį elektroninių ryšių rinka sudarė apie 538 mln. litų. Pajamos už fiksuoto ryšio paslaugas sudarė 111,5 mln. litų, už interneto prieigos teikimą - apie 40 mln. litų, už mobiliojo ryšio paslaugas - 275 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją