Šiuo metu didmeninis skambučių užbaigimo mokestis Lietuvoje siekia 0,36 Lt už kiekvieną pokalbio minutę piko metu ir 0,18 Lt/min. ne piko metu. Šį mokestį mobiliojo ryšio bendrovės moka viena kitai – jis skaičiuojamas už skambutį, pradėtą viename tinkle ir nukreiptą į kitą tinklą.

„Tele2" išplatintame pranešime teigiama, kad šie tarifai naudingi ilgalaikę veiklos strategiją pasirinkusioms bendrovėms, o jų kaita atneštų naudą bendrovėms, kurios pasirinko ne tokią sėkmingą strategiją ir mažėjant klientų skaičiui šio mokesčio sumoka daugiau nei gauna.

„Pakeitus skambučių užbaigimo mokestį, bus dirbtinai perskirstytos pajamos, kurias operatoriai gauna vieni iš kitų. Tai bus naudinga tik daliai paslaugų teikėjų, priklausančių tai pačiai verslo grupei", – išplatintame pranešime teigia „Tele2".

Bendrovės nuomone, net sumažinus skambučio užbaigimo mokestį, naujai bendrovei būtų pernelyg sudėtinga įeiti į Lietuvos rinką, nes tarifai už pokalbius yra labai maži, pavyzdžiui, 0,07-0,09 Lt/ min. visą parą ir į visus tinklus, o investicijos didelės.

„Neįvertinama ir tai, kad tinklų sujungimo mokestis Lietuvoje, kai skambutis užbaigiamas mobiliojo ryšio tinkle, atitinka Europos Sąjungos šalių vidurkį. Tuo tarpu analogiškas mokestis, taikomas skambutį baigiant fiksuotojo ryšio tinkle, yra vienas aukščiausių ES šalyse", – rašoma „Tele2" pranešime.

Tuo tarpu RRT direktoriaus pavaduotoja Diana Korsakaitė DELFI sakė, kad sprendimas dėl judriojo ryšio skambučio užbaigimo mokesčio dar nėra priimtas, buvo surengta tik vieša konsultacija. Šis sprendimas, anot jos, „būtų geriausia išeitis visiems rinkos dalyviams", o dėl jo piktinasi vienintelis „Tele2".

„Jūs būdama tinklo A klientė skambinate į tinklą B ir kaip vartotoja už minutę mokate 7 ct, tačiau jūsų operatorius kitam operatoriui už jūsų skambutį sumoka 36 ct/min. Jūs manote, kad jis labdarą daro? Versle labdaros niekas nedaro. (...) Iškart kyla klausimai: iš ko jis padengia skirtumą? Ar čia nėra kryžminio subsidijavimo (draudžiamo konkurencijos teisės – DELFI), kai nekonkurencingų paslaugų pagrindu gaunamos pajamos gali padengti konkurenciniu būdu teikiamų paslaugų negautas pajamas? Mes manome, kad palaipsniui einant situacija turėtų susinormalizuoti", – tvirtino pašnekovė.

Šiuo metu rengiamas modelis, kuriuo remiantis turėtų būti apskaičiuojamos didmeninių paslaugų kainos. Jas mažinti ketinama kasmet tam tikrais etapais, pavyzdžiui, 20 proc. nuo kitų metų.

Anot jos, RRT dar 2005-2006 m., remdamasi Europos Komisijos rekomendacija, atliko didmeninių mobiliojo ryšio paslaugų konkurencingumo tyrimą ir įpareigojo operatorius sutvarkyti sąnaudų apskaitą ir nustatyti į sąnaudas orientuotas kainas.

Šis sprendimas buvo apskųstas teismui ir 2008 m. pavasarį, apkeliavus visas teismų instancijas, buvo nuspręsta, kad sprendimas yra teisėtas ir jį reikia vykdyti.

Europos Komisijos duomenimis, mobiliojo ryšio skambučių užbaigimo tarifas ES svyruoja nuo 7ct iki 62 ct už minutę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją