Tokia mokymo programa gali būti naudinga asmenims, kuriems nustatyta ambliopija bei žmonėms, kurių regėjimas naktinio vairavimo metu būna suprastėjęs, tvirtina mokslininkai.

„Paprastai jautrumo kontrastui padidėjimas įvyksta užsidėjus akinius ar po operacijos – vienaip ar kitaip yra pakeičiama akies optinė sistema. Bet mes nustatėme, kad kompiuterinių žaidimų veiksmas moko smegenis apdoroti gaunamą vaizdinę informaciją efektyviau, o pagerėjimas trunka mėnesius po to, kai liaujamasi žaisti“, - pareiškė smegenų ir pažinimo mokslų profesorė Daphne Bavelier, dirbanti Rochesterio universitete (JAV).

Mokslininkai tyrė dvi asmenų grupes, kuri per 9 savaičių trukmės kursus 50 valandų žaidė kompiuterinius žaidimus. Vienos grupės dalyviai žaidė veiksmo žaidimus – tokius, kaip „Call of Duty 2“ ir „Unreal Tournament 2004“. Kita grupė žaidė veiksmo požiūriu ne tokius intensyvius žaidimus, kaip „Sims 2“, kuriems „nereikia tikslių, regėjimo sąlygotų taikymosi veiksmų“. Žmonių, žaidusių veiksmo žaidimus, jautrumas kontrastui pagerėjo nuo 43 iki 58 proc., teigiama tyrimo išvadose.

„Kiek mums žinoma, tai yra pirmas kartais, kai pademonstruota, jog jautrumą kontrastui gali pagerinti paprastas mokymas. Kai žmonės žaidžia veiksmo žaidimus, kinta smegenų jungtys, atsakingos už vaizdinės informacijos apdorojimą. Šie žaidimai žmogaus regos sistemą išnaudoja iki galimybių ribos, o smegenys prie to prisitaiko. Nustatėme, kad poveikis išlieka netgi praėjus dvejiems metams po mokymo pabaigimo“, - sakė D.Bavelier.

Šio tyrimo rezultatai papildo 2007 metų tyrimo rezultatus, kuriuose nurodyta, kad žmonių, mėnesį žaidusių veiksmo žaidimus po kelias valandas per dieną, erdvinis regėjimas pagerėjo apie 20 procentų.

Mokslininkai pasiūlė idėją, kad mokymo kompiuteriniais žaidimais poveikis gali trukti daugelį metų ir kad toks mokymas gali būti naudingas kaip pagalbinė priemonė naudojant kitus regos koregavimo būdus – akinius, kontaktinius lęšius ar chirurgines operacijas. Tyrimo, kuris buvo finansuojamas JAV Nacionalinio akies instituto ir Karinio jūrų laivyno tyrimų biuro, rezultatuose pažymima, kad ne visi veiksmo žaidimai pasižymi tokiu teigiamu poveikiu žmonėms su sutrikusiu regėjimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją