Prieštaringai vertinamą gydymą buvo pristačiusi psichiatrijos klinika rytinėje Kinijos Shandongo provincijoje. Daktarai teigė, kad priverstinai tokiu būdu gydyta 3 tūkst. pacientų, praneša „RIA Novosti“.

Anot „Beijing News“, klinikos vadovas Yangas Yongxinas sako sukūręs unikalią „smegenų pabudinimo“ terapiją, per kurią į smegenis nutaikoma nedidelė srovė. Jo teigimu, tokia stimuliacija gali kelti skausmą, bet yra labai saugi ir jokiu būdu nepakenktų vaikams.

Tėvams, kurie turėjo pasirašyti sutikimą, gydymas kainavo 6 tūkst. juanių (878 dolerius) per mėnesį.

Sveikatos ministerija paskelbtame pareiškime nurodė, kad „elektros šoko efektyvumas gydant priklausomybę nuo interneto nėra įrodytas ir jo naudojimas klinikose yra nepriimtinas“.

Klinikos, kuri buvo plačiai kritikuojama dėl tokios savo veiklos, atstovas „China Youth Daily“ tvirtino, jog programa jau sustabdyta.

„Beijing News“ tvirtina, kad kai jo reporteris paskambino į centrą ir prisistatė klientu, jam buvo nurodyta, kad gydymo nuo interneto priklausomybės kaina siekia 5,5 tūkst. juanių per mėnesį. Paklausus, ar bus taikoma elektros šoko terapija, buvo atsakyta, kad ją reikėtų vadinti „pulsine terapija“ ir kad ji naudojama tik išskirtinėmis aplinkybėmis.

Priklausomybė nuo interneto kaip psichikos negalavimas Kinijoje oficialiai buvo klasifikuota 2008 metais.

Daugiau kaip prieš metus daktarai publikavo studiją, kurioje apibrėžiama, kad nuo interneto priklausomi žmonės jame praleidžia mažiausiai 6 valandas per dieną ir taip pat patiria bent vieną iš simptomų, tarp kurių yra troškimas grįžti prie kompiuterio, socialinių kontaktų baimė, irzlumas ar nemiga.

Kiti ekspertai ginčijasi, jog apibrėžimas yra gerokai per platus ir kad tokius kriterijus galima pritaikyti nemažai nuo interneto nepriklausomų asmenų.

Kinijoje yra apie 300 mln. interneto vartotojų, apie 40 mln. iš jų žaidžia interneto žaidimus.

Tao Ran, vadovaujantis plačiai žinomam gydymo centrui Pekino priemiesčiuose, sako, kad tarp vartotojų apie 200 mln. sudaro jauni žmonės.

„Daugiau vartotojų reiškia daugiau priklausomybės galimybių. Jauni žmonės silpniau kontroliuoja save ir kai jie randa intriguojantį interneto žaidimą, greitai tampa priklausomi“, – aiškino jis.

Tao Ren nurodė, kad jo klinika per mėnesį sulaukdavo apie 200 tokių pacientų, 80 proc. jų buvo nuo 15 iki 18 metų amžiaus, 90 proc. – vyriškos lyties.

„Gydome juos dviem būdais: psichologine terapija ir vaistais. Vaistų reikia maždaug 60 proc. pacientų, nes jie taip pat patiria depresiją, nerimą“, – teigė jis.