Konkurentai savo poziciją pristatė paskutiniąją tris dienas trukusio Europos Komisijos svarstymo dieną. Svarstymo metu ES vykdomoji institucija siekė išsiaiškinti, ar "Microsoft" pasinaudojo dominuojančia padėtimi operacinių sistemų rinkoje. Bendrovės kuriamą "Windows" naudoja 90 proc. pasaulio kompiuterių.

Pasibaigus daug dėmesio susilaukusiam uždaram svarstymui, kuriame, kaip ir tikėtasi, "Microsoft" bandė apginti konkurentų kritikuojamus savo veiksmus, iškart nebus pateikta jokių išvadų. ES pareigūnė Karen Williams (Karen Viljams ) savo nuomonę perduos ES konkurencijos komisarui Mario Monti(Marijui Mončiui), kuriam šios išvados padės priimti sprendimą dėl jau penkerius metus trunkančio tyrimo.

Manoma, kad Europos Komisija sprendimą priims iki kitų metų birželio pabaigos. Tačiau jei "Microsoft" sprendimą užprotestuotų, gali prasidėti ilgas apeliacinis procesas Liuksemburge įsikūrusiame Europos teisingumo teisme.

ES vykdomoji institucija pasiūlė "Microsoft" tiekti "Windows" sistemą be daugialypės terpės programos "Media Player" ir taip užtikrinti lygias galimybes konkurentams, būtent - "RealNetworks Inc." ir jos programai "RealPlayer" bei "Apple Computer Inc.", kuriančiai "QuickTime". Europos Komisija taip pat gali skirti "Microsoft" didelę baudą.

"Microsoft" tvirtina, kad jei jai bus liepta pašalinti "Media Player", ji bus priversta siūlyti prastesnės kokybės "Window", kuri negalės paleisti daugelio populiarių programų. Pasak "Microsoft" atžvilgiu kritiškai nusiteikusių stebėtojų, bendrovės įspėjimų turinys ir pobūdis atitolino galimybę, kad "Microsoft" ir Europos Komisija susitars be teismo.

JAV Vašingtono valstijos Redmondo mieste įsikūrusi milžinė pranešime, kurį išplatino pasibaigus svarstymui, teigė: "Microsoft" yra dėkinga už galimybę išdėstyti savo poziciją Europos Komisijai ir nacionalinėms konkurencijos tarnyboms. Tam tikrose srityse nurodėme galimybes suartinti skirtingas pozicijas. "Microsoft" pripažįsta, kad būdama rinkos lyderė ji už savo veiklą turi ypatingą atsakomybę klientams, sektoriui ir (Europos) Komisijai".

Anot informuoto šaltinio, "RealNetworks" svarstyme pademonstravo "Windows XP Embedded", norėdama parodyti, kad operacinė sistema gali puikiausiai veikti be "Windows Media Player". Šaltinis pridūrė, kad šis argumentas įtikino daugelį svarstymo dalyvių.

Tačiau "Microsoft" tinklalapyje teigiama, kad "Windows XP Embedded", leidžianti programuotojams pasirinkti reikiamas savybes, yra naudojama tik tokiuose prietaisuose kaip banko kasos automatai. "Microsoft" neteikia licencijų modifikuojamas operacines sistemas naudoti bendros paskirties kompiuteriuose", - sakoma bendrovės tiklalapyje.

Minėto šaltinio teigimu, RealNetworks" taip pat nurodė, kad tik labai nedaug kompiuterių gamintojų savo prietaisuose naudoja jos kuriamą "RealPlayer". "RealNetworks" pridūrė, kad "Microsoft" su "RealPlayer" bando susidoroti tokiais pačiais būdais, kuriais dešimtąjį dešimtmetį išstūmė "Netscape" interneto naršyklę "Navigator".

JAV teismai nustatė, kad šioje šalyje "Microsoft" pažeidė antimonopolinius įstatymus, pasinaudodama dominuojančia padėtimi ir pirmenybę teikdama savo kuriamai programai "Internet Explorer".

Tuo tarpu Londone "Microsoft" vadovas Europos, Artimųjų Rytų ir Azijos regionams pakartojo bendrovės siekį nesutarimus su ES išspręsti. "Norime šią bylą išspręsti, kad tai būtų praeitas etapas, - sakė "Microsoft" vadovas minėtame regione Jeanas-Philippe'as Courtois (Žanas Filipas Kurtua). - Tai - praėjusios savaitės svarstymo tikslas".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją