SPS direktorius Marius Paulauskas dienraščiui "Verslo žinios" sakė, jog jau gautas žodinis sutikimas iš mobiliojo ryšio benderovių "Omnitel" ir "Tele2", o su "Bite", kuri yra ir SPS akcininke, deramasi.

Anot jo, jei "Bitė" nesutiks su šiuo variantu, ji turėtų pasiūlyti platintojui alternatyvių pajamų, nes tik iš parduotuvių, kuriose prekiaujama vieno operatoriaus paslaugomis, šiuo metu išgyventi neįmanoma.

Planuojama, jog iki kovo pabaigos visų trijų operatorių paslaugomis pradės prekiauti sostinėje, Didžiojoje gatvėje, įsikūrusi SPS priklausanti "Nokia" firminė parduotuvė, o iki vasaros - visas SPS prekybos tinklas. Šiuo metu 21 parduotuvę turinti SPS planuoja iki vasaros išplėsti tinklą iki 45.

Pernai SPS apyvarta, palyginti su 2002 metais, krito maždaug perpus - iki 15,854 mln. litų. Apie 8 mln. litų ji mažėjo dėl apskaitos principų pasikeitimo, o likusi dalis - dėl sumažėjusių komisinių ir sulėtėjusio rinkos augimo.

Prognozuojama, jog anksčiau ar vėliau prekiauti visais operatoriais imsis dauguma platintojų.

"Tai gana realu, nes augimas vis lėtėja ir prekybos vietos neišgyvens. Komisiniai mažėja, juos sumažinome ir šiemet. Be to, didžiausias augimas šiemet bus iš išankstinio mokėjimo paslaugų, o ne iš nuolatinių, kurių komisiniai kaip tik ir yra didžiausi", - sako "Omnitel" klientų aptarnavimo ir pardavimo direktorius Žydrūnas Stankevičius.

"Tele2" komercijos direktorius Pranas Kuisys mano, kad ateityje atsiras parduotuvių, kur bus siūlomos ne tik mobiliojo ryšio, bet ir visos telekomunikacijos paslaugos - fiksuotojo ryšio, kabelinės televizijos, virtualių operatorių.

Be to, naujais operatorių partneriais parduodant paslaugas P.Kuisys prognozuoja tapsiant išplėtotus prekybos tinklus turinčius buitinės technikos, elektronikos, kompiuterių pardavėjus, kuriems ryšio paslaugų pardavimas nėra pagrindinis verslas, todėl jie tai gali daryti santykinai mažesnėmis sąnaudomis.

Manoma, kad dėl rinkoje vykstančių procesų toliau mažės prekybos vietų.

"Omnitel" 2003-ųjų pradžioje kartu su platintojais turėjusi 500 parduotuvių, dabar jų priskaičiuoja 350, o šių metų pabaigoje, planuojama, liks 250. "Tele2" turi apie 130 prekybos vietų. "Bitė GSM" nėra priėmusi sprendimo kardinaliai keisti pardavimo vietų skaičiaus.

Platintojų rinkai prognozuojami ir neišvengiami jungimosi bei bankrotų procesai.

"Mažėjant rinkai sunkiausia bus vidutinio dydžio platintojų partneriams, nes jie per dideli, kad galėtų dirbti mažomis veiklos sąnaudomis, greitai, lanksčiai, ir per maži, kad konkuruotų su didesniais, turinčiais daugiau operatorių garantijų, didelius tinklus, išplėtotas ne tik paslaugų pardavimo, bet ir telefonų, jų aksesuarų importo, pardavimo, garantinės priežiūros ir kitas veiklas", - sako "Tele2" atstovas.

P.Kuisio nuomone, platintojams teks optimizuoti savo prekybos vietų išsidėstymą. Jie vis labiau virs klientų aptarnavimo ir mažiau prekybos vietomis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją