"Mes stengiamės parodyti ne bitus ir baitus - beveides technologijas, o realaus gyvenimo taikymus", - teigia "Omnitel" prezidentas Antanas Zabulis.

Gegužės 1-ąją per spaudos konferenciją Vilniuje iš Švedijos jam, naudodamas vaizdo ryšį, paskambino bendrovės "TeliaSonera" prezidentas Norvegijai, Danijai ir Baltijos šalims Kenetas Kalbergas (Kennet Kalberg) ir pasveikino telekomunikacijų specialistus bei žurnalistus Lietuvos įstojimo į ES proga, taip pat džiaugėsi pradėjus mūsų šalyje naujos kartos ryšio erą.

Simboliška, kad gegužės 1-ąją naujuoju vaizdo ryšiu laikinasis Prezidentas Artūras Paulauskas bendravo su Briuselyje darbą pradėjusia ES komisare Dalia Grybauskaite.

3G technologijos paslaugoms naudoti skirti specialūs telefonai. Be vaizdo ryšio seansų, kai pašnekovai mato vienas kitą telefono ekrane, "Omnitel" taip pat bando ir televizijos transliacijas telefonu. Pusę metų sostinės Gedimino prospekto zonoje turint 3G technologiją palaikančiame telefone bus galima stebėti Lietuvos televizijos programą. Taip pat yra galimybė transliuoti vaizdo ir muzikinius įrašus į mobilųjį telefoną bei jo ekrane matyti vaizdo kamerų filmuojamą vaizdą telefono ekrane. Pasak "Omnitel" paslaugų plėtros grupės vadovės Daivos Vitkutės-Adžgauskienės, tokia naujovė turėtų sudominti saugos firmas.

3G technologija leidžia vienu metu tuo pačiu telefonu naršyti internete ir kalbėtis su pašnekovu - ankstesnės technologijos šių galimybių neleido suderinti.

"Omnitel" kol kas tik išbando 3G technologiją ir nenaudoja jos komerciniais tikslais. Šiuo metu bendrovė naudojasi specialia licencija bandymams, kuri galioja iki spalio mėnesio.

Vaizdo telefonijos bandymus "Omnitel" atlieka naudodama pasaulinių kompanijų "Nokia" ir "Motorola" stočių suderintą įrangą.

"Omnitel" viceprezidentas tinklo technologijoms Rolandas Ryliškis informavo, kad šiuo metu 3G technologiją palaikantis tinklas apima Vilniaus centrą. Gedimino prospekte bei kitose šio ryšio padengimo vietose numatytos naujojo ryšio demonstracijos ir pristatymo akcijos. Jos tęsis iki spalio mėnesio.

A. Zabulis minėjo, kad šiuo metu Susisiekimo ministerijoje kuriamos nuostatos, kokiu būdu leisti mobiliojo ryšio operatoriams komerciniais tikslais naudoti 3G ryšio dažnius. Anksčiau manyta, kad bus skelbiami aukcionai įsigyti licencijas. Bet operatoriai pageidauja, kad būtų konkursas, jo nugalėtojams siūloma leisti mokėti tik simbolinę įmoką, kad dėl didelių investicijų poreikio nebūtų stabdoma šio ryšio plėtra ir kainos būtų prieinamos vartotojams.

A. Zabulis minėjo, kad 3G technologijoms palaikyti reikės faktiškai naujo tinklo. "Vilniaus centrui padengti išleidome milijonus litų", - užsiminė "Omnitel" vadovas, neatskleisdamas investicijų į šį bandomąjį projektą dydžio.

3G ryšio pristatymo iškilmėse Vilniuje dalyvavęs "Nokia Networks" viceprezidentas Janas Lindgrenas (Jan Lindgren) minėjo, jog pasaulyje jau yra 14 komercinių trečiosios kartos ryšio komercinių tinklų ir 4 milijonai šios technologijos naudotojų. Pasak "Nokia" atstovo, naujasis ryšys sparčiai plinta.

Dar keliose šalyse, tarp jų Estijoje ir Belgijoje, 3G technologijos bandomos.

"Mes stebime 3G plėtros situaciją ir jos galimybes ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Mūsų manymu, naujas technologijas reikia diegti tuomet, kai jos gali duoti realią naudą klientams. Kitu atveju klientams teks mokėti už brangias, bet nepakankamai išvystytas technologijas. Šiuo metu rinkoje esančios technologijos - GPRS ir EDGE - užtikrina visas klientams reikalingas paslaugas, išskyrus video skambučius, kurių reali paklausa ir poreikis artimiausiu metu kelia abejonių", - Eltai sakė "Bitės" generalinio direktoriaus pavaduotojas technologijoms Žilvinas Jurkšus.

Jo teigimu, "Bitė" techniškai yra visiškai pasirengusi diegti 3G, kai tam bus paklausa rinkoje. "Atlikinėti "gyvus" techninius testus mums nėra poreikio, nes turime puikią galimybę pasidalinti mūsų akcininkų patirtimi. Be to, "Bitei" įrangą tiekiančios bendrovės "Ericsson" patirtis, įgyta tiekiant įrangą daugiau kaip pusei komerciškai veikiančių 3G tinklų Europoje, leis sparčiai ir sklandžiai įdiegti UMTS ir "Bitėje", kai tik tam bus poreikis bei išspręsti licencijavimo klausimai", - nurodė Ž. Jurkšus.

Mobiliojo ryšio "Tele2" bendrovė Lietuvoje kol kas neplanuoja naudoti 3G ryšio technologijų, nes, kaip teigė Eltai šios bendrovės komercijos direktorius Pranas Kuisys, dar neišnaudotos visos vadinamojo 2,5 kartos ryšio, pagrįsto GPRS platforma, paslaugų kūrimo ir teikimo galimybės. "Mes imsimės 3G diegimo projekto, kai bus tokios technologijos paslaugų komercinis poreikis. Jo dar nėra", - teigė P. Kuisys.

Skandinavijos telekomunikacijų grupė "TeliaSonera" valdo 90 proc. didžiausios Lietuvoje mobiliojo ryšio bendrovės "Omnitel" akcijų. 10 proc. "Omnitel" akcijų turi verslininko Juozo Kazicko šeima.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją