Daugybė tinklalapių

Internete gausu orų prognozių svetainių: yra ir specializuotų tinklalapių, prognozes pateikia didieji portalai, taip pat naujienų tinklalapiai. Orų prognozė piktogramomis pateikiama ir portale kaunodiena.lt.

Tiems, kam malonus atradimo džiaugsmas, galima pasiūlyti išsirinkti mėgstamiausią orų prognozių svetainę. Paprasčiausia būtų interneto paieškos laukelyje nurodyti „weather in“ ir prirašyti jus dominantį miestą.

Pavyzdžiui, aš dažniausiai naudojuosi suasmenintame funkcionaliame „iGoogle“ esančia orų prognoze Lietuvoje. Tokią pat galimybę siūlo ir konkuruojantys portalai: „Microsofto“ my.live.com, yahoo.com. Malonu, kad tinklalapiuose „Google“ ir „Microsoft“ prognozės pateikiamos ir lietuvių kalba, tik yahoo.com portalas lietuviškai „nešneka“.

Piktogramomis, grafiškai pateikiama pagrindinė nuo 2 iki 4 dienų prognozė: krituliai, vėjas, santykinis oro drėgnumas ir temperatūra. Visuose portaluose galima nustatyti, kad būtų rodomos kelių miestų orų prognozės.

Suasmeninti orai

Norint turėti prognozę portaluose google.com, live.com ar yahoo.com, reikia užsiregistruoti ir susikurti asmeninį tinklalapį. Tuomet jame nustačius lietuvių kalbą reikia spustelėti „Įtraukti dalykėlius“ ir pasirinkti „Naujienų“ kategoriją –

čia ir yra programėlė „Orai“. Live.com portale tai padaryti truputį sunkiau. Jei susikuriamas asmeninis tinklalapis, orų prognozė iškart įtraukiama į jį, kitu atveju gali tekti perjungti live.com kalbą į anglų, spustelėti „Add stuff“, tada – „Gadgets“, „News, Finance and Weather“ ir čia rasite „Weather Forecast“. Paskui jau galima vėl grįžti prie lietuviškos live.com sąsajos ir nurodyti reikiamus miestus.

Yahoo.com portalas mažiausiai pritaikytas lietuvių kalbai. Užsiregistravus svetainėje ir pasirinkus „My Yahoo“, reikia spustelėti „Add Content“ ir žvilgtelėti į „My Yahoo! Essiantials“. Čia yra punktas „Weather“. Beje, kurį laiką apie orus už lango spręsdavau rytą užmetęs akį į prognozes „iGoogle“ puslapyje ir turiu pripažinti, kad jos retai nuvylė.

Ir yahoo.com, ir live.com suasmenintuose portaluose spustelėjus pele orų prognozių skyrelio antraštę galima persikelti į specializuotas orų svetaines (weather.yahoo.com, weather.uk.msn.com). Jose nurodytos detalios prognozės, meteorologiniai žemėlapiai.

Prognozės kelionėms

Tačiau jeigu reikalingos tik orų prognozės, kurti suasmenintų tinklalapių galbūt ir neapsimoka, geriau naudotis specializuotomis svetainėmis.

Viena išsamiausių – „Weather Underground“ (wunderground.com) svetainė, jos didžiausias pranašumas toks, kad pagrindinė informacija pateikiama lietuviškai. Bet ir be to ji itin patogi. Pasirinkus miestą galima gauti išsamius meteoroginius duomenis, nurodomi ir tokie dalykai kaip saulėtekio ir saulėlydžio laikas, dienos šviesos trukmė, mėnulio fazė. Pateikiamos savaitės atskirų dienų ir naktų orų prognozės. Pasirinkus vietovę rodomas vaizdas iš palydovo – galima matyti, ar dangus apsiniaukęs.

Yra specialios funkcijos planuojantiems keliones: galima nurodyti laikotarpį, vietovę, į kurią vykstama, ir gaunami istoriniai duomenys apie orus, pavyzdžiui, vidutinė to laikotarpio temperatūra, jos rekordai ir procentinė tikimybė, kad dienos bus karštos arba saulėtos.

Wunderground.com pateikia ir jūrines prognozes, siūlo temperatūros, vėjo, kitus žemėlapius ir – jau meteorologams entuziastams – meteorologinius modelius. Portalas turi ir kiek paprastesnę versiją, skirtą mobiliesiems telefonams.

Siūlo ir programėles

Kas supranta rusiškai, tikrai gera svetainė yra gismeteo.ru. Joje pateikia 3, 5, 7 arba 10 dienų orų prognozės, žinoma, nevienodai išsamios. Greta įprastų – kritulių, temperatūros, vėjo – pateikiamos ir slėgio prognozės. Taip pat prie svetainės galima prisijungti per mobilųjį telefoną naudojant WAP naršyklę.

Joje galima rasti įvairiausių žemėlapių: orų, temperatūrų, kritulių, debesuotumo. Svetainė padaryta kiek painokai, bet įgudus nėra bėdų rasti reikiamą informaciją. Svetainėje siūlomos turizmo, oro skrydžių visame pasaulyje paslaugos.

Fan.gismeteo.ru galima rasti įvairių programų ir priemonių informacijai apie orus pateikti kompiuteryje: naršyklių specialių priedų, besikeičiančių darbalaukio fonų ir kita.

Panašių programėlių, automatiškai atnaujinančių informaciją, galima rasti ir kitose svetainėse: „Accuweahter.com“ (tinyurl.com/2kw9xf), „Yahoo! Widget Engine“ (tinyurl.com/3g5bwl).

Galų gale yra lietuviška Hidrometeorologijos tarnybos svetainė meteo.lt. Galimybėmis ji, žinoma, nusileidžia užsienietiškoms. Informacija nelabai išsami, bet elementariam smalsumui patenkinti to pakanka: yra 5 dienų orų prognozės Lietuvos miestuose, galima pamatyti palydovines nuotraukas, sužinoti faktinius orų duomenis, vandens temperatūrą įvairiuose telkiniuose. Pateikiamos ir skaitmeninės Europos miestų orų prognozės.

Be to, svetainėje galima rasti ir įvairių meteorologinių reiškinių Lietuvoje rekordus, patarimų, senolių išminties apie orus. Vis dėlto meteo.lt labiau tinkama susipažinti ar sekti orus Lietuvoje.