Lapkritį priimtas įstatymas reglamentuoja užsienio svetainių naudojimą kaip nusižengimą.

Baltarusija, kurią nuo 1994 metų valdo prezidentas Aleksandras Lukašenka, buvusios JAV valstybės sekretorės Condoleezos Rice buvo pavadinta „paskutine tikrąja diktatūra Europos širdyje“. 2011 metų „Freedom House“ ataskaitoje nurodyta, kad Baltarusija yra „ne laisva“ šalis, o 2010 metais išleistas prezidento įsakymas atvėrė kelią „teisiniam pagrindui plačiam interneto cenzūravimui ir stebėjimui“.

Naujasis įstatymas yra dalies to prezidento įsakymo įgyvendinimas. Registruoto verslo atstovams draudžiama naudotis ne baltarusiškuose interneto domenuose registruotais tinklalapiais „teikiant interneto paslaugas, vykdant pardavimus ar keičiantis elektroninio pašto žinutėmis“, nurodoma JAV Kongreso bibliotekos žinutėje.

„Panašu, kad verslo užklausos iš Baltarusijos negalės būti aptarnaujamos internetu, jeigu bendraujama su partneriais, teikiančiais paslaugas iš už šalies ribų. Mokesčių inspekcijai, policijai ir slaptajai policijai suteiktas leidimas pradėti ir vykdyti tokių pažeidimų tyrimą bei pateikti kaltinimus už juos“, - rašoma kongreso pranešime.

Interneto kavinių šeimininkams gali tekti susimokėti baudas ir netgi nutraukti veiklą jeigu paaiškės, kad jų klientai lankosi užsienio svetainėse, o apie tokį elgesį nebus pranešama atitinkamoms tarnyboms.

„Įstatyme nurodoma, kad jis taikytinas ir privatiems asmenims, leidžiantiems kitiems asmenims naudotis savo namų kompiuteriu naršant internete“, - rašoma pranešime. Priduriama, kad Baltarusijos vyriausybė taip pat išplėtė sąrašą tinklalapių, kuriuos turi blokuoti interneto paslaugų teikėjai.

Pranešime taip pat pateikti komentatorių siūlymai reaguojant į įstatymą tokiems tinklalapiams, kaip „Amazon“, blokuoti priėjimą prie savo svetainių iš Baltarusijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)