Atsparesnis smūgiams

Mažieji „EeePC“ kompiuteriai sulaukė stulbinamo populiarumo. „EeePC“ priskiriamas „subnotebook“, t. y. sumažintų nešiojamųjų kompiuterių klasei. Dar geriau būtų sakyti, kad tai – antras asmeninis kompiuteris, kai pirmasis yra normalaus dydžio nešiojamasis arba stalinis kompiuteris. Jis patogus nešiotis, greitai pasižymėti pastabas, naršyti internete arba prireikus skubiai parengti dokumentą ar pateiktį.

Tačiau šį straipsnį parašęs „EeePC“, jo peržiūrėti ir parengti spaudai persėdau prie didesnio nešiojamojo kompiuterio – juo tai daryti pasirodė gerokai patogiau, nes vienu metu ekrane matyti daugiau teksto. Bet tai gali būti tik įprotis.

Pagrindinis šio kompiuterio panašumas, žinoma, yra užimama vieta ir taupiai vartojama elektros energija. 4 celių baterijos pakako maždaug 2,5 val. dirbti prisijungus prie tinklo. Be to, kompiuteris yra atsparesnis išorės poveikiui, kratymui, nes jame nėra besisukančio standžiojo disko. Informacijai saugoti naudojama integruota SD HC (angl. Secure Digital High Capacity) atminties mikroschema. Tokios pat kortelės dedamos ir į šiuolaikinius skaitmeninius fotoaparatus.

Atminties kortelės išsiskiria ir greitesniu, tylesniu veikimu – kompiuteris greitai įsikrauna ir net keista, kad paleidžiant programą negirdėti tylaus traškėjimo, kurį paprastai skleidžia standusis diskas.

„Linux“ netrikdo

Išbandytame „EeePC 701“ modelio kompiuteryje veikia „Linux“ operacinė sistema, tačiau dėl to nekyla jokių nepatogumų. Sąsaja yra labai intuityvi, žinoma, pasistengta nukopijuoti nuo „Windows“: veikia ir „Alt+Tab“ klavišų kombinacija, taip pat – „Alt“ ir skaičiaus kombinacija, leidžianti įvesti skaičių, kai yra įjungtas lietuviškų raidžių režimas.

Be to, kompiuteryje įdiegtas „OpenOffice“ programų paketas, taip pat „Google“ dokumentų paslaugos, elektroninio pašto tarnybų nuorodos, „Skype“ programa, „Firefox“ naršyklė, interneto žinučių programa, PDF dokumentų skaitymo priemonė ir kitos programos.

Kadangi šios programos yra ir įprastame kompiuteryje, neteko ilgai ieškoti kur ir ką spausti. Visos standartinės programos ir priemonės yra suskirstytos į keletą didelių skyrių: „Internet“, „Work“, „Learn“, „Play“, „Settings“ ir „Favorites“. Prisijungti prie apsaugoto belaidžio namų tinklo nebuvo sunku.

Netrukus Lietuvoje turėtų pasirodyti šių kompiuterių ir su įdiegta „Windows XP“ operacine sistema, 8 GB talpos integruota SD HC atmintine ir 1 GB talpos operatyvine atmintimi. Išbandytame modelyje, kuriame įdiegta „Linux“ operacinė sistema, yra 4 GB talpos atmintis, kurios lieka kiek mažiau nei pusė – apie 2,3 GB užima sisteminė programinė įranga. Yra ir jungtis šiai atminčiai išplėsti. Ją galima padidinti ir naudojant papildomas SD ar MMC korteles, jų skaitytuvas, taip pat ir atmintukas yra integruoti. Kompiuteryje yra 3 USB jungtys.

Tiesa, kai kurie nagingi entuziastai sugebėjo įdiegti „Windows XP“ sistemą, o internete buvo galima rasti aprašytų pavykusių bandymų įdėti mažąjį diskinį kaupiklį į korpusą.

„Asus EeePC“ širdis – „Intel Mobile“ procesorius, operatyvioji 512 MB atmintis (RAM). Ekrano šonuose įmontuoti garsiakalbiai, išorinis mikrofonas, interneto kamera.

Reikia laiko įprasti

Kalbant apie nepatogumus: itin mažas kompiuteris turi trūkumų, nes dėl mažumo tenka kažką aukoti. Pirmiausia – klaviatūrą. Mygtukai yra itin maži ir reikia pasipraktikuoti prieš einant su šiuo kompiuteriu į „mūšį“. Kai kurių klavišų išdėstymas yra kitoks, iš pradžių nuo klaviatūros sunku ir akis nuleisti.

Bet po kelių valandų darbo aklai spausdinant pasitaiko jau tik kelios klaidos. Kiek kietokas yra integruotos pelės žymeklio valdymo mygtukas – jį sunku spausti.

Nepatogumas – mažas ekranas, ne visų programų langai į jį telpa. Pavyzdžiui, kai kurie nustatymai, punktai lieka už ekrano. Ta pati bėda ir dėl „Google“ dokumentų – paskutinis žodis eilutėje jau nematomas. Manytina, kad tam reikėtų tiesiog pakoreguoti programinę įrangą.

Be to, naudojant „Linux“ operacinę sistemą neveikia mobiliojo interneto modemai, jungiami per USB jungtį.

Žinant kainą – apie 1100 litų – šiam kompiuteriui galima nemažai atleisti, tačiau vis dėlto norėtųsi kiek didesnio ekrano. Tiesa, dirbant prie stalo, ir šį kompiuterį galima padaryti patogų: yra kito ekrano prijungimo jungtis, o trijų USB jungčių pakanka prijungti klaviatūrai, pelei ir išoriniam diskiniam kaupikliui. Štai jums ir darbo vieta. Galų gale dauguma mažesnių itin mobilių kompiuterių kainuoja bent 5 kartus daugiau, nes juose yra labai daug papildomų funkcijų.