Jungiamas į sistemą

„Squeezebox“ yra sukurtas būti namų garso sistemos dalimi. Jame nėra integruotų garsiakalbių, tik garso jungtys (ausinių, dviejų kištukų RCA lizdai, skaitmeninio signalo jungtys), per kurias galime prijungti stiprintuvą ir garsiakalbius.

Įtaise yra laidinio kompiuterių tinklo („Ethernet“) jungtis, taip pat belaidžio „Wi-Fi“ ryšio integruotas adapteris. „Squeezebox“ gali priimti MP3, AAC, WMA, „Ogg“, FLAC, „Apple Lossless“, „WMA Lossless“ bei WAV garso formatus.

Jis reguliuojamas nuotolinio valdymo pulteliu. Tačiau ant paties aparato nėra jokių mygtukų – tai kartais gali būti trūkumas. Šiuo pulteliu nustatomi ir įtaiso prisijungimo prie tinklo parametrai.

Valdomas per tinklą

„Squeezebox“ naudojamas dvejopai: jungtis prie „SqueezeNetwork“, kuriame galima pasinaudoti įvairiomis transliavimo paslaugomis, arba į kompiuterį įdiegus „SlimServer“ programinę įrangą naudotis jame esančiais muzikos archyvais.

„Squeezebox“ galima valdyti ir „SlimServer“ programine įranga per tinklą. Kadangi grotuvas jungiamas prie kompiuterio pagal šio IP adresą, teoriškai galima jį valdyti ir iš prie kito tinklo prijungto kompiuterio, nors pats šios galimybės nebandžiau.

„SqueezeNetwork“ taip pat leidžia valdyti kai kurias grotuvo funkcijas, tik tam reikia prisijungti prie squeezenetwork.com svetainės.

„SqueezeBox Home“ taip pat turi internetinių radijo stočių sąrašus, tačiau per „SqueezeNetwork“ galima pasiekti tam tikras papildomas paslaugas, pavyzdžiui, tarnybą „Pandora“. „Squeezebox Home“ galima paleisti groti ir bet kokią internetu transliuojamą radijo stotį.

Tiesa, tą patogiau daryti pasitelkus kompiuterį su „SlimServer“ programine įranga, nes nukopijuoti nuorodą iš tinklalapio yra patogiau, negu ją įvesti nuotolinio valdymo pulteliu, kaip mobiliajame telefone.

Kainuoja beveik 1000 litų

Kompiuteryje muzikos archyvus naršyti kiek nepatogu, nes rikiuojant pagal abėcėlę neišskiriami failai ir katalogai. Todėl patogiau susidaryti grojaraščius ar visą muziką suskirstyti į katalogus, arba naudotis „Random Mix“ funkcija, kuri gros atsitiktine tvarka parinktus kūrinius.

Tačiau įdiegiama „Slim Server“ iš kompiuterio disko kažkaip automatiškai suformuoja grojaraščius, tiesa, ne visi katalogai užfiksuojami kaip grojaraščiai. Be to, ji perima ir kitus kompiuteryje esančius grojaraščius.

„Squeezebox“ gali būti naudojamas kaip miegamojo radijas – jame yra laikrodis, žadintuvas. Prisijungus prie „SqueezeNetwork“ galima užsisakyti „podcast“ (įgarsintų žinių, naujienų) transliacijas, į ekraną gauti trumpas naujienas iš tokių šaltinių kaip BBC. Grotuve yra kelios garso signalo jungtys – optinė SPDIF, dviejų kištukų RCA, taip pat ausinių lizdas.

Toks grotuvas patogus gyvenant dideliame name, kai kompiuteris yra laikomas, pavyzdžiui, darbo kabinete. Tada pakanka turėti šį įtaisą svetainėje, kad būtų galima klausytis kompiuteryje esančios muzikos.

Tačiau tai, kad tik įjungus grotuvą tenka kovoti su tokiais terminais kaip IP adresas, DHCP, WPA, rodo, jog šis prietaisas skirtas tikriems technologijų entuziastams, angliškai dar vadinamiems geek. Galų gale jis ir kainuoja beveik 1 tūkst. litų.