Savaitgalį atsiradęs kompiuterinis virusas jau užkrėtė daugiau nei milijoną personalinių kompiuterių ir pakenkė bankų, transporto bilietų rezervavimo sistemoms Europos Komisijos biuruose.

Skirtingai nuo ankstesnių interneto virusų, "Sasser" pakenkia personaliniams kompiuteriams, net jei vartotojai patys nieko nedaro, pavyzdžiui, neatidaro prie elektroninio laiško prisegtų dokumentų.

Vartotojai gali suprasti, kad jų kompiuteris yra užkrėstas, jei kompiuteris staiga pats persikrauna arba sulėtėja interneto ryšys. Ekspertai rekomenduoja vartotojams nedelsiant atsisiųsti "Microsoft" kodus programoms ištaisyti. Kovos su kompiuteriniais virusais ekspertai mano, kad "Sasser" dar padarys daug žalos.

"Kol kas virusas yra gana ramus. Jis bus gana didelė problema vieną ar dvi dienas. Jis užsiliks internete savaites ar net metus", - sakė Suomijos duomenų apsaugos firmos "F-Secure" kovos su kompiuteriniais virusais skyriaus vadovas Mikko Hypponen'as (Mikas Hiponenas).

Kadangi "Sasser" automatiškai ieško pažeidžiamų kompiuterių, ekspertai mano, kad personaliniai kompiuteriai yra labiausiai pažeidžiami.

Ekspertai analizuoja virusą ir siekia išsiaiškinti, koks bus jo kitas smūgis. "Mes vis dar nežinome, ar "Sasser" pakenkia prietaisams, kurie naudoja "Windows XP Embedded" sistemą, kurią turi bankomatai ir kasos aparatai. Jei taip, tai būtų tikra tragedija bankams ir mažmenininkams", - sakė programinės įrangos apsaugos firmos "Trend Micro" Europos padalinio prezidentas Raimundas Genes'as (Raimundas Džinsas).

Per praėjusias tris dienas pasirodė jau keturi viruso variantai, kurie paveikia "Microsoft Windows" operacines sistemas XP, NT ir 2000. Nuo "Sasser" jau nukentėjo "Goldman Sachs", Australijos "Westpac Bank" ir Suomijos "Sampo".

JAV oro bendrovė "Delta Air Lines" šeštadienį taip pat tapo kompiuterinio gedimo auka. Kompanija buvo priversta atidėti ar visai atšaukti skrydžius. Tačiau avialinijos iki šiol dar nėra įsitikinusios, ar tai tikrai "Sasser" darbas.

M. Hypponenas mano, kad su "Sasser" susijęs pirmadienį atsiradęs elektroninio pašto virusas "Netsky.AC" gali paaiškinti, kas sukūrė "Sasser". "Netsky.AC" atsiunčia elektroninį laišką, prie kurio yra prisegtas dokumentas, neva parodantis, kaip ištaisyti "Sasser" padarytą žalą.

Nuo to laiko, kai buvo pastebėtas "Netsky.AC", M.Hypponenas bei kiti ekspertai mano, kad "Sasser" virusą sukūrė Rusijoje esanti grupė, pasivadinusi "Skynet kovos su kompiuteriniais virusais grupe".

"Microsoft" savo interneto svetainėje ragina vartotojus instaliuoti "ugnies sienas", atnaujinti savo "Windows" operacines sistemas, panaikinti sistemos spragas, kuriomis pasinaudoja virusas, ir galutinai atsikratyti viruso.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją