Vidutinė bauda administracinėse bylose buvo 500 Lt, o baudžiamosiose bylose – 3 tūkst. Lt.

Skelbiama, kad dažniausiai neteisėtai naudojamomis kompiuterių programomis įmonėse išlieka „Adobe“, „AutoDesk“, „Microsoft“, „Symantec“, „Corel“.

„Europoje piratavimo lygis yra kur kas žemesnis nei Lietuvoje, o JAV – beveik dvigubai žemesnis“, – antradienio spaudos konferencijoje sakė „Verslo programinės įrangos aljanso“ prezidentas Ervinas Leontjevas.

Tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „International Data Corporation“ duomenimis, 2008 m. valstybė per nesumokėtus mokesčius ir nesukurtas darbo vietas patyrė apie 40 mln. JAV dolerių nuostolių per metus.

Dažniau skundžia darbuotojai

BSA skaičiuoja, kad paskutiniais metais piratavimo lygis išlieka panašus ir sunkmetis tam didesnės įtakos neturi. E. Leontjevo nuomone, didesnė grėsmė piratinės įrangos plitimui iškils ekonomikai vėl ėmus augti ir įmonėms pradėjus plėstis.

BSA Lietuvoje atstovaujančios advokatų kontoros „Pranckevičius ir partneriai“ partnerė Jolanta Kaminskaitė atkreipė dėmesį, kad praėjusiais metais gauta daugiau pasipiktinusių darbuotojų skundų dėl jų darbdavių naudojamos nelegalios programinės įrangos.

„Pernai pastebėjome, kad nepatenkinti darbuotojai dažniau pateikia informaciją apie savo darbdavius, kurie naudoja neteisėtą programinę įrangą“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

J. Kaminskaitė tvirtino, kad nemažai bylų išsprendžiama taikiai – su įmonėmis pasirašomos taikos sutartys ir jos nusiperka legalią programinę įrangą. Pernai tokių bylų būta 18.

Jos teigimu, iki šiol didžiausia istorijoje žalos suma nustatyta bendrovės „Alex Naval“ byloje – 368 tūkst. Lt, kurioje teismas direktorių įpareigojo sumokėti 37,5 tūkst. Lt baudą. Pernai esą vienoje įmonėje nustatyta didžiausia žala – 106 tūkst. Lt.

BSA vienija 16 programinės įrangos gamintojų ir platintojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją