Tyrimo duomenimis, daugiausiai fotografuojančių telefonų pardavė Azijos įmonės, praneša Reuters-ELTA.

JAV įsikūrusi rinkos tyrimų bendrovė "Strategy Analytics" nurodė, kad praėjusiais metais pasaulyje buvo parduota 84 mln. fotografuojančių telefonų, kurie sudarė 16 proc. bendros rinkos. 2002-iaisiais atitinkami pardavimai sudarė 18 mln. vienetų.

Fotografuojančių telefonų rinka pranoko nešiojamų skaitmeninių fotoaparatų rinką, nes pastarųjų prietaisų parduota tik 49 mln.

Fotografijos, kurias galima padaryti mobiliaisiais telefonais, yra daug prastesnės nei skaitmeninių fotoaparatų nuotraukos. Blogesnė kokybė yra iš dalies susijusi su tuo, kad telefonuose naudojami ne tokie modernūs lustai. Be to, telefonai yra pernelyg maži, kad juose būtų galima sutalpinti objektyvus, kurie leidžia pritraukti ir atitolinti vaizdą. Tiesa, per ateinančius kelerius metus rinkoje gali pasirodyti ir tokius objektyvus turintys telefonai.

Daugiausiai (13,1 mln.) fotografuojančių telefonų pernai pardavė Japonijos NEC, kuri netgi nepatenka į didžiausių pasaulyje telefonų tiekėjų šešetuką. Antrąją vietą su 11 mln. pardavimais užėmė didžiausia pasaulyje mobiliųjų telefonų gamintoja - Suomijos "Nokia". "Samsung Electronics" praėjusiais metais pardavė 10 mln. fotografuojančių telefonų. Taigi Pietų Korėjos gamintoja, kaip ir bendroje mobiliųjų telefonų rinkoje, užėmė trečiąją vietą.

Japonijos "Panasonic", kurią valdo "Matsushita", pardavė 9,2 mln. fotografuojančių telefonų, tad jai atiteko ketvirtoji pozicija. Kaip ir NEC, "Panasonic" nepatenka į didžiausių pasaulyje mobiliųjų telefonų tiekėjų šešetuką.

Japonijos ir Švedijos "SonyEricsson" pardavė 8,2 mln. fotografuojančių telefonų ir užėmė penktąją vietą. Ši buvo šiek tiek geresnė nei šeštoji pozicija, kurią "SonyEricsson" užima bendroje rinkoje. Joje bendrovę lenkia Pietų Korėjos "LG Electronics".

Bendroje mobiliųjų telefonų rinkoje antrąją ir ketvirtąją vietas užima atitinkamai JAV "Motorola" ir Vokietijos "Siemens".

Praėjusiais metais pozicijos fotografuojančių telefonų rinkoje keitėsi. Ketvirtąjį ketvirtį pirmaujančiųjų trejetuką sudarė "Nokia", "Samsung" ir "SonyEricsson", kurios pasinaudojo garsiais savo prekių ženklais, dydžiu ir glaudžiais ryšiais su operatoriais.

Investicinis bankas UBS prognozuoja, kad fotografuojantys modeliai sudarys 44 proc. visų šiemet parduotų mobiliųjų telefonų. Rinkos tyrimų bendrovės "Gartner" teigimu, šiais metais mobiliųjų telefonų pardavimai gali padidėti iki 580 mln. vienetų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją