Atsako Andrius Šaveiko, „Kaspersky Lab.“ saugumo ekspertas:

Kompiuterių kenkėjų yra be galo daug, kasmet jų skaičius paauga keliais milijonais. Štai vos prieš mėnesį „Kaspersky Lab.“ užfiksavo 25-milijoninę kenkėjišką programą. Tad suprantama, kad esant tokiai gausybei virusų, jų pavadinimai yra ilgi ir sudėtingi.

Verta paminėti, kad antivirusinių programų gamintojai virusams suteikia nevienodus vardus, nes nėra vieningo susitarimo, kaip suteikti kenkėjams vardus. Bandymų sukurti bendrą sistemą buvo, tačiau jie buvo nesėkmingi.

Visgi, virusų pavadinimų struktūra yra panaši. Paprastai pavadinimai yra gana ilgi – sudaryti iš keturių dalių, atskiriamų taškais (pavyzdžiui, Trojan-Downloader.Win32.VB.eql). Saugumo specialistai, perskaitę tokį vardą, gali suvokti, kas tai per kenkėjas.

Pirmoji pavadinimo dalis paprastai nurodo kenkėjo tipą – ar tai Trojos arklys, ar tinklo kirminas, ar dar kitoks kenkėjas. Šiuo atveju Win32 reiškia, kad šis užkratas atakuoja „Windows“ 32 bitų sistemas. VB galėtų reikšti, kad užkratas buvo sukurtas „Visual Basic“ programavimo kalba. Eql – užkrato modifikacijos numeris. Numeriai suteikiami ne skaitiniu pavidalu, o raidiniu, kad būtų trumpesni (vienas skaitinis ženklas gali turėti tik 10 reikšmių, o raidinis – kelis kartus daugiau).

Trumpus vardus įgauna tik pavojingiausi kenkėjai, kurie masiškai išplinta ir pridaro daug žalos vartotojams ar kompanijoms. Tiesa, net ir šie užkratai dažnai turi skirtingus trumpuosius vardus. Pavyzdžiui, neseniai „praūžęs“ „Kido“ virusas dar žinomas kaip „Conficker“, o bent 10 milijardų JAV dolerių nuostolių pridaręs „ILoveYou“ kenkėjas, taip pat buvo vadinamas „Loveletter“ ar „Love bug“. Tokie epidemijas sukeliantys kenkėjai turi ir ilgus pavadinimus, tačiau tam, kad būtų paprasčiau įvardinti kenkėjus viešumoje, jiems suteikiami trumpieji vardai. Beje, dažnai vienas trumpasis vardas žymi ne vieną kenkėją, bet visas jo atmainas, kurių gali būti keli tūkstančiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją