Patikrinusi 109 įmones inspekcija pažeidimus nustatė 75 įmonėse. Iš patikrintų 255 tipų gaminių pažeidimai rasti 136 atvejais, arba 53,3 proc.

Dažniausiai parduodama kompiuterinė technika neatitinka ženklinimo reikalavimų - 42 proc., nepateiktos naudojimo instrukcijos lietuvių kalba - 23 proc., gaminiai nepaženklinti CE ženklu - 8 proc., neatitinka deklaruojamų ir privalomų rodiklių - 6,3 proc.

"Pagrįstai įtarus, kad kompiuterinė technika gali neatitikti jiems taikomų reikalavimų, 8 tipų gaminiams buvo atlikta valstybinė produktų saugos ekspertizė. Kompiuterinei technikai taikomų Elektrotechninių gaminių saugos techninio reglamento reikalavimų neatitiko visi išbandyti gaminiai. Nustatyti pagrindiniai trūkumai - nepakankama informacija vartotojui apie galimą pavojų, nėra perspėjamųjų užrašų, per mažas maitinimo kabelio laidų skerspjūvio plotas, nėra informacijos apie kompiuterio prijungimą į elektros tinklą, tinklo išjungimo įrenginys išjungia tik vieną polių, o instrukcijoje nenurodyti išjungimo nuo tinklo įtaisai", - Eltai teigė inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius Vytautas Jakevičius.

Trims asmeniniams kompiuteriams buvo atlikti bandymai pagal Elektromagnetinio suderinamumo techninio reglamento reikalavimus. Visi trys išbandyti gaminiai neatitiko jiems taikomų reikalavimų dėl skleidžiamų trikdžių į elektros tinklą, tuo pačiu ir kitai buityje naudojamai elektroninei aparatūrai.

Dauguma asmeninių kompiuterių, neatitinkančių saugos ir elektromagnetinio suderinamumo reikalavimų, buvo surinkti CODIGEN firmos korpusuose su įvairiais maitinimo šaltiniais.

Per 2003 metus dėl kompiuterinės technikos gauta 18 skundų: 16 vartotojų skundėsi dėl kompiuterių kokybės, 2 - dėl informacijos stygiaus. Ištyrus skundus nustatyta, kad 15, arba 83 proc., skundų buvo pagrįsti.

6 vartotojams netinkamos kokybės gaminiai buvo pakeisti naujais, keturiems vartotojams grąžinti sumokėti pinigai, 5 vartotojams atliktas garantinis gaminių remontas. Trys vartotojų skundai nepasitvirtino. Vienas kompiuteris buvo suremontuotas kokybiškai ir techniškai tvarkingas, kiti du sugedo dėl pačių vartotojų, kurie juos naudojo ne pagal instrukciją, kaltės.

Statistikos departamento atlikto namų ūkių tyrimo duomenimis, praėjusių metų trečiąjį ketvirtį asmeninius kompiuterius namuose turėjo 20 procentų namų ūkių: mieste - 27, kaime - 7 procentai. Penkiuose didžiausiuose miestuose kompiuterius namuose turėjo vidutiniškai kas trečias namų ūkis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją