Svarbiausia pasiūlymo dalis yra susijusi su tarnybinėms stotims būtinais programinės įrangos paketais, kuriuos "Sun Microsystems" siūlo po 100 JAV dolerių vienam įmonės darbuotojui ar valstybės tarnautojui, remdamasi "Economist" praneša ELTA.

"Sun Microsystems" pasiūlymas iš tikrųjų įspūdingas. Kitos sektoriaus bendrovės savo produktus įkainoja pagal mikroprocesorių skaičių ir duomenų įvedimo kiekį. Tyrimų bendrovės "Forrester" analitikas Tedas Schadleris (Tedas Šadleris) teigė, jog "pritrenkiančiai žema kaina" "Sun Microsystems" nori aiškiai parodyti vartotojams ir savo konkurentėms, tokioms kaip "Microsoft" ar IBM, kad programinės įrangos kainos rinkoje yra stebėtinai išpūstos. J. Schwartzas taip pat pristatė "Sun Microsystems" naują staliniams kompiuteriams skirtą sprendimą - alternatyvą "Microsoft" sukurtai operacinei sistemai "Windows" ir programinei įrangai "Office".

"Sun Microsystems" atstovas apstulbino auditoriją trimate naujos operacinės sistemos erdve ir galimybėmis lengvai dirbti su "Microsoft" formatų rinkmenomis, kurias žiūrovų akivaizdoje parsisiuntė iš sektoriaus milžinės tinklalapio.

"Sun Microsystems" taip pat pasiūlė stebėtinai žemą kainą stalinių kompiuterių sprendimams - po 100 dolerių už kompiuterį, - o įmonėms ar institucijoms, įsigyjančioms ir naujus tarnybinių stočių paketus kaina sumažinama iki 50 dolerių už darbuotoją.

Tačiau kodėl gi "Sun Microsystems", kuri didžiausią dėmesį skiria techninei įrangai, tai daro? ".com" bendrovių bumo metu gamintoja vos pajėgė patenkinti savo pajėgių tarnybinių stočių paklausą. Tačiau dėl vėliau prasidėjusio nuosmukio sumažėjo pardavimai, ir "Sun Microsystems" patyrė nuostolių.

Ne ką tepadėjo net ir laipsniškai didėjančios išlaidos IT produktams. Įmonės labai apkarpė išlaidas kompiuterių įsigijimams ir ėmė rinktis pigesnes "Sun Microsystems" techninės įrangos alternatyvas. Pavyzdžiui, įmonės vis dažniau renkasi "Intel" procesorius bei "Linux" arba "Windows" programinę įrangą naudojančius prietaisus, kuriuos surenka "Dell".

Reaguodama į šiuos rinkos pokyčius "Sun Microsystems" taip pat pradėjo siūlyti pigesnes tarnybines stotis ir gana pavėluotai perėmė "Linux" sprendimus. Gali būti, kad "Sun Microsystems" svarbiausia veikla - brangių tarnybinių stočių gamyba - niekada nebepasieks prieš krizę buvusio lygio. Todėl daugelis sektoriaus atstovų mano, jog įmonei, kuri nelabai patenkina vartotojų poreikius ir nebegali taikyti savo verslo modelio, gresia bent jau savarankiškumo praradimas susiliejimo sandoriu.

Nieko nestebina, kad tokia padėtis varo iš proto "Sun Microsystems" vadovą Scottą McNealy (Skotą Maknilį), kurio teigimu, riba tarp programinės ir techninės įrangos nėra aiški. Pasak vadovo, "Sun Microsystems" visada siūlė ir siūlys "sistemas".

Iš tikrųjų S. McNealy požiūris nebėra toks prieštaringas, kokiu "Sun Microsystems" bando jį pateikti. Visos stambios sektoriaus įmonės pripažįsta, kad ateitis yra susijusi su internetu parduodamais integruotais sprendimais. "Sun Microsystems" atveju svarbiausia problema yra tai, ar įmonė bus pajėgi pasipelnyti, kai ši prognozuojama ateitis pagaliau ateis.

Gana ironiška, jog šis klausimas kyla. Juk jau nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio "Sun Microsystems" aktyviai skatino atviruosius standartus. Taip siekta laimėti propagandinį karą prieš "Microsoft", kurią įmonė laiko uždara ir piktavališka. Geriausiai žinomas "Sun Microsystems" atvirasis standartas yra programavimo kalba "Java", kurią gamintoja sukūrė dešimtąjį dešimtmetį. Ši kalba labai išpopuliarėjo tarp programinės įrangos kūrėjų, kuriančių sprendimus ir tarnybinėms stotims, ir mobiliesiems telefonams. Tiesa, "Sun Microsystems" iš "Java" populiarumo beveik nepasipelnė, tegaudama nedideles pajamas iš licencijos mokesčių.

Iki šiol "Sun Microsystems" tvirtino, kad jos programinės įrangos populiarumas paskatins rinktis ir įmonės gaminamą techninę įrangą. Tačiau šią savaitę pateiktas J. Schwartzo pasiūlymas minėtą poziciją šiek tiek keičia. Anot T. Schadleris, tokiu būdu "Sun Microsystems" "pirmą kartą bando išnaudoti programinę įrangą".

Be to, "Java" pradėta laikyti programinės įrangos prekiniu ženklu, kurį verta išnaudoti. Neatsitiktinai naujasis "Sun Microsystems" sprendimas tarnybinėms stotims vadinasi "Java Enterprise System", programinė įranga staliniams kompiuteriams - "Java Desktop System". "Tai mus pavers programinės įrangos sektoriaus "Dell", - tvirtino J. Schwartzas, turėjęs omenyje didžiausios pasaulyje kompiuterių gamintojos sugebėjimą išjudinti rinką žemomis kainomis. Tiesa, "Sun Microsystems" taip pat turi įrodyti, kad gali pieš "Dell" atsilaikyti techninės įrangos sektoriuje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją