Mokslininkai tikina, kad patentų skaičius - prastas matavimo matas. O postūmio ir šioje srityje tikimasi, kai po kelių dienų į Lietuvą ateis patentavimo pirmūnė IBM.

"Mes neišnaudojame turimų smegenų", - sutinka Jūras Banys, Vilniaus universiteto prorektorius mokslo reikalams.

Tačiau sieti mokslinius tyrimus ir patentų skaičių, anot jo, klaida.

"Patentai parodo mokslo ir verslo santykius. Ir tiesa ta, kad Lietuvoje labai mažai bendrovių, turinčių savo mokslo tyrimo padalinius. Verslas į mokslą ar naujus produktus neinvestuoja, užsakomųjų darbų neieško", - priekaištauja verslui p. Banys.

"Kol bus investuojama ne į mokslinius tyrimus ar naujo produkto kūrimą, o į gamybos linijas - padėtis nesikeis", - prognozuoja VU prorektorius.

Naują postūmį moksliniams tyrimams, neslepia mokslininkai, suteiks į Lietuvą ateinantis IBM, po keleto dienų planuojama pasirašyti sutartį dėl mokslinių tyrimų centro steigimo.

Centre dirbs įvairių universitetų mokslininkai. Lietuvoje steigiamas mokslinių tyrimų centras vykdys tyrimus nanotechnologijų, gyvybės mokslų, sveikatos priežiūros ir kt. srityse.

"Mes jau dabar pajutome pokyčius. Po "Barclays" atėjimo į mus išsyk pradėjo kreipti dėmesį tokios firmos kaip IBM, EMC ar "Dell", norėdamos, kad mūsų rengiami specialistai susipažintų su jų sprendimais. Jie teikia informaciją, išsako prognozes, tad mes galime parengti konkurencingus specialistus", - bendradarbiavimo pranašumus pabrėžia Algimantas Juozapavičius, Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto prodekanas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją