Kadangi nėra įstatymų, reglamentuojančių ne azartinius lošimus, kuriems turėtų būti priskirti ir kompiuteriniai žaidimai, iki vidurnakčio negrįžtančių vaikų tėvai ieško interneto kavinėse.

Ieško šiose įstaigose pasimetusių mokinių ir mokyklų pedagogai, o kartais net ir policininkai. Suranda, nes kompiuterines kavines verslininkai dažniausiai įkuria šalia mokymo įstaigų, todėl suaugusiesiems pamokas praleidinėjančių mokinių toli ieškoti nereikia.

Interneto kavinių veiklos nereglamentuoja ir kitas įstatymas nepilnamečiai nėra apsaugoti nuo neigiamos viešosios informacijos, kurią randa interneto tinklapiuose.

Šiame teisės akte teigiama, kad nepilnamečiams nuo 23 valandos draudžiama rodyti smurtinę, erotinę ir kitokio neigiamo pobūdžio informaciją. Tačiau šios įstatymo eilutės niekas nepaiso ir vaikai nevaržomi gali naršyti pornografinius interneto puslapius nors ir visą naktį.

"Skerdyklės"

Dauguma LŽ pakalbintų pradinių klasių moksleivių puikiai žinojo, kas yra interneto kavinės ir ką jose veikti. Daugelis kompiuterių specialistų žargonu it žirnius išpylė pusiau angliškus, pusiau lietuviškus populiariausių kompiuterinių žaidimų pavadinimus. "Dažniausiai žaidžiame Konter Straiką (Counter Strike) ir Quaką (Quake), nes šitie žaidimai yra panašūs į kovinius filmus. Juose daug veiksmo: reikia daug šaudyti moderniais ginklais, bėgioti, kad tavęs nesužeistų. Vieną žaidimą galima žaisti keliais kompiuteriais", - kalbėjo dešimtmetis Rokas.

Jo paminėti žaidimai iš tiesų yra populiariausi, o juos žino didelis ir mažas kompiuterinių kavinių lankytojas. Tokie žaidimai specialiuose kompiuterijos žurnaluose vadinami skerdyklėmis.

"Kompiuterinių žaidimų liga serga ne visi mokiniai. Atsiranda keli, kurie pradeda nebelankyti pamokų ir nuolat, užmiršdami net pavalgyti, sėdi interneto kavinėse. Tėvų pinigus, duotus pietums, jie išleidžia kompiuterinėms pramogoms", - kalbėjo Vilniaus Mindaugo vidurinės mokyklos direktorė Ramutė Pilauskaitė.

Žaidė 4 paras

Interneto kavinių savininkai ir prižiūrėtojai neslėpė, kad didžioji dalis lankytojų yra vaikai ir paaugliai, iš jų per 90 procentų kavinėse susirenka pažaisti. "Paprastomis dienomis pagrindiniai mūsų lankytojai yra jauni žmonės - nuo pirmoko iki šešiolikmečio, savaitgaliais suvažiuoja vyresnė auditorija. Dieną valanda prie kompiuterio kainuoja 3, o naktį - 2 litus. Jei žmogus nori žaisti ar dirbti visą naktį - už tai jis turi mokėti 10 litų", - kalbėjo didžiausios Vilniuje interneto kavinės "Samsung arena" atstovas Andrius Novikas.

Daugelio interneto kavinių darbuotojai teigė, kad jau normalu, jei žmogus 2 paras negrįžta namo. "Buvo atvejis, kad vienas klientas pas mus užsibuvo 4 paras, tik trumpam išeidavo nusipirkti maisto. Miegojo irgi labai trumpai, pasidėjęs galvą ant stalo. Visą likusį laiką jis žaidė kompiuterinius žaidimus", - pasakojo vienos interneto kavinės savininkas.

Dirba 24 valandas

"Ne visi kompiuterinių žaidimų salonai ar kavinės turi teisę dirbti visą parą, tačiau dirba. Ant visų tokių įstaigų būna nurodytas darbo laikas. Pavyzdžiui, būna atvejų, kad ant salono durų parašyta - dirbame nuo 9 iki 22 valandos, tačiau įstaiga neuždaroma laiku ir dirba tol, kol būna klientų", - kalbėjo Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) komisarė inspektorė Živilė Mikėnaitė.

Anot Mikėnaitės, yra ir kita dėl interneto kavinių kylanti problema. Šios įstaigos tampa vaikų ir paauglių susibūrimo centrais, į kuriuos galima ateiti bet kada. Tokiose vietose ir šalia jų būna platinami narkotikai, vartojami svaigalai.

Per reidus policijos darbuotojai ne kartą rytais yra aptikę interneto kavinėse miegančių vaikų, kurių paiešką dar vakare paskelbė tėvai. Kol kas nėra įstatymų, kad galėtume bausti kavinių savininkus, dažniausiai turinčius tik patentus. "Turėtų būti griežtai reglamentuota savininko atsakomybė, nes dabar neaišku, kas galima, o ko ne. Pavyzdžiui, azartiniai lošimai yra reglamentuoti, o neazartiniai - užmiršti", - kalbėjo Mikėnaitė.

LŽ žiniomis, daugelis paauglių kompiuterinius žaidimus žaidžia iš pinigų. Lošėjų grupelė sudeda vadinamąsias "stavkes", kurios atitenka nugalėtojui.

Vaikams reklamos nereikia

Norint įkurdinti interneto kavinę, nereikia daug pastangų. Reikia išsinuomoti ar įsigyti patalpas, nupirkti kompiuterius, juos sujungti į vieną tinklą, užsisakyti spartų interneto ryšį ir paskelbti kavinės atidarymą. Tačiau ne visose vadinamosiose kavinėse galima vaišintis kava, tokia paslauga dažniausiai teikiama tik didžiosiose gerai įrengtose kompiuterių salėse.

Kuklesnės interneto kavinės dažniausiai įkuriamos miegamuosiuose miestų rajonuose šalia visą parą dirbančių maisto prekių ir alkoholinių gėrimų parduotuvių. Tokių kavinių lankytojai, norėdami pavalgyti ar atsigerti, viską perka parduotuvėje, o kavinėje naudojasi kompiuteriais. Beje, sumaniusiesiems pasivaišinti alkoholiniais gėrimais tokios parduotuvės taip pat labai reikalingos.

Interneto kavinių darbuotojai nedraudžia nei suaugusiesiems, nei paaugliams į kavinės patalpas atsinešti butelį alaus ar nestipraus alkoholinio kokteilio. Juolab kad patys kavinių savininkai pabrėžia, jog stengiasi sukurti namų aplinką.

Ne visų kavinių šeimininkai skuba paskelbti apie kavinės atidarymą, nes vaikams reklamos nereikia. Anot pakalbintų nepilnamečių, apie naujas interneto kavines ir naujus žaidimus jie sužino iš draugų ir iš vaikams skirtų žurnalų.