„Tarptautiniai domeno „.eu“ vardai – svarbus žingsnis kuriant iš tiesų visuotinį, o kartu ir vietinį internetą. Daug interneto vartotojų gyvena šalyse, kuriose dauguma kalbų pagrįstos ne lotyniškais rašmenimis nuo a iki z, todėl savaime suprantama, kad jie nori naudoti savo rašmenis, – sakė už informacinę visuomenę atsakinga Europos Komisijos narė Viviane Reding. – Patvirtinus tarptautinius domeno „.eu“ vardus bus dar geriau tenkinami daugiakalbės ir daugiakultūrės Europos poreikiai.“

Tarptautiniai domenų vardai yra interneto domenų vardai, kuriuose šalia 26 lotynų abėcėlės raidžių nuo a iki z, skaitmenų nuo 0 iki 9 ir brūkšnelio naudojami ir kiti simboliai. Iki šiol registruojant domeno „.eu“ vardus buvo galima naudoti tik pirmiau nurodytus simbolius, tačiau dabar jau galima registruoti vardus su įvairiais kitais oficialiosiose ES kalbose naudojamais simboliais.

Komisija nusprendė, kad turėtų būti suteikta galimybė su Europos aukščiausio lygio domenu „.eu“ naudoti visų oficialiųjų ES kalbų simbolius. Naudojant tarptautinius domenų vardus tokia galimybė suteikiama. Dabar domeno „.eu“ vardus bus galima registruoti ir su tokiomis raidėmis kaip „à“, „ą“, „ä“, „ψ“ arba „д“. ES piliečiai, įmonės ir organizacijos domenų vardus galės registruoti naudodamiesi ir nelotyniškais rašmenimis – tai ypač svarbu graikų ir bulgarų kalbų vartotojams. Be to, ispanų ir baskų kalbomis kalbantieji gali registruoti vardus su raide „ñ“, o prancūzų, portugalų ir katalonų kalbų vartotojai gali naudoti raidę „ç“.

Nuo ketvirtadienio aukščiausio lygio domeno „.eu“ vardams bus galima naudoti tarptautinius domenų vardus. Pavyzdžiui, antraštėje europa.eu „.eu“ yra aukščiausio lygio domenas, o „europa“ – su šiuo aukščiausio lygio domenu registruotas vardas.

Iki šiol užregistruota per 3 mln. domeno „.eu“ vardų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją