Tyrimo metu nustatyta, kad interneto naršyklės dažnai tampa silpniausia saugumo grandimi, per kurią programišiai gali perimti kompiuterio kontrolę. Kai tai įvyksta, įsilaužėliai vartotojo kompiuteryje gali laisvai atlikti įvairius veiksmus, pavyzdžiui, pavogti asmeninius duomenis ar paversti kompiuterį brukalų platinimo centru.

Nors daugelis naršyklių kūrėjų, jų produktuose aptikus saugumo spragų, pasiūlo atnaujinimų, gali praeiti dienos, savaitės ar net mėnesiai, kol juos vartotojai parsisiųs ir įsidiegs. Iki to laiko kompiuteriai būna atviri grėsmėms. Vis tik tai ne vien vartotojų kaltė. Kaip teigė tyrėjai, interneto naršyklių atnaujinimą galėtų palengvinti ir patys jų kūrėjai.

Ištyrus dažniausiai naudojamas naršykles paaiškėjo, jog geriausia situacija tarp „Firefox" vartotojų - 83,3 proc. jų naudojo naujausią naršyklės „Firefox" versiją; naujausią „Safari" versiją buvo įsidiegę 65,3 proc. jos vartotojų, naujausią „Opera" versiją - 56,1 proc. jos vartotojų, o naujausią „Internet Explorer" - 47,6 proc. jos vartotojų.

Anot tyrimo autorių, „Firefox" pirmąją vietą užėmė dėl automatiškai vykdomų atnaujinimų, kuriuos galima įdiegti vieno mygtuko spustelėjimu. Tyrimas parodė, kad praėjus trims dienoms nuo tada, kai išleidžiamas atnaujinimas, daugelis "Firefox" vartotojų būna jį įsidiegę.

Tuo metu „Opera" savo vartotojams tik praneša apie pasirodžiusį atnaujinimą. Norint jį įdiegti, reikia specialiai eiti į naršyklės svetainę ir jį iš ten parsisiųsti. „Safari" naudoja atskirą atnaujinimo įrankį, kuris patikrina informaciją apie atnaujinimus kas tam tikrą laiko tarpą. „Microsoft" atnaujinimus savo naršyklei „Internet Explorer" išplatina kiekvieno mėnesio antrą antradienį.

Kaip pažymėjo tyrėjai, šie laiko tarpai tarp pastebėtų naršyklių saugumo spragų ir jų atnaujinimų yra kritiškai svarbūs, nes per tą laiką vartotojų kompiuteriai yra neapsaugoti nuo įsilaužimų, o kuo jis ilgesnis, tuo saugumo grėsmė didesnė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją