„INF/Autorun“ tipo virusams priskiriamos įvairios kenkiančios programos, kurios, pakeitusios failą „autorun.inf“, į kompiuterį patenka per išorines duomenų laikmenas (dažniausiai tai būna USB atmintinės). Šio tipo virusai jau antrą mėnesį iš eilės užima aukščiausią vietą virusų dešimtuke.

Tuo metu į antrą vietą sausio mėnesį pakilo „Pacex.gen“ virusai, kurių paplitimas siekė apie 2,75 procento. Šios kenksmingos programos „pasislepia“ po standartiniais operacinės sistemos procesais, jos dažniausiai naudojamos slaptažodžiams vogti. Pastariesiems virusams šiek tiek nusileido į kompiuterį nepageidaujamas reklamas siunčianti programa „Adware.Virtumonde“, pagal 2,74 proc. paplitimą užėmusi trečiąją vietą.

Nedaug nuo šios programos atsiliko ir ketvirtoje ESET dešimtuko vietoje atsidūrę „Obfuscated.A1” tipo virusai, kurių aptikimo dažnis sausio mėnesį siekė 2,66 procento. Šie virusai išsiskiria tuo, kad kompiuteryje funkcionuoja modeliuodami įprastus operacinės sistemos procesus ir taip gali išvengti saugumo sprendimų. Penktą vietą su 2,24 proc. siekusiu paplitimu užėmė programos „Adware.Virtumonde“ atmaina „Adware.Virtumonde.FP“, kompiuteryje galinti atverti daug nepageidaujamų reklaminių langų.

Šeštoje dešimtuko vietoje – kompiuterio vartotoją šnipinėjanti ir į naršomus tinklapius specializuotas reklamas įkelianti programa „Adware/Ezula“. Jos aptinkamumas sausio mėnesį siekė 1,71 procento. Trojos arklys „TrojanDownloader.Ani.gen“, kuris naudojasi operacinės sistemos „Windows“ spraga pelės žymeklio animacijose, užėmė septintą vietą, o jo paplitimas siekė 1,25 procento.

Aštuntoje ESET virusų dešimtuko vietoje atsidūrė slaptažodžius vagiantis virusas „Agend.NDP“ (1,19 proc.). Paskutiniąsias dešimtuko vietas užėmė Trojos arklys „TrojanDropper.Agent.DGO“ (1,18 proc.) ir interneto žaidėjus puolantis virusas „PSW.OnLineGames.KDP“ (1,15 proc.).

ESET populiariausių mėnesio virusų dešimtukas sudaromas pagal grėsmių stebėjimo sistemos „ThreatSense.Net“ duomenis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją