Irako ryšių ministras Haidar al-Ebadi (Haidaras al Ebadis) nurodė, jog trys daugelio siektos licencijos atiteko konsorciumams, susijusiems su Egipto "Orascom Telecommunications" (OT) bei Kuveito "National Mobile Telecommunications" ir MTC.

OT padės įdiegti ir eksploatuos svarbiausią tinklą Bagdado apylinkėse bei centrinėje Irako dalyje, MTC užsitikrino sandorį, susijusį su pietine šalies dalimi, o "National Mobile Telecommunications", kuri taip pat žinoma "Wataniya Telecom" pavadinimu, diegs ryšio tinklus šiaurinėje dalyje. Visuose konsorciumuose dalyvauja Irako ir kitų arabų šalių bendrovės.

H. al Ebadis (Haidar al-Ebadi) nežinią dėl Irake ketinamos naudoti mobiliojo ryšio technologijos išsklaidė pareikšdamas, jog šalis pasirinko GSM sistemą. Sektoriaus ekspertai jau kurį laiką tikėjosi, kad naujieji Irako mobiliojo ryšio tinklai bus pagrįsti GSM technologija, nes ji jau paplitusi Artimųjų Rytų regione. Vienoda sistema leis irakiečiams tuos pačius telefonus naudoti kitose regiono valstybėse.

Tiesa, nežinią sustiprino kovo mėnesį nuskambėjęs vieno JAV Kongreso nario raginimas aukščiausiems šalies pareigūnams, tarp jų ir gynybos sekretoriui Donaldui Rumsfeldui (Donaldui Ramsfeldui), užtikrinti, kad Irake būtų naudojama amerikiečių remiama CDMA sistema. Tokiu būdu siekta užtikrinti darbo vietų ir pelno Jungtinių Valstijų bendrovėms.

Mobiliojo ryšio licencijos laikomos vienais pelningiausių sandorių, kurie siūlomi pokariniame Irake. Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) vadovavimo laikotarpiu mobiliojo ryšio paslaugos Irake nebuvo teikiamos, o didžioji dalis fiksuotojo ryšio tinklo buvo sunaikinta per amerikiečių vadovautą karinę operaciją.

Vienas pareigūnas taip pat minėjo, kad su centrine Irako dalimi susijusiam konsorciumui, be OT, priklauso "Allied SA" ir Kaire gyvenantis palestiniečių kilmės verslininkas Alaa Lel Khawaja (Ala Lelas Chavaja). Šiaurės Irake dirbsiančiame konsorciume taip pat dalyvauja "Asia-Cell" ir Bahreino "United Gulf Bank". Tuo tarpu pietinėje šalies dalyje, be MTC, dirbs "Dijla Communications" ir "Kharafi National".

Bahreino "Batelco" jau bandė diegti GSM tinklą Bagdade, tačiau JAV vadovaujama Irako laikinoji administracija nurodė įmonei šią veiklą nutraukti ir paduoti paraišką gauti mobiliojo ryšio licenciją. Kurį laiką GSM ryšio paslaugas siūlė ir viena Kuveito bendrovė.

Šiuo metu JAV karinės pajėgos ir atstatymo darbus vykdantys darbuotojai Bagdade naudojasi bankrutavusios telekomunikacijų milžinės "WorldCom Inc" (dabar - MCI) sukurtu tinklu. Tačiau paprastiems irakiečiams šio tinklo paslaugos yra neprieinamos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją