„Gemius“ SA skelbia informaciją apie pačias populiariausias operacines sistemas, naršykles ir paieškos sistemas, kuriomis naudojasi interneto vartotojai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Šie duomenys yra surenkami iš milijonų interneto vartotojų, besilankančių svetainėse, kurias apima „gemiusTraffic“ tyrimas. Lankytojai yra atpažįstami pagal slapukų failus, kurie yra priskiriami jų naršyklės profiliui

Remiantis savaitiniais (rugsėjo 16-22 d.) duomenimis, dažniausiai naudojamos operacinės sistemos Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje priklauso „Windows“ šeimai. Baltijos valstybėse maždaug 99% kiekvienos šalies puslapių atidarymų buvo atlikta lankytojų, besinaudojančių būtent šios rūšies operacine sistema. Baltijos šalyse labai maža procentinė dalis vartotojų turi „Unix“ šeimos operacines sistemas (atitinkamai šios šeimos operacinės sistemos turėtojai atliko 1,7% šalies puslapių atidarymų Estijoje, 0,9% - Latvijoje ir 0,6% - Lietuvoje).

Nepaisant "Windows XP“ operacinės sistemos platinimo nutraukimo, ji išlieka plačiai naudojama tiek Lietuvoje (88,2% šalies puslapių atidarymų), tiek Latvijoje (86,5% šalies puslapių atidarymų), tiek ir Estijoje (78,9% šalies puslapių atidarymų). Tačiau „Windows XP“ operacinės sistemos rinkos dalis Baltijos šalyse per metus (lyginant su 2007 m. rugsėjo 18 d. - 2007 m. rugsėjo 24 d. duomenimis) sumažėjo – daugiausia Estijoje (9 procentiniais punktais).

„Windows Vista“ mažiausią (iš visų Baltijos valstybių) rinkos dalį užima Lietuvoje (9,8%), šiek tiek didesnę - Latvijoje (10,3%) ir didžiausią - Estijoje (16,2%). Minėtose valstybėse dar mažesnį populiarumą turi „Linux“ operacinė sistema. Lietuvos, Latvijos ir Estijos interneto vartototų šiemet „Windows Vista“ ir „Linux“ yra populiaresnės nei 2007 metais.

Baltijos šalyse vyraujanti naršyklė yra „Microsoft Internet Explorer“. Labiausiai paplitusi ji yra Estijoje (užima net 64,8% rinkos dalies), šiek tiek mažiau - Lietuvoje (61,3%) ir Latvijoje (57,1%). Tačiau jos populiarumas šiek tiek krenta lyginant su praėjusių metų rezultatais.

Antroji vieta kiekvienoje šalyje tenka „Firefox“ naršyklei. Estijoje ji užima 30,9%, Lietuvoje – 29,3%, o didžiausią rinkos dalį (35,8%) ji užima Latvijoje. „Opera“ pasirenkama dar rečiau. Mažiausiai ji paplitusi Estijoje (2,6% rinkos dalies). 5,6% šalies puslapių atidarymų buvo atlikta Latvijos ir 7,5% Lietuvos interneto vartotojų, turinčių „Opera“ naršyklę. „Firefox“ ir „Opera“ naršyklių naudojimas tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos lankytojų auga. Labiausiai „Firefox“ užimama rinkos dalis išaugo Lietuvoje: apie 10 procentinių punktų per metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją