Tuo tarpu mažiausia Lietuvoje mobiliojo ryšio skvarba yra Lazdijų rajone, kur mobiliuoju ryšiu naudojasi vos 13,2 proc. gyventojų, rodo viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės "TNS Gallup" birželio mėnesį atliktas tyrimas.

Tarp miestų po Vilniaus rikiuojasi Palanga, Panevėžys, Šiauliai ir Klaipėda, po jų seka Elektrėnų savivaldybė, Alytus, Neringos savivaldybė, Mažeikių ir Utenos rajonų savivaldybės, rašo "Verslo žinios".

Antras pagal gyventojų skaičių miestas Kaunas pagal mobiliojo ryšio skvarbą tėra vienuoliktas. Iš penkių didžiausios skvarbos savivaldybių net 4 yra didžiausių Lietuvos miestų savivaldybės.

"Tai nekelia nuostabos, nes, palyginus didmiesčių, vidutinių Lietuvos miestų, mažų gyvenviečių ir kaimų namų ūkių struktūrą, išryškėja įvairūs socialiniai demografiniai skirtumai - didmiesčiuose šeimos yra ekonomiškai aktyvesnės ir stipresnės finansiškai, jų pajamų lygis aukštesnis. Čia daugiau yra jaunų, darbingo amžiaus gyventojų, o būtent jie dažniau naudojasi mobiliuoju ryšiu", - aiškina "TNS Gallup" rinkodaros direktorius Edmundas Bražėnas.

Tik aštuoniose iš 60 šalies savivaldybių mobiliojo ryšio skvarba viršija šalies vidurkį, visose kitose ji yra mažesnė arba gerokai mažesnė už vidurkį.

"Tele2" komercijos direktorius Pranas Kuisys sakė, jog kuo didesni miestai, tuo aukštesnis žmonių išsilavinimas, pajamos, informuotumas. Tai savaime skatina greičiau plisti paslaugas. "Šį procesą - pirmiausia didžiuosiuose miestuose - inicijuoja ir skatina operatoriai. Įgavęs pagreitį didmiesčiuose vėliau jis pasiekia miestus, gyvenvietes ir galiausiai kaimus", - aiškino P.Kuisys.

Pagal užimamą rinkos dalį beveik visose savivaldybėse pirmauja bendrovė "Omnitel". "Net 28 iš 60 savivaldybių "Omnitel" rinkos dalis yra didesnė nei 60 proc. o kai kur siekia ir 70-85 proc. , - sakė E. Bražėnas.

Tik Marijampolės savivaldybėje nedidele abonentų persvara šį operatorių lenkia "Bitė GSM". "Omnitel" atstovo nuomone, negalima vienareikšmiškai teigti, kad Marijampolėje juos aplenkė konkurentai, nes tyrimo paklaida leidžia šiuos skaičius interpretuoti ir kitaip.

Tyrimo duomenimis, 48 savivaldybėse "Omnitel" rinkos dalis yra didesnė nei 50 procentų.

Geriausi "Omnitel" rodikliai yra Skuodo rajone - 87,2 proc. rinkos, Rietavo savivaldybėje - 81,6 proc., prasčiausi - Šiaulių mieste - 39 procentai.

Iš didmiesčių daugiausia rinkos "Omnitel" užima Kauno mieste - 55,3 proc. Panevėžio mieste - 54,4 proc., Šiauliuose - 39 procentus. Klaipėdoje šio operatoriaus rinkos dalis yra 46,8 proc., o Vilniuje - 46,1 procento.

"Bitės" atstovės Auksės Armonaitės-Glodienės vertinimu, tyrimas rodo, kad bendra "Omnitel" dalis rinkoje mažėja ir jau krito žemiau 50 proc. ribos.

"Tai akivaizdu iš rezultatų tų didžiųjų miestų, kuriuose "Omnitel" rinkos dalis yra mažesnė nei 50 proc., o kai kur tik keliais procentais viršija 40 procentų. Tik Kaune šio operatoriaus padėtis kiek geresnė. O juk būtent didžiųjų miestų gyventojai sudaro didžiąją mobiliojo ryšio vartotojų dalį", - sako A.Armonaitė-Glodienė.

Ji pabrėžia, jog didžiojoje dalyje savivaldybių, tarp jų Vilniaus miesto, Šiaulių miesto ir rajono, Panevėžio rajono ir daugelyje kitų, "Bitė" yra antra pagal klientų skaičių.

"Kad ir kokia būtų padėtis tam tikrose savivaldybėse, bendri skaičiai atitinka jau anksčiau "Bitės" skelbtus vertinimus. Birželio pabaigoje mes užėmėme 27,1 proc. rinkos, "Omnitel" - 49,88 proc. , "Tele2" - 23,02 proc.", - teigė "Bitės atstovė.

Tiesa, "Tele2" vasaros pradžioje skelbė pagal vartotojų skaičių aplenkusi "Bitę".

Tyrimo duomenimis, "Tele2" lenkia "Bitę" ir yra antra pagal rinkos dalį daugiau kaip 20 savivaldybių. Iš didmiesčių "Tele2" yra antra Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio miestuose, o sostinėje atsilieka nuo "Bitės" tik nedideliu skirtumu.

Pasak P. Kuisio, "Tele2" pirmiausia aplenkė "Bitę" didmiesčiuose, nes paslaugas pradėjo siūlyti būtent nuo didžiųjų miestų ir pamažu plėtėsi į mažesnius miestus bei kaimus.

Geriausiai iš savivaldybių "Tele2" sekasi Klaipėdos mieste, kur ji turi 36,7 proc. rinkos, Vilniaus rajone -35 proc. Palangos mieste - 31 procentą. Tuo tarpu Pagėgiuose ''Tele2'' vartotojų, anot tyrimo, išvis nėra, o Skuodo ir Alytaus rajone šiam operatoriui tenka vos 3,8 proc. ir 4,8 proc. rinkos.

"Minėtuose rajonuose mūsų rinkos dalis maža tik dėl to, kad veikti pradėjome vėliau. Štai Pagėgiuose startavome prieš porą mėnesių, Skuodo rajone - prieš pusmetį, Alytuje - prieš 1,5 metų, o kai kuriuose šio rajono mietuose ir gyvenvietėse - Valkininkuose, Merkinėje, Veisiejuose - visai neseniai", - sakė P.Kuisys.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją