Tokį terminą nurodė Ryšių reguliavimo tarnyba, paskelbusi savo interneto svetainėje kartu su Susisiekimo ministerija parengtą trečiosios kartos judriojo ryšio (UMTS/IMT2000) plėtros plano projektą.

Šiame plane numatoma, kad iš karto po šio teisės akto įsigaliojimo dienos (numatoma 2004 metų pabaiga) konkurso tvarka bus galima išduoti leidimus trims bendrovėms naudoti radijo dažnius, reikalingus 3G ryšio tinklams diegti. Numatomas leidimų galiojimo terminas - 15 metų.

Šių metų balandžio pabaigoje Ryšių reguliavimo tarnyba davė leidimą didžiausiam šalies mobiliojo ryšio operatoriui "Omnitel" laikinai naudoti 3G ryšio dažnius nekomerciniais eksperimentiniais tikslais. "Omnitel" jau yra įrengęs tris 3G mobiliojo ryšio zonas Vilniuje, Kaune bei Palangoje.

"Mūsų bendrovė turi rimtų ketinimų plėtoti trečios kartos ryšį, bet ar sieksime gauti leidimą nuolat naudoti jam reikalingus dažnius, priklausys nuo licencijos kainos", - Eltai ketvirtadienį teigė "Omnitel" atstovė spaudai Vanda Nekrašienė.

Kaip anksčiau yra sakęs "Omnitel" prezidentas Antanas Zabulis, 3G konkurso nugalėtojams reikėtų leisti mokėti tik simbolinę įmoką, kad dėl didelių investicijų poreikio nebūtų stabdoma šio ryšio plėtra ir kainos būtų prieinamos vartotojams. Pasak A. Zabulio, 3G ryšio tinklui Vilniaus centre išleista milijonai litų.

"Atidžiai nagrinėsime, kokia siūloma trečiosios kartos ryšio plėtros vizija. Nuo to, ar realu ją įgyvendinti, ar ji turės komercinį pagrindą, ir priklausys mūsų sprendimas bandyti gauti 3G dažnių naudojimo leidimą, ar ne ", - Eltai teigė mobiliojo ryšio "Tele2" bendrovės komercijos direktorius Pranas Kuisys.

Pasak jo, dar neišnaudotos visos vadinamojo 2,5 kartos ryšio, pagrįsto GPRS platforma, paslaugų kūrimo ir teikimo galimybės.

"Bitės GSM" atstovai yra minėję, kad bendrovė techniškai yra visiškai pasirengusi diegti 3G, kai tam bus paklausa rinkoje.

Ryšys 3G yra šiuo metu Lietuvoje plačiai vartojamo mobiliojo radijo ryšio GSM nauja karta. Šis ryšys yra tinkamas ne tik balso telefonijai, bet ir duomenų perdavimui, įskaitant interneto ryšį, vaizdo telefoniją, daugialypės terpės paslaugas. 3G paslaugoms naudoti skirti specialūs telefonai.

Pristatydama naują technologiją, "Omnitel" demonstruoja, kad 3G ryšys leidžia matyti savo pašnekovą telefono ekrane, žiūrėti televizijos transliacijas mobiliajame telefone, atsisiųsti į telefoną vaizdo klipus, matyti stebėjimo kamerų perduodamą vaizdą.

3G plėtros plano projekte numatomi įpareigojimai leidimų turėtojams, kad šio ryšio tinklu būtų galima perduoti duomenis ne mažesne kaip 144 kbit/s sparta, o didžiuosiuose miestuose turės būti užtikrinta 384 kbit/s sparta.

Numatoma, kad leidimą gavęs naudoti 3G dažnius (kanalus) turėtojas ne vėliau kaip per trejus metus turės pradėti teikti šio ryšio paslaugas savarankišku to ryšio tinklu Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje bei dar dviejuose Lietuvos miestuose.

Leidimą naudoti 3G ryšio dažnius turėtojas ne vėliau kaip per ketverius metus turės išplėsti savarankišką radijo ryšio tinklą taip, kad jis aprėptų teritoriją, kurioje gyvena ne mažiau kaip 70 proc. Lietuvos gyventojų, o ne vėliau kaip per šešerius metus - ne mažiau kaip 75 proc. šalies teritorijos.

Pasiūlymus 3G plėtros plano projektui galima teikti iki šių metų rugpjūčio 11 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją