Lietuvos, Latvijos ir Estijos Baudžiamieji kodeksai numato laisvės atėmimo bausmę už programinės įrangos autorių teisių pažeidimus, tačiau tokia bausmė visose trijose Baltijos valstybėse dar nebuvo taikyta.

Kovo – birželio mėnesiais Čekijoje paskirtos trys laisvės atėmimo bausmės už programinės įrangos autorių teisių pažeidimus. Didžiausia 16-os mėnesių laisvės atėmimo bausmė už programinės įrangos autorių teisių pažeidimus per šį laikotarpį buvo skirta Čekijoje. Šią bausmę gegužės 14 dieną Opavos apygardos teismas skyrė pažeidėjui, kuris prekiavo nelegaliomis “Adobe”, “Autodesk” ir “Microsoft” programomis siūlydamas, jas reklaminiuose skelbimuose internete. Žala, kurią patyrė kompanijos, siekia 17,860 JAV dolerių.

Lietuvoje pagal galiojantį LR baudžiamąjį kodeksą už programinės įrangos autoriaus teisių pažeidimus numatytas laisvės atėmimas iki 2 metų arba bauda. Tokia pati baudžiamoji atsakomybė numatyta ir Latvijoje. Estijos Respublikos baudžiamajame kodekse už nelegalios programinės įrangos platinimą numatyta 3 metų laisvės atėmimo bausmė. Šiuo metu Lietuvoje iškelta 12 baudžiamųjų bylų už programinės įrangos autorių teisių pažeidimus, iš kurių 5 jau pasiekė teismą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją