Todėl nuo šiol Didžiosios Britanijos interneto paslaugų teikėjai privalės imtis atitinkamų veiksmų, kad užkirstų kelią nelegaliai siųstis bylas.

Pagal reikalavimus bus taikomas „trijų kirčių“ režimas: iš pradžių nusižengusiam vartotojui ateis įspėjamasis e. laiškas. Jei situacija nesikeis, bus laikinai išjungtas ryšys, o nusižengus trečią kartą – nutraukiamas kontraktas su klientu. Jei interneto paslaugų teikėjai nevykdys reikalavimų, susidurs su rimtais kaltinimais ir privalės pateikti reikalingą informaciją apie vartotoją.

Danijoje panašų reikalavimą didžioji dalis interneto paslaugų teikėjų ignoravo – esą taip jie įvaromi į kampą ir žlugdomas verslas. Siekdamas uždaryti vieną didžiausių bylų keitimosi portalų thePirateBay.org, Danijos teismas išleido reikalavimą šalies interneto paslaugų teikėjams neleisti, kad šalies internautai prisijungtų prie šios svetainės. Tačiau pastarieji pasirodė gudresni ir greitai rado išeitį, kaip apeiti šį draudimą.

Sunku kovoti

Lietuvoje veikianti tarptautinė autorių teisių gynimo asociacija „Nordisk Copyright Bureau“ (NCB) pagal pasirašytas sutartis su užsienio organizacijomis rūpinasi įvairaus pobūdžio kūryba, įrašyta ne tik į kompaktinius ar skait-meninio vaizdo diskus, bet ir skelbiama internete.

Pasak asociacijos vadovo Dariaus Vaitiekūno, nėra nė vieno lietuviško puslapio, kuris būtų pasirašęs sutartį su LATGA-A ir muziką platintų legaliai. Nors paprastai dauguma portalų savininkų būna geranoriški ir sutinka pašalinti nelegalų turinį, vadovas pripažino, jog iš esmės tai kova su vėjo malūnais, nes veiklą apsunkina galimybė turėti puslapį užsienio serveriuose.

Dėl šios priežasties NBC bendradarbiauja su olandų ir austrų antipiratinėms organizacijomis, tačiau galutinis rezultatas netenkina. Pasak D.Vaitiekūno, Lietuvoje nėra centralizuotos veiklos, kad būtų rūpinamasi ne tik fizinėmis, bet ir kitomis laikmenomis. Jo manymu, čia turėtų dalyvauti Kultūros ir Teisingumo ministerijos ar net Muitinės departamentas.

Privalo atlyginti

Lietuvoje dar niekas nebuvo nubaustas, kad internete platina autorines teises pažeidžiantį turinį. Tačiau ar galima lyginti piratavimą pardavinėjant diskų kopijas turguje su vartotojų muzikos ar filmų dalijimusi?

A.Vaitiekūnas pripažino, kad šiuo atveju iš dalijimosi niekas nepasipelno, tačiau kūrinių autoriai praranda pinigus, į kuriuos jie turi teisę už kūrybos panaudojimą. Tie patys dalijimosi bylomis portalai gauna pelną iš reklamos puslapyje. Ir tai vis vien uždarbis, net jei lėšos investuojamos į pačią veiklą.

„Yra įvairių verslo modelių, tenkinančių abi šalis. Tačiau išsiversti be kontrolės neįmanoma, nes visada atsiras tokių, kurie manys, jog muzika turi būti nemokama. Todėl čia labai svarbu ir visuomenę šviesti“, – reziumavo A.Vatiekūnas.

Daugiau teisėto turinio

Didžiausias interneto paslaugų teikėjas Lietuvoje – bendrovė „Teo“ – bendradarbiauja su visomis šalyje aktyviai veikiančiomis organizacijomis, ginančiomis autorių teises. Kompanija yra viena iš savireguliacinio susitarimo pradininkių ir aktyvių dalyvių. Šis susitarimas pasirašytas 2004 m. su stambiosiomis interneto paslaugų teikėjomis ir autorių teises ginančiomis organizacijomis.

Pasak vyriausiojo bendrovės juriskonsulto Pauliaus Pakutinsko, „Teo“ neturi teisės tikrinti turinio, kuriuo keičiasi vartotojai. Vien stebint turinį reikėtų turėti pakankamai kompetencijos atskirti teisėtus ir neteisėtus kūrinius. Tai gali atlikti tik autorių įgalioti asmenys ar organizacijos.

„Neteisėto turinio problema yra globali ir labai sunkiai kontroliuojama. Nėra nė vienos pasaulio valstybės, kurioje neteisėto turinio klausimas būtų visiškai išspręstas. Akivaizdūs pokyčiai galimi tik kintant vartotojų kultūros lygiui, atsiradus daugiau teisėto turinio, bendradarbiaujant visoms suinteresuotoms organizacijoms ir asmenims. Tačiau, be abejonės, didžiausią iniciatyvą turi rodyti autoriams atstovaujančios organizacijos“, – teigė P.Pakutinskas.

Bendrovė šiuo metu siūlo kaip GALA paslaugos dalį vaizdo filmų nuomą neišeinant iš namų ir taip didina legalaus turinio kiekį. Pašnekovo manymu, represinės priemonės situaciją paveikti gali tik iš dalies. Tai rodo ir pasaulinė praktika. Sparčiai tobulėjant technologijoms griežta kontrolė labai kebli. P2P labai geras pavyzdys. Pasirodžius šiam bylų keitimosi būdui, centralizuota kontrolė tapo dar sudėtingesnė.