Ketvirtadienį Ryšių reguliavimo tarnyba paskelbė, kad šių metų pabaigoje įsigaliojus trečiosios kartos judriojo ryšio (UMTS/IMT2000) plėtros planui, trys ūkio subjektai gali tikėtis gauti ilgalaikius leidimus Lietuvoje naudoti radijo dažnius, reikalingus diegti 3G ryšį.

"Šiuo metu rinkoje siūlomos visos paslaugos, kurias teikia UMTS, išskyrus vaizdo, todėl manome, kad visų pirma 3G plėtra turi būti ekonomiškai pagrįsta bei atspindinti vartotojų poreikius. Tuo tarpu Ryšių reguliavimo tarnybos projekte numatyti plėtros reikalavimai yra iš esmės nepriimtini, nes jų įgyvendinimui reikalingos investicijos vargu ar gali būti ekonomiškai pagristos. Reikalavimai yra neadekvačiai dideli mūsų rinkai, todėl imti licenciją neapsimoka", - teigė "Bitės" generalinio direktoriaus pavaduotojas technologijoms Žilvinas Jurkšus.

Jo teigimu, duomenų perdavimo greičius turėtų reguliuoti rinkos paklausa, o ne reguliatorius. Be to, reikalavimas per 6 metus aprėpti daugiau kaip 75 proc. Lietuvos teritorijos, kai vien miškai sudaro daugiau kaip 40 proc. viso ploto, yra lėšų švaistymas. "Gali būti taip, jog imti tokiomis sąlygomis UMTS licenciją norinčiųjų išvis neatsiras", - sakė Ž. Jurkšus.

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad RRT ir Susisekimo ministerijos parengtame projekte numatyta, jog iki 2008 metų vienas leidimas yra rezervuojamas, remiantis elektroninių ryšių įstatymu, kuris numato, jog reguliatorius turi teisę rezervuoti dažnius siekiant skatinti tinklų ir paslaugų plėtrą bei technologijų vystymąsi.

"Mes manome priešingai - mažesnis išduodamų licencijų skaičius riboja konkurenciją, vadinasi, ir spartesnę plėtrą bei vystymąsi. Klausimų kelia ir išankstinė nuostata, jog licencijos turi būti išduodamos konkurso tvarka. Jei yra pakankamai resursų, kodėl iš anksto nustatomas konkursas? Taip praleidžiama galimybė išduoti licencijas tiesiogiai visiems prašantiems, jeigu resursų pakanka, nors pagal įstatymą RRT turi tokią teisę", - "Bitės" generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Šių metų balandžio pabaigoje Ryšių reguliavimo tarnyba davė leidimą didžiausiam šalies mobiliojo ryšio operatoriui "Omnitel" laikinai naudoti 3G ryšio dažnius nekomerciniais eksperimentiniais tikslais. "Omnitel" jau yra įrengęs tris 3G mobiliojo ryšio zonas Vilniuje, Kaune bei Palangoje.

"Mūsų bendrovė turi rimtų ketinimų plėtoti trečios kartos ryšį, bet ar sieksime gauti leidimą nuolat naudoti jam reikalingus dažnius, priklausys nuo licencijos kainos", - ketvirtadienį teigė "Omnitel" atstovė spaudai Vanda Nekrašienė.

"Atidžiai nagrinėsime, kokia siūloma trečiosios kartos ryšio plėtros vizija. Nuo to, ar realu ją įgyvendinti, ar ji turės komercinį pagrindą, ir priklausys mūsų sprendimas bandyti gauti 3G dažnių naudojimo leidimą, ar ne ", - teigė mobiliojo ryšio "Tele2" bendrovės komercijos direktorius Pranas Kuisys.

Pasak jo, dar neišnaudotos visos vadinamojo 2,5 kartos ryšio, pagrįsto GPRS platforma, paslaugų kūrimo ir teikimo galimybės.

Ryšys 3G yra šiuo metu Lietuvoje plačiai vartojamo mobiliojo radijo ryšio GSM nauja karta. Šis ryšys yra tinkamas ne tik balso telefonijai, bet ir duomenų perdavimui, įskaitant interneto ryšį, vaizdo telefoniją, daugialypės terpės paslaugas. 3G paslaugoms naudoti skirti specialūs telefonai.

3G plėtros plano projekte numatomi įpareigojimai leidimų turėtojams, kad šio ryšio tinklu būtų galima perduoti duomenis ne mažesne kaip 144 kbit/s sparta, o didžiuosiuose miestuose turės būti užtikrinta 384 kbit/s sparta.

Numatoma, kad leidimą gavęs naudoti 3G dažnius (kanalus) turėtojas ne vėliau kaip per trejus metus turės pradėti teikti šio ryšio paslaugas savarankišku to ryšio tinklu Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje bei dar dviejuose Lietuvos miestuose.

Leidimą naudoti 3G ryšio dažnius turėtojas ne vėliau kaip per ketverius metus turės išplėsti savarankišką radijo ryšio tinklą taip, kad jis aprėptų teritoriją, kurioje gyvena ne mažiau kaip 70 proc. Lietuvos gyventojų, o ne vėliau kaip per šešerius metus - ne mažiau kaip 75 proc. šalies teritorijos.

Pasiūlymus 3G plėtros plano projektui galima teikti iki šių metų rugpjūčio 11 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją