Didelė sparta

Visame pasaulyje dėmesį traukianti „WiMax“ belaidė duomenų perdavimo technologija pasižymi tuo, kad leidžia perduoti informaciją iki 70 Mbps sparta maždaug 50 km spinduliu aplink bazinę stotį. Tiesa, šia sparta dalijasi visi vienos bazinės stoties teritorijoje ryšiu besinaudojantys vartotojai.

„WiMax“ dažnai vertinama kaip dabar plėtojamomų trečiosios kartos mobiliojo ryšio technologijų ir plačiajuosčio ADSL technologijos interneto ryšio konkurentė. Teigiama, kad „WiMax“ technologija leistų gana pigiai perduoti ir telefono ryšį.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) yra numačiusi išduoti 3 penkiolika metų galiosiančius leidimus tinklams visoje Lietuvoje kurti. Tiesa, leidimus gavusios bendrovės galės naudoti ir kitas technologijas, kurios veikia numatytoje 3,41–3,6 GHz dažnių juostoje.

„Neltė“ ir LRTC prieš keletą metų konkurse laimėjo leidimus naudotis dažniais šioje juostoje. Tačiau tada šioms bendrovėms buvo suteikta teisė naudoti perpus mažiau dažnių, nei numatyta plėtros plane. Todėl patvirtinus dabartinio konkurso rezultatus joms būtų suteikta teisė naudotis likusiais dažniais.

Leidimus gavusios bendrovės per 2 metus turės įrengti tinklą trijuose, o per 5 metus – penkiuose Lietuvos miestuose. Per 10 metų tinklai turės veikti visoje šalyje ir jais naudotis turėtų galėti ne mažiau kaip 90 proc. visų šalies gyventojų.

Sprendimą apskųs

Bendrovė „Baltnetos komunikacijos“, aktyviai deklaravusi savo siekius tapti viena iš „WiMax“ tinklų operatorių, tačiau likusi už preliminarių laimėtojų nugaros, ketina antradienį apskųsti šio konkurso rezultatus.

„Parengę vieną ambicingiausių „WiMax“ vystymo planų iš visų konkurso dalyvių, atsidūrėme nuošalyje, tačiau ketiname visomis teisinėmis priemonėmis ginti savo interesus. Kraštutiniu atveju įdėmiai stebėsime, kaip konkurso nugalėtojai vykdo savo įsipareigojimus ir ieškosime kitų galimybių šią technologiją vystyti Lietuvoje“, – sakė Mindaugas Pranskevičius.

„Baltnetos komunikacijos“ buvo numatę į naujos technologijos plėtrą investuoti apie 126 mln. Litų. Galimybę skųsti sprendimą taip pat svarsto ir TEO LT, kurios paraiška nebuvo nagrinėta.

„Ryšių reguliavimo tarnyba rengdama taisykles vadovavosi politine logika ir nekreipė dėmesio į galimą ekonominį rezultatą. Konkurso baigtis gali reikšti, kad dalis įmonių bus nepajėgios investuoti į „WiMax“ plėtrą ir bandys parduoti licencijas pajėgiam rinkos dalyviui. O vartotojams, ypač mažesniuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, tokių reikalingų paslaugų reikės dar gerokai palūkėti“, – teigė TEO LT generalinis direktorius Arūnas Šikšta.

Bendrovė „Omnitel“, nors ir pareiškė savo kritiką, tačiau konkurso rezultatų skųsti neketina.

Pasak bendrovės komunikacijos vadovo Dariaus Maikštėno, „WiMax“ technologija pasiteisina, naudojant ją tik kaip jau esamų 2G/3G/3,5G tinklų papildą.

„Manome, jog tarp galimų „WiMax“ dažnių valdytojų nesant mobiliojo ryšio operatorių, gali būti iš esmės apribotas šios technologijos naudojimas Lietuvoje“, – teigė jis.

RRT atstovai konkurso rezultatų detaliai nekomentuoja. Jie teigia, jog tai buvo komisijos, sudarytos iš įvairių institucijų atstovų, sprendimas.

Ekspertai mano, kad didelis paraiškų kiekis rodo, jog manančių, kad pajėgs diegti „WiMax“ tinklus, yra, o rinkos dalyvių skaičių ateityje sureguliuos pati rinka.

Investicijos – skirtingos

Valstybės valdomas LRTC į numatomą diegti „WiMax“ technologijos bevielio interneto tinklą per artimiausius trejus metus investuos daugiau nei 50 mln. litų, o iki 2017 m. investicijos sieks maždaug 300 mln. litų.

Bendrovė skelbia, kad 2010 m. pabaigoje jos „WiMax“ ryšio tinklas aprėps apie 85 proc. Lietuvos teritorijos ir galimybę naudotis jos plačiajuosčiu belaidžiu ryšiu turės daugumos šalies miestų ir miestelių gyventojų.

LRTC generalinis direktorius Algirdas Vydmontas sakė, kad iki šiol bendrovė naudojo „prie-WiMax“ technologiją ir jos tinklas jau yra išplėtotas visoje Lietuvoje.

Jis taip pat minėjo, kad bus stengiamasi kuo greičiau pereiti prie mobiliosios „WiMax“ ryšio technologijos, kuri leis teikti kai kurias mobiliojo ryšio, tarp jų ir pokalbių telefonu, paslaugas.

„Esminis skirtumas nuo įprasto mobiliojo ryšio toks, kad bus nustatytas mėnesinis mokestis, o ryšio minutės – neskaičiuojamos“, – teigė A.Vydmontas.

„Balticum TV“ administracijos direktorius Virginijus Jurgelevičius sakė, kad bendrovė į „WiMax“ tinklą ketina investuoti apie 12 mln. litų. Gavusi leidimą, „Balticum TV“ naująjį tinklą paleistų per pusmetį.

„Neltė“ savo planus viešinti atsisakė. Bendrovės atstovai sakė, kad iki šiol tinklų savo turimais dažniais 3,41–3,6 GHz juostoje neplėtojo, nes tam skirti resursai buvo labai riboti.