„Omnitel“ pranešime spaudai rašoma, jog šių metų gegužės mėnesį, iš esmės susilyginus operatorių siūlomoms kainoms, paaiškėjo, kad CPO sistema suprogramuota taip, kad konkurso laimėtoju esant vienodoms kainoms tampa tas operatorius, kuris 2010 metais pirmasis sudarė preliminariąją sutartį su CPO. Perkant mobiliojo ryšio paslaugas per CPO, neatsižvelgiama į jokius kitus papildomus kriterijus, kurie leistų įvertinti, kaip pasiūlymas atitinka perkančiosios organizacijos poreikius ir kokią vertę organizacija gauna.

„Pastaruoju metu visų operatorių siūlomos kainos yra iš esmės vienodos, todėl iš anksto aišku, kad pirkimą per CPO laimės tas pats operatorius, kuris pirmas sudarė preliminarią sutartį 2010 metais. Papildomų kriterijų nebuvimas mobiliojo ryšio operatoriams nepalieka galimybės realiai konkuruoti, o paslaugų pirkėjams – gauti vertę atsižvelgiant į būtent jų poreikius“, – teigė „Omnitel“ viceprezidentas pardavimams Rytis Ambrazevičius. – „Kadangi reali operatorių konkurencija pirkimuose per CPO nevyksta, o CPO nerodo valios bendradarbiauti sprendžiant problemas, „Omnitel“ priėmė sprendimą dėl fizinio pasitraukimo iš CPO sistemos, kuris panaikina ir teorinę konkurencijos galimybę“.

„Omnitel“ yra kreipusis į Ūkio ministeriją bei Ministrą Pirmininką, nurodydama CPO sistemos bei paraleliai veikiančios CVP IS problemas ir siūlydama keisti tvarką ir principus – esant vienodoms kainoms, laimėtoju išrinkti tiekėją, kuris pirmas pateikė pasiūlymą atnaujintame varžymesi, atsižvelgti į realų perkančiosios organizacijos naudojimosi paslaugomis pobūdį, tiekėjų siūlomų paslaugų kokybę, tinklo aprėptį ir kokybę ir pan. Nė į vieną iš šių „Omnitel“ pasiūlymų, kaip galima išspręsti CPO problemas dėl viešųjų pirkimų skaidrumo ir efektyvumo atsižvelgta nebuvo.

„Tikimės, kad į tikruosius perkančiųjų organizacijų poreikius bei mūsų pasiūlymus bus atsižvelgta skelbiant naują konkursą dėl paslaugų per CPO pirkimo ateinančiais metais“, – sakė R.Ambrazevičius. – „Tai lems mūsų sprendimą dėl dalyvavimo naujame konkurse ir naujos preliminariosios sutarties pasirašymo“.

„Tele2“ laikysis pažado

Praėjusį mėnesį Seime vyko posėdis, kurios metu buvo bandoma atrasti CPO tobulinimo kompromisą, tenkinantį visus mobiliojo ryšio operatorius. tuomet „Tele2“ atstovai pažadėjo, kad netgi pasitraukus „Omnitel“ jie valstybės įstaigoms per CPO siūlytų mobiliojo ryšio paslaugas su nulinėmis kainomis už pokalbius ir minimaliu abonentiniu mokesčiu (dabar jis yra 15 litų).

„Mūsų pasiūlymas galioja. Net ir pasitraukus „Omnitel“, visoms įstaigoms, perkančioms mobiliojo ryšio paslaugas per CPO siūlysime nulines kainas su minimaliu abonentiniu mokesčiu. Bet jeigu jie [„Omnitel“] pasitraukia, tai arba CPO nebeveiks kaipo tokia ir viskas grįš prie senųjų gerųjų popierinių pirkimų, arba jie turi kokių kitų pageidavimų. Mes matome, kad CPO yra naudinga rinkai. Tai yra pati skaidriausia priemonė ir ten nėra įmanoma korupcija. Keista, kad pasitraukti iš CPO nusprendė būtent tas operatorius, kuris laimėdavo apie pusę visų konkursų“, - sakė „Tele2“ atstovas spaudai Andrius Baranauskas.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, vasarį atlikus įstaigų apklausą paaiškėjo, kad „organizacijos, ryšį pirkusios per centrinę perkančiąją organizaciją už pokalbio minutę moka vidutiniškai po 0,03 - 0,04 lito, o institucijos, viešuosius pirkimus organizavusios savarankiškai, nurodė ryšio operatoriams mokančios vidutiniškai po 0,11 Lt - 0,16 lito už pokalbio minutę.

Centralizuotai vykdomi pirkimai organizuojami nuo 2009 m. birželio. Iš viso iki šių metų rugpjūčio vidurio įvyko 207 konkursai. „Tele2“ juose laimėjo 97 kartus, „Omnitel“ – 93, „Bitė Lietuva“ – 17 kartų. Po šių konkursų sudarytos sutartys dėl paslaugų 9279 abonementams. „Omnitel“ pradėjo teikti paslaugas 6262 abonementams, „Tele2“ – 2487, „Bitė Lietuva“ – 530.

Tiesa, „Omnitel“ duomenimis, nuo liepos 1 dienos per CPO vykdyta 16 mobiliojo ryšio pirkimų, iš jų 14 laimėjo „Tele2“ ir tik 2 - „Omnitel“.

CPVA sutinka keisti sąlygas, laukia operatorių sutarimo

Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) Pirkimų sprendimų skyriaus viršininkė Jurgita Kuklierienė informavo, kad agentūra rengs naują judriojo ryšio paslaugų konkursą išklausydama visų konkurse dalyvausiančių operatorių pageidavimus:

„Centrinė projektų valdymo agentūra, siekdama maksimaliai naudingo judriojo ryšio paslaugų pirkimo per Centrinę perkančiąją organizaciją, ne kartą diskutavo su UAB „Omnitel“, UAB „Bitė Lietuva“ bei UAB „Tele2“ dėl pirkimo konkurso sąlygų peržiūrėjimo, analizavo alternatyvas dėl galiojančios sutarties pakeitimo.

Diskusijose buvo pateikti pasiūlymai dėl duomenų perdavimo greičio vertinimo, pasiūlymo pateikimo laiko, perkančiųjų organizacijų papildomų paslaugų poreikio ir pan. Tačiau, reikia pripažinti, minėtų ryšio operatorių nuomonė dėl konkurso sąlygų išsiskyrė ir bendro sutarimo nebuvo pasiekta. Atkreipiame dėmesį, kad inicijuoti sutarties pakeitimus, kreipiantis į Viešųjų pirkimų tarnybą, galima gavus visų šalių pritarimą.

CPVA nuomone, objektyviausias, priimtiniausias ir visiems suprantamas vertinimo kriterijus būtų varžymasis dėl abonementinio mokesčio, kuris šiuo metu yra fiksuotas – 15 Lt. Tačiau šiam siūlymui du ryšio operatoriai iš esamų trijų nepritarė.

Judriojo ryšio paslaugų pirkimai per Centrinę perkančiąją organizaciją organizuojami nuo 2009 m. birželio mėnesio. Sutartys buvo sudarytos su trimis tiekėjais: UAB „Tele2“, UAB „Omnitel“ bei UAB „Bitė Lietuva“. Centralizuotų viešųjų pirkimų sistemoje likus tik vienam tiekėjui – UAB „Tele2“, bus konsultuojamasi su Viešųjų pirkimų tarnyba dėl tolimesnių sprendimų.

Norime pabrėžti, kad organizuojant kitą judriojo ryšio paslaugų konkursą CPVA atliks perkančiųjų organizacijų apklausą dėl papildomų paslaugų poreikio. Primename, kad atlikus tyrimą 2009 m. dėl galimybės įsigyti daugiau mobiliojo ryšio paslaugų, kurioms galėtų būti suteiktas atskiras svoris vertinimų pasiūlyme, perkančiosios organizacijos tokio poreikio neišreiškė.

Dėl naujojo konkurso su mobiliojo ryšio operatoriais jau yra kalbėta ir sutarta, kad jie pateiks pasiūlymus, bus bendradarbiaujama sudarant apklausos anketą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją