Toje pačioje parodoje nemažai elektronikos įmonių paskelbė sukūrę vienokį ar kitokį įrenginį su „Gorilla Glass“ - na kad ir HP, būtent šią dangą, o ne plastiką ar aliuminį panaudoję „ultrabook“ kompiuterių dangčiui ir delnų laikymo vietai.

Bet pati svarbiausia „Corning“ naujovė yra ne produktų su jų pagaminta danga įvairovė, o naujausio produkto - „Gorilla Glass 2“ - pristatymas.

Plonesni ekranai

„Corning“ tvirtina, kad dėl jų patobulinimų danga tapo tvirtesne. Tai, pasak „Corning“, reiškia, kad dabar įrenginių gamintojai galės pasirinkti – gaminti tvirtesnius įrenginius ar įrenginius su tokio paties tvirtumo, bet 20 proc. plonesniais ekranais.

Šiais laikais, kai išmaniųjų telefonų, planšetinių ir nešiojamųjų kompiuterių gamintojai visomis išgalėmis stengiasi kuo labiau suploninti savo įrenginius, „Corning“ manymu, antrasis pasirinkimas gali pasirodyti esąs kur kas populiaresnis.

Kiti naujojo stiklo privalumai – kad juo dengti ekranai turėtų būti ryškesni, turėtų pagerėti ir jautrumas prisilietimui.

Konkurentai iš Japonijos

Pirmos kartos „Corning“ tvirtoji stiklinė danga buvo panaudota gaminant daugiau nei 575 skirtingus įrenginius, jie bendradarbiavo su 33 gamintojais. Iš viso pasaulyje pagaminta daugiau nei pusė milijardo įrenginių su „Gorilla Glass“.

Ir nors tai yra pati stipriausia įmonė šioje rinkoje, ji nėra vienintelė.

Japonijos bendrovė „Asahi Glass“ praėjusiais metais pasiūlė konkuruojantį produktą - „Dragontail“. „IHS iSuppli“ analitikai mano, kad šis produktas panaudotas gaminant „Apple iPad 2“.

Vienas iš pažangiausių „Samsung“ išmaniųjų telefonų - „Galaxy Nexus“ - taip pat gaminamas naudojant alternatyvų produktą. Pietų Korėjos įmonė skelbia tik tiek, kad tai yra „sutvirtintas stiklas“.

Patobulintas produktas gali padėti „Corning“ geriau konkuruoti ir išplėsti galimas taikymo sritis iki televizorių, didelio formato lietimui jautrių ekranų bei netgi automobilių.

„Turime ateities grupę, kuri vertina galimybes architektūros, buitinės technikos ir automobilių rinkoje“, - sakė „Gorilla Glass“ pardavimų direktorius Jamesas Hollisas.

„Bendradarbiaujame su automobilių gamintojais, tiriame ar įmanoma panaudoti tą tvirtumą ir galimybę kai ką paploninti bei palengvinti, kad būtų sumažintas degalų vartojimas, kuris yra potencialiai naudingas automobilių gamintojams“, - sakė „Corning“ atstovas.

Spaudimo kūrimas

Stiklas iš prigimties yra trapi medžiaga, kuri yra atspari spaudimui, bet jautri tempimui.

„Gorilla Glass“ sumažina šią silpnybę cheminiu procesu, kuris yra vadinamas jonų mainais. Šio proceso metu atomai, esantys medžiagos paviršiuje, pakeičiami didesniais.

„Įsivaizduokite, kad atomai medžiagos paviršiuje yra teniso kamuoliukai, o mes tą medžiagą panardiname į vonelę, kuri kai kuriuos teniso kamuoliukus pakeičia boulingo rutuliais – iš čia atsiranda spaudimas“, - sakė „Corning“ inžinierius Donnelis Waltonas.

„Taigi, pakeičiant tam tikrus cheminius procesus buvo fiziškai sukurta stiklo struktūra, kuri leidžia lengviau keisti teniso kamuoliukus boulingo rutuliais. Natrio jonai stikle yra teniso kamuoliukai, o iš vonelės atkeliaujantys kalio jonai yra boulingo kamuoliai“, - aiškino inžinierius.

Skilę ekranai

Pirmasis „Gorilla Glass“ stiklas buvo pristatytas 2007 metais. Visgi, nepaisant garsiai reklamuojamo atsparumo, tūkstančiai išmaniųjų telefonų savininkų sugebėjo sudaužyti savo įrenginių ekranus juos numesdami ant kietų paviršių.

Šią problemą įvertinę „Corning“ specialistai atliko, kaip jie patys vadina, „fraktologijos“ testus.

„Gana dažnai nustatome, kad telefonų ekranų sudužimo priežastis yra visai ne tokia, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Viena iš dažniausiai pasitaikančių nelaimių – tai pažeidimas dėl kontakto su aštriu daiktu. Nors gali atrodyti, jog ekranas sudužo dėl kritimo briauna, iš tikrųjų jis būna nukritęs ant akmenėlio. Netgi jeigu telefonas krenta ant kilimo, jis gali pataikyti ant ko nors kietesnio nei stiklas ir sudužti. Todėl vienas iš svarbiausių mūsų pasiekimų aiškinantis dėl ko dūžta nešiojamųjų įrenginių ekranai buvo nustatyti vidutinį pažeidimo vietos gylį bei pagal turimus duomenis kurti stiklą“, - sakė D. Waltonas.

„Gorilla Glass 2“ už savo pirmtaką bus tobulesnis tuo, kad juose bus padidintas spaudimas dėl jonų mainų, o apsauginis sluoksnelis bus storesnis.

Nesudaužomi ekranai?

Įmonės atstovai teigia, kad naujosios ekranų dangos jau pradedamos gabenti įrenginių gamintojams. Produktai su nauja danga pasirodys šiais metais.

Tačiau jeigu, kaip tikimasi, dauguma bendrovių rinksis ne tvirtumą, o plonumą, tuomet sudaužytų ekranų klausimas iš esmės liks neišspręstas. Ar galėtų šį klausimą išspręsti kada nors pasirodysiąs „Gorilla Glass 3“?

Neseniai buvo pasirodę pranešimų apie beveik iš orbitos kritusį ir nesudužusį įrenginį. Stiklas dūžta dėl jame esančių miktroįtrūkimų. Todėl mes kaip įmanydami stengiamės sukontroliuoti mikroįtrūkimų plėtimąsi ir apskritai atsiradimą. Mes artėjame prie savo tikslo. Negaliu prognozuoti konkretaus laiko kada tai bus atlikta, bet mes sunkiai dirbame siekdami savo tikslo“, - sakė D. Waltonas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją