Informaciją apie sukčių atakas policijos pareigūnai gavo šią savaitę, tiesa, kol kas oficialiai nesikreipė nė vienas nukentėjusysis.

Taip pat paaiškėjo, kad ne vienoje interneto svetainėje buvo paskelbta „nuotrauka“ su dalimi IP adresų, kuriuos esą LANVA perdavė policijai. Prie jos rašoma, kad visi internautai savo IP adresus gali sužinoti internetiniame puslapyje, o vėliau pasižiūrėti pareigūnams perduotame LANVA rašte.

Pasitikrinus IP adresą vartotojams nurodomi skaičiai, kurie jau yra specialia programa nustatyto tariamo LANVA rašto ketvirtojoje eilutėje. T.y. vartotojo naršyklė siunčia užklausą į serverį, taip gaunamas IP adresas ir pagal jį pakeičiama „nuotrauka“, kad ketvirtoje eilutėje matytųsi jūsų IP adresas.

Ant nuotraukos taip pat yra uždėtas didelis antspaudas „Tai buvo pokštas! Laisvė internetui“, tačiau, atrodo, į šį užrašą atkreipė ne visi – po pokšto paskelbimo tarp internautų kilo sumaištis.

Tačiau, atrodo, „Linkomanijos“ piratavimo skandalu suskubo pasinaudoti ir sukčiai. Policijos pareigūnai gavo žinių, kad kai kurie interneto vartotojai gavo pranešimus (dažniausiai „Skype“ programa), kuriuos nurodo pasirašanti LATGA-A. Juose teigiama, kad į „juodąjį sąrašą“ pakliuvę internautai gali įsigyti legalią „Microsoft Windows“ operacinę sistemą – taip išvengs atsakomybės už gresiantį piratavimą.

Už „legalizavimą“ sukčiai prašo įsigyti mokėjimo kortelių papildymo kodų.

Informaciją apie galimas sukčių atakas DELFI patvirtino Policijos departamentas. Tuo tarpu tyrimą dėl 106 piratų atliekantis Kauno Žaliakalnio policijos komisariatas kol kas nenustatė asmenų, kurie nelegaliai siuntėsi operacinę sistemą.

Prevencijos poskyrio viršininkas Dainius Trumpelis teigė, kad jau yra nustatyti interneto paslaugų tiekėjai, kurių pagalba bus siekiama nustatyti interneto vartotojus.

Pasak LANVA pirmininko Vyto Simanavičiaus, „Linkomanijos“ klientams gresia atsakomybė už viešą „Windows 7“ paskelbimą, o ne atsisiuntimą.

Advokatas Andrius Iškauskas neslepia, kad nuo atsakomybės neturėtų išsisukti ir „Linkomanijos“ savininkas Kęstas Ermanas. „Siūlau jam kuo greičiau pasisamdyti advokatus“, - trečiadienį tvirtino teisininkas.

Tuo tarpu „Linkomanijos“ vadovas įsitikinęs, kad piratavimo Lietuvoje kol kas neįmanoma pažaboti. „Lietuvoje gyvena 100 proc. piratų, reikia galvoti, kaip juos legalizuoti, o ne visus iš eilės nubausti“, - sakė K. Ermanas.

DELFI primena, kad vasarą sugriežtus Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, žmonės, atsisiuntę ar nekomerciniais tikslais parsisiuntę, viešai patalpinę ar pasidaliję su kitais nelegaliais įrašais, gali sulaukti 1000-2000 Lt baudos ir nelegalaus įrašo konfiskavimo. Pakartotinai padarius tą patį prasižengimą, gresia 2000-3000 Lt bauda su kūrinio konfiskavimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją