Būtent Tailande įsikūrusios didžiausios pasaulyje šių komponentų gamyklos.

„Tailande uždaryta keletas kietųjų diskų gamyklų, todėl kietieji diskai pabrango dvigubai, išaugo ir kai kurių komponentų kainos. Aš manau, kad per du ateinančius mėnesius situacija normalizuosis. Dabar kol kas nesijaučia nešiojamųjų kompiuterių deficito, tačiau per Kalėdas gali būti“, - DELFI sakė bendrovės „Mediashop“, valdančios prekybos tinklą „Elektromarkt“ valdybos pirmininkas Ruslanas Kovaliovas.

Jis prognozuoja, kad gruodį arba nuo kitų metų pradžios kompiuteriai gali pabrangti 5-10 proc.

Tuo metu bendrovės „TC prekyba“, valdančios prekybos tinklus „Topo centras“ ir „Euronics“, pardavimų ir rinkodaros direktorius Raimundas Adomaitis DELFI tvirtino, kad kainos dėl potvynių nedidėjo.

„Stichijos padariniai įtakos elektronikos kainoms neturėjo. Pastebėtas tik pakitęs kai kurių tiekėjų prekių pristatymo terminų pokytis. Tačiau tai nebūtinai tiesioginis stichijos padarinių rezultatas“, – aiškino jis.

Elektroninės parduotuvės pigu.lt direktorius Dainius Liulys sako, kad stacionarūs kompiuteriai jau pabrango, o nešiojamieji kompiuteriai brangs 10-15 proc.

„Potvyniai turi įtakos visiems prietaisams, kuriuose naudojami kietieji diskai – išoriniai diskai, kompiuteriai, multimedijos grotuvai. Vidinių ir išorinių kietųjų diskų kainos jau dabar pakilusios, taip pat kilo stacionarių kompiuterių kainos. Nešiojami kompiuteriai kol kas pardavinėjami nepakitusiomis kainomis, bet tai truks, kol bus išparduotos jau seniau nupirktos prekės. Pigesnių, iki 1500 Lt kainuojančių nešiojamų kompiuterių jau dabar trūksta rinkoje, tiekėjai mažina tiekimo planus Kalėdų laikotarpiui.“, – teigė jis.

Pigesni „Nikon“ pabrango iki 15 proc.

Vienos didžiausių kompiuterių ir su jais susijusios technikos didmenininkės Lietuvoje bendrovės „Acme kompiuterių komponentai“ produktų ir marketingo direktorius Marijus Miceika DELFI sakė, kad kompiuterių kainos jau padidėjo ir ateityje dar gali augti.

„Galutiniam vartotojui kompiuterių kainos pakilo apie 5 proc., jei ilgalaikėje perspektyvoje nesibaigs HDD trūkumas, kaina gali pakilti 10 proc. ir daugiau. Teoriškai galėjo pakilti ir daugiau, tačiau kitų komponentų gamintojai stipriai nuleido kainas, kai pradėjo mažėti pirkimai. Nešiojamų kompiuterių gamintojai suskubo ir pakėlė kainas, artimiausiu metu rinkoje nešiojamų kompiuterių kainos turėtu išaugti 5-10 proc. priklausomai nuo to, kaip kaip keisis HDD tiekimo galimybės“, – teigė jis.

Pasak M. Miceikos, atskirai parduodamų vidinių HDD kainos pakilo apie 80 proc, išorinių HDD – apie 60 proc.

Tarp fotoaparatų gamintojų nuo potvynių, pasak pašnekovo, labiausiai nukentėjo „Nikon“.

„Tailande gaminami visi pigesnės serijos DSLR modeliai, todėl tiekimas nutrūko ir kainos jau pakilo iki 15 proc. Dar yra tikimybė, kad pritrūks tam tikrų komponentų televizoriams, nes kai kurie imtuviniai derintuvai taip pat gaminami Tailande“, – teigė M. Miceika.

„Canon“ dėl potvynių taip pat teko uždaryti dvi gamyklas, kuriose gaminti rašaliniai spausdintuvai ir jų komponentai, specialus popierius.

DELFI primena, kad stiprios lietaus sezono liūtys Tailandą tvindė nuo liepos. Spalio pabaigoje pakilęs vandens kiekis grasino šalies sostinei Bankokui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją