Pagrobti ne tik kortelių numeriai, bet ir jų galiojimo laikas bei slaptieji numeriai kurie reikalingi apmokant už pirkinius internetu. Programišiai šiuos duomenis paviešino įvairiuose tinklalapiuose ir pasiūlė jais naudoti visiems norintiems.

Viena iš Izraelio kredito bendrovių interneto leidiniui „Ynet“ pranešė, kad apie duomenų vagystę jai žinoma ir imtasi visų „būtinų patikrinimų“.

Neteisėtai pasinaudojus kredito kortelių duomenimis ir dėl to patyrus nuostolių kredito kompanijos dažniausiai savo klientams pilnai kompensuoja patirtus nuostolius.

Tuo tarpu Izraelio radijo stotis „Kol Israel“ paskelbė bendrovės „Visa Kol“ atstovo komentarą, kuriuo teigiama, jog žinoma apie maždaug 2000 šios bendrovės klientų duomenų vagystę ir kad antradienio rytą visi šie klientai bus telefonu informuoti apie kilusias problemas.

Kitų kredito įmonių atstovai taip pat pripažino žiną apie šimtų ar tūkstančių klientų duomenų vagystes (apie „šimtus“ nukentėjusiųjų skelbia bendrovė „Isracard“). „Anonymous“ sąrašą patikrinę specialistai atkreipė dėmesį į tai, kad daugelis numerių jame kartojasi, bet suskaičiuota bent 18 000 nesikartojančių numerių.

Nepriklausomų ekspertų teigimu, šiuo atveju galbūt kalbama apie didžiausią Izraelio istorijoje kredito kortelių duomenų vagystę. 30 MB dydžio tekstinė rinkmena su tūkstančių žydų kredito kortelių duomenimis klajoja po internetą ir yra prieinama visiems to norintiems. Manoma, kad dauguma šiame sąraše esančių kortelių jau yra blokuotos. Tikėtina, kad nemaža dalis duomenų nebuvo tikslūs. Bet akivaizdu, kad Izraelio kredito bendrovės ir kai kurie žydai gali patirti nemenkų nuostolių.

Minėtoje rinkmenoje yra ne tik kredito kortelių duomenys, bet ir jų savininkų asmeniniai duomenys (adresai ir telefonai). Pavogti ne tik Izraelyje, bet ir kitose valstybėse gyvenančių žydų duomenys.

Sausio 2 d. vakare programišiai įsilaužė ir į Izraelio sporto tinklalapį ONE: jungiantis šį tinklalapį vartotojai buvo nukreipiami į svetaine, kurioje buvo patalpinta rinkmena su pavogtais kredito kortelių duomenimis. Sausio 3 d. rytą šio tinklalapio veikla jau buvo įprastinė.

Paskutinį kartą Izraelio ir JAV svetainės rimtesnį puolimą patyrė prieš du mėnesius, manoma, kad puolimą atliko taip pat „Anonymous“.

Lapkričio 5-6 dienomis su prieinamumo problemomis susidūrė „Capital One Bank“ svetainė (šio banko klientai yra tokie garsūs milijardieriai, kaip Niujorko meras Michaelas Bloombergas ir Meksikos magnatas Carlosas Slimas), taip pat – Izraelio „Shabak“, „Cahal“, „Mossad“ ir kai kurių ministerijų svetainės.

Tuomet ir JAV banko, ir Izraelio karinių struktūrų atstovai pareiškė, kad susidurta ne su programišių atakomis, o su techniniais sutrikimais, kurie buvo greitai pašalinti.

O programišių grupuotė „Anonymous“ tvirtino, kad būtent jie atakavo išvardintas svetaines. Programišiai tvirtino, kad Izraelio kariuomenės ir specialiųjų tarnybų svetainės buvo atakuojamos keršijant už eilinės „taikos flotilės“, vykusios į Gazos sektorių, perėmimą. Atvirame laiške, kurį „Anonymous“ išplatino internetu, buvo rašoma, kad programišiai privers Izraelį sumokėti už „piratavimą tarptautiniuose vandenyse“.

Norėdami patvirtinti, kad „Capital One Bank“ svetainės įsilaužimas buvo jų darbas, programišiai paviešino milijardierių Warreno Buffeto, Michaelo Bloombergo, Carloso Slimo ir kitų visuomenei žinomų asmenų privačius duomenis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)