Atsako: Specialiai „Delfi“ iš Rusijos atsako Denisas Maslenikovas, „Kaspersky Lab.“ vyresnysis kenkėjų analitikas

Įvairūs virusai, kirminai, Trojos arkliai ir kiti kenkėjai kelia pavojų ne tik kompiuterių tinklams, bet ir mobiliesiems telefonams, dažniausiai – išmaniesiems telefonams. Paprastai į mobiliuosius įrenginius kenkėjai patenka per „Bluetooth“ ryšį, parsisiunčiant į telefoną programas, žaidimus arba apsilankius nesaugiose WAP ar www svetainėse. Pavyzdžiui, vartotojui svetainėje pasiūloma įsidiegti papildinius (angl. plug-ins), kurie iš tiesų yra kenksmingos programos, sutrikdančios telefono veikimą.

Mobilieji kenkėjai gali būti labai įvairūs ir pritaikyti tik tam tikroms telefonų operacinėms sistemoms – „Symbian“, „Windows Mobile“, „Blackberry“ ar kitoms. Tačiau nemažai jų sukuriama plačiai naudojamai JAVA platformai, todėl yra pavojingi praktiškai visiems telefonams.

Patekęs į mobilųjį telefoną virusas gali pridaryti įvairios žalos – tuštinti vartotojo kišenę skambindamas į brangius mokamus numerius užsienyje, užkrėsti telefono operacinę sistemą ar failus, ištrinti ar persiųsti konfidencialius duomenis ir panašiai. Jeigu virusas patenka į telefoną, dažniausiai vienintelis būdas jį iš ten „išvaryti“ – ištrinti ir iš naujo įdiegti telefono programinę įrangą.

Mobiliųjų virusų daugėja, tačiau statistiškai kol kas didesnės žalos išmaniųjų telefonų savininkams padaro ne virusai, o atvejai, kai pametamas ar pavagiamas telefonas su visa informacija. Todėl vartotojai dar nesirūpina apsauga nuo virusų, nėra pasiruošę su jais kovoti ir labai tikėtina, kad dėl šių priežasčių pirmoji mobiliųjų virusų epidemija bus skaudžiausia ir pakenks daugybei telefonų savininkų.

Jeigu kalbėtumėme apie telefonų apsaugą nuo vagysčių, galima pridurti, kad jau yra programų, kurios leidžia per atstumą ištrinti konfidencialią informaciją iš pamesto ar pavogto telefono, taip pat nustatyti telefono buvimo vietą, net jeigu jame yra pakeista SIM kortelė. Tuo pasinaudojant su teisėsaugos pagalba galima atgauti pavogtus telefonus. Beje, kai kuriuose telefonuose, pavyzdžiui pažangesniuose „Nokia“ modeliuose, yra nemokamai įdiegta galimybė nuotoliniu būdu nusiuntus SMS žinutę užblokuoti telefoną, kad juo nepasinaudotų tretieji asmenys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją