„Lietuvos rytas" neseniai rašė apie fiktyvias parduotuves internete, žadėjusias solidžias kalėdines nuolaidas. Pinigus pervedę pirkėjai liko apgauti, o policija gavo apie 100 skundų.

„Šios aferos sudavė smūgį jaunai Lietuvos elektroninės prekybos rinkai", - sakė Lietuvos elektroninės prekybos asociacijos prezidentas Dainius Liulys. Siekdama užkirsti kelią panašiems atvejams, asociacija ėmėsi iniciatyvos atrinkti patikimus pardavėjus.

"Lietuvoje veikia per 300 interneto parduotuvių. Tačiau už daugumą jų negalėčiau laiduoti", - neslėpė D. Liulys. Virtualių parduotuvių savininkai bus vertinami pagal tai, ar turi duomenų valdytojo statusą. Jį suteikia Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija

"Ne bet kas gali dirbti su žmonių duomenimis. O prekyba internete sunkiai įsivaizduojama be duomenų", - pažymėjo asociacijos vadovas D. Liulys.

Be to, patikimą parduotuvę turi valdyti įregistruota bendrovė, o jos kontaktai turi būti skelbiami tinklalapyje. Tiesa, neseniai beribu.lt puslapį sukūrę aferistai veikė kaip konkreti įmonė, buvo skelbiamas informacijos telefonas. Bet sukčių aukos juo negalėjo prisiskambinti, o bendrovės savininkas pasirodė esąs Rusijos gyventojas.

"Žinoma, kad tai nėra patikimos parduotuvės garantija, tik viena būtinų sąlygų", - pridūrė D. Liulys. Patikimos elektroninės parduotuvės bus žymimos specialiu ženklu. Jų sąrašas bus skelbiamas Lietuvos elektroninės prekybos asociacijos interneto svetainėje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją