Penki dalyviai iš Lietuvos

Kritikuota už chaotiškumą, šiųmetė paroda bus trumpesnė, aiškesnė, labiau pritaikyta specifiniams lankytojų poreikiams. Joje pristatomi produktai ir paslaugos suskirstytos į verslo, viešojo sektoriaus, namų ir technologijos segmentus.

Be to, parodą papildys ir naujos konsultacijų bei paslaugų, mokymosi ir žinių sprendimų bei inovatyvaus dizaino kategorijos.

Išplėstas ir „CeBIT“ parodoje vykstančių konferencijų ciklas, taip pat pirmą kartą bus rengiamos specialios diskusijų sesijos ekspertams. Vieni aktualiausių pranešimų – ekologiškos technologijos, „Web 2.0“ interneto sprendimai, e. valdžia, mobilioji komunikacija, sveikatos apsauga ir karjeros IT srityje populiarinimas.

Užsienio žiniasklaida pastebi, kad „CeBIT“ pralaimi kovą rudenį Berlyne vykstančiai IFA ir keletą mėnesių anksčiau Las Vegase (JAV) – „Consumer Electronics Show“, kurios abi labiau traukia vartotojų akį. „CeBIT“ šįmet ir toliau mėgins vilioti profesionalus.

Šįmet parodoje dalyvaus ir 5 įmonės iš Lietuvos: „Teltonika“, „Acme Baltija“, „Wilibox“, „Penki kontinentai“ ir „Aiva sistema“.

„Priešingai nei kitos bendrovės, parodoje dalyvausime pirmą kartą. Tačiau tikimės, kad mūsų pristatoma verslo automatizavimo programa „Aiva 9001“ sulauks susidomėjimo“, – BNS sakė „Aivos sistemos“ generalinis direktorius Robertas Šertvytis.

Dėmesys ekologiškoms IT

Pasauliui sprendžiant klimato kaitos galvosūkį, daug dėmesio „CeBIT“ parodoje bus skiriama ekologiškoms informacijos ir komunikacijos technologijoms. Apskaičiuota, kad gaminant IT įrangai reikalingą energiją išskiriamo anglies dioksido kiekis visame pasaulyje beveik prilygsta lėktuvų išmetamam.

Kaip tvirtina parodos organizatoriai, į IT sektoriaus įtaką sprendžiant klimato kaitos problemas dažnai yra neatsižvelgiama. Tačiau prie mažesnio taršos kiekio gali prisidėti efektyviau energiją naudojantys sprendimai.

Kita vertus, ciniškai nusiteikę kritikai pabrėžia, kad už „žaliosios IT“ slypintys pinigai yra mažiausiai tiek pat svarbūs, kiek ir gamtos išsaugojimas – IDC skaičiavimais, didėjančios energijos sąnaudos sudaro apie 50 proc. serverio įsigijimo kainos. Akcentuojama, kad energijos taupymo galimybės IT srityje dar neišsemtos.

Daugelis įrangos gamintojų nuolatos pasiūlo našiau energiją naudojančių produktų – nuo nešiojamųjų kompiuterių iki serverių. Vis dėlto rinkoje stinga „protingų“ IT sprendimų, kurie galėtų efektyviai valdyti įrangą, taupiau paskirstyti energiją ir taip prisidėtų prie švaresnės aplinkos.

Mobilioji TV

Kita jau ilgą laiką iš dėmesio centro nesitraukianti „CeBIT 2008“ kryptis – mobiliosios technologijos. Šiuo metu įsigalintis mobilusis internetas ateityje turėtų užtikrinti didžiausią telekomunikacijų bendrovių pajamų dalį.

O tradicinės telefonijos paslaugos pradeda užleisti vietą.

Parodos rengėjų duomenimis, tik keturios iš dešimties telekomunikacijų bendrovių savo pajamas ateityje planuoja didinti iš balso paslaugų.

Dar vienu parodos akcentu turėtų tapti jau artimiausiu metu Europoje startuosianti mobilioji skaitmeninė televizija.

„CeBIT“ parodoje bus siūloma išbandyti pirmuosius telefonus su mobiliosios TV imtuvais.

Numatoma, kad ateityje mobiliosios TV galimybės bus diegiamos ir į delninukus, navigacijos įtaisus ir nešiojamuosius kompiuterius.

Laukiama, kad Vokietijoje mobiliosios TV era prasidės transliacijomis iš šių metų Europos futbolo čempionato.

Patogūs skaitmeniniai namai

Skaitmeninėms technologijoms vis didesnę vietą užimant ne tik žmonių gyvenime, bet ir jų namuose, viena parodos dalių – ekspozicija „digital living @ future building“ bus skirta interjerui.

Parodoje bus pristatoma apie 20 skirtingų patalpų nuo namų biuro, svetainės, miegamojo iki virtuvės ar net vonios.

Visos patalpos bus visiškai įrengtos, apstatytos baldais su vaizdo ir garso sistemomis, plačiaekraniais televizoriais, įvairialype įranga, interaktyvia pramogų įranga, namų automatizavimo ir infrastruktūros sprendimais.

„CeBIT 2008“ organizatoriai tikisi, kad ši parodos dalis padės geriau įsivaizduoti, kaip atrodys namai ir kaip į juos bus integruojamos skaitmeninės technologijos ateityje.